Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Samenwerking pipe bands op Taptoe Roermond

20 juni 2022

Geschreven door: Kees

Tijdens Taptoe Roermond, zaterdag 18 juni, traden op initiatief van Pipers Society Anam Cara uit Haelen meerdere Limburgse pipe bands gezamenlijk op als massed pipes and drums. Een unieke samenwerking tijdens deze sfeervolle taptoe op de middeleeuwse markt met pipers en drummers van maar liefst zes doedelzakbands. Een bijzonder optreden dat naar meer smaakt.

Taptoe Roermond bestaat sinds 1997 en wordt jaarlijks in juni gehouden op de Markt van Roermond met de Sint-Christoffelkathedraal (uit 1410) en het Stadhuis (uit 1700) als historisch decor. Door de covidpandemie waren er in 2020 en 2021 geen edities van dit evenement waar eerder al Nederlandse pipe bands optraden. Voor de taptoe van 2022 was de doedelzakband Pipers Society Anam Cara uit Haelen benaderd en deze band besloot om meerdere pipe bands uit Limburg uit te nodigen om een zogenaamde massed pipes and drums te formeren. Het werd een unieke samenwerking van Pipers Society Anam Cara, Pipers Society Castle d’Aldenghoor (beide uit Haelen) en Murray’s Regiment Pipes and Drums uit Roermond, aangevuld met enkele leden van de Drums & Pipes Politie-eenheid Limburg, beter bekend als Maastricht Police Pipes and Drums. Tevens waren spelers van de Duitse bands de Amazing Piperazzi uit Rheinland en Erft Area Pipes and Drums uit Rhein-Kreis Neuss onderdeel van de massed pipes and drums. De leiding was in handen van pipe major Leon Vinken van Anam Cara en drum major Wil Koelen van Murray’s Regiment. In totaal bestond de band uit 43 pipers en drummers.

Pipe major Eric Geenen van Murray’s Regiment Pipes and Drums uit Roermond was onder de indruk van de voorbereiding. “Deze samenwerking is zeer goed verlopen en het is niet ondenkbaar dat hier een vervolg op komt. Anam Cara had de uitnodiging voor de taptoe van de gemeente Roermond gekregen. Zij hadden de leiding om alles te organiseren voor het gezamenlijke project, zoals de keuze van de muziek en de repetities van de massed pipes and drums. We hebben tijdens de voorbereiding vaak geoefend op school-, schutterij- en kasteelterreinen. Op kasteel Aldenghoor in Haelen hebben we tijdens de repetities nog twee keer ad hoc kunnen optreden voor een bruidspaar en hun gasten.” Bijzondere muziekstukken die gespeeld werden waren ‘The Argyll’s Crossing the River Po’ en ‘Killworth Hills’. Pipe sergeant Willy Willems van Pipers Society Anam Cara uit Haelen onderschrijft het positieve geluid van Eric Geenen: “de samenwerking tussen de bands smaakt naar meer. Een taptoe leent zich perfect voor het samenspelen met meerdere doedelzakbands. Sommige bands zijn te klein voor een optreden op zo’n evenement. Het was een geweldige belevenis die ik ook ken van andere massed pipes and drums. Ook voor en na afloop was er een geweldige sfeer en dat merk je wanneer de whisky onder de muzikanten rond gaat. Het gezamenlijk optreden is absoluut voor herhaling vatbaar.” Willy Willems is ook lovend over drum major Wil Koelen die voor het eerst een massed pipes and drums leidde. “Hij gaf duidelijke commando’s en ik waardeerde het bedankje dat hij na afloop e-mailde aan de deelnemers”. Ook een pluim van pipe major Eric Geenen voor zijn collega pipe major Leon Vinken van Anam Cara: “Hij heeft zich flink ingezet, niet alleen in de aanloop naar Taptoe Roermond, maar ook tijdens het evenement waar hij van diverse muziekstukken de intro’s speelde. Hij was in de finale de ‘lone piper’ en speelde het muziekstuk ‘Massacre of Glencoe’. Tijdens het slot van Taptoe Roermond speelden alle orkesten gezamenlijk ‘Highland Cathedral’, het bekende Schotse muziekstuk dat in 1982 geschreven werd door twee Duitse componisten.

Meer informatie over Taptoe Roermond is te vinden op hun website en Facebookpagina. In juni 2023 is er weer een Taptoe Roermond.


© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen