Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Leerling kiltmakers gezocht!

29 juni 2022

Geschreven door: Kees

De enige gecertificeerde Schotse kiltmaker van Nederland, Annette Plantinga, wil graag ook lerares worden. Om nieuwe kiltmakers te kunnen beoordelen, moet zij volgens de richtlijnen van de Scottish Qualification Authority (SQA) en het Scottish Credit and Qualificatons Framework (SCQF) gecertificeerd worden. En daar spelen leerling kiltmakers een belangrijke rol in.

Sinds 2019 mag Annette Plantinga van The House of Carrynette in Leeuwarden zich officieel gecertificeerd kiltmaker van Nederland noemen. Sterker nog, ze is buiten het Verenigd Koninkrijk de enige die deze titel dragen mag. Zij volgde in Schotland de opleiding tot kiltmaker en kreeg na de ‘diplomering’ het recht zich officieel kiltmaker te noemen volgens de richtlijnen van de Scottish Qualification Authority (SQA) en het Scottish Credit and Qualificatons Framework (SCQF). Plantinga in 2019: “kiltmaking is a dying art”. Toen constateerde ze al dat de vraag naar kilts groot is. Deels doordat er veel doedelzakbands in de wereld zijn, maar ook omdat het dragen van een kilt steeds populairder wordt. Het is een kledingstuk waarmee men zich kan onderscheiden. Niet alleen op evenementen, maar ook in het dagelijks leven.

Nu, enkele jaren later, is die vraag naar kilts niet kleiner geworden. Er is meer interesse in het dragen van een kilt. Annette Plantinga: “ik deel mijn kennis graag via workshops waar de deelnemers maar één kilt maken onder mijn begeleiding. Maar als iemand opgeleid wil worden tot kiltmaker om zo meerdere kilts te kunnen maken, dan is er iemand nodig die deze aspirant kiltmaker mag toetsen. Ik wil graag die gecertificeerde kiltlerares worden. Daarvoor heb ik twee tot drie leerlingen nodig die opgeleid willen worden tot kiltmaker.

Carrynette heeft de afgelopen jaren al diverse Nederlanders in kilt ‘gestoken’. Het Ministerie van Doedelzaken schreef eerder een uitgebreid artikel over Annette Plantinga en het maken van echte Schotse kilts.

 Meer informatie kun je vinden op de website van Carrynette.

Ook tijdens de overtocht naar Schotland wordt er gewoon doorgewerkt.
Foto: Annette Plantinga

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.