Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

“Crazy Drums” uit Oekraïne en veel doedelzakken tijdens Rapalje Zomerfolk

10 juni 2022

Geschreven door: Kees

Op zaterdag 11 en zondag 12 juni organiseert de folkband Rapalje het Zomerfolk Festival in het Stadspark in Groningen. Op het programma staan niet alleen Rapalje en diverse folkbands maar ook de The Clan MacBeth Pipe Band. Bijzondere gast is de band “Crazy Drums/Studio 117” uit de Oekraïne. Ook het bekende Groningse duo “Pé Daalemmer en Rooie Rinus” is van de partij.

Het Zomerfolk Festival van de Groningse folkband Rapalje is na twee jaar afwezigheid weer terug met een mooi programma voor jong en oud. Het evenement heeft in de jaren voor corona een grote groep trouwe fans opgebouwd en wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd. De bezoekers worden twee dagen getrakteerd op folkmuziek, doedelzakmuziek en workshops. Ook zijn er infostands, een kinderdorp en worden er allerlei producten en lekkernijen verkocht.

Op het programma staan zo’n vijftien bands zoals Rapalje, Scrum, Flannery, Claymore, The Shannons en Skipinnish. Ook het bekende duo “Pé Daalemmer en Rooie Rinus” zal optreden. Zij verrasten enkele jaren geleden hun fans door in een kilt met Groningse motief op te treden. De doedelzakband “The Clan MacBeth Pipe Band” verzorgt workshops voor mensen die geïnteresseerd zijn in het bespelen van de Schotse doedelzak en Schotse drum. Tijdens het festival kan men ook meedoen aan workshops Schotse en Iers dansen.

Bijzonder is de aanwezigheid van de Oekraïnse band “Crazy Drummers/Studio 117”. Dit slagwerkcollectief uit de stad Odessa bestaat geheel uit dames en verbleef sinds het uitbreken van de oorlog in de Franse plaats Nice. Via Groningen keert de band terug naar de Oekraïne. Meer informatie op de website van het Zomerfolk Festival.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.