Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Poppy symbool Remembrance Day

10 november 2021

Geschreven door: Kees

Ieder jaar op 11 november worden in veel landen van de Gemenebest de oorlogsslachtoffers herdacht.  De 11e november is Remembrance Day en de zondag die daarbij het dichtst in de buurt ligt is Remembrance Sunday (dit jaar op 14 november).

Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog kwamen veel militaire doedelzakspelers en drummers om het leven. Zij bespeelden hun muziekinstrument in het heetst van de strijd ergens op een slagveld in de wereld. 

Het symbool voor de herdenking, de poppy of ookwel klaproos, ontstond in 1921 en is daarmee dit jaar honderd jaar oud.

Het Ministerie van Doedelzaken heeft een speciaal magazine van 24 pagina’s samengesteld met verhalen over heroïsche pipers en drummers, de geschiedenis en het gebruik van de poppy, de manier van herdenken in het Verenigd Koninkrijk en het verhaal achter het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey in London.

Crown Copyright
Foto: Clare Ellis

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.