Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Poppy symbool Remembrance Day

10 november 2021

Geschreven door: Kees

Ieder jaar op 11 november worden in veel landen van de Gemenebest de oorlogsslachtoffers herdacht.  De 11e november is Remembrance Day en de zondag die daarbij het dichtst in de buurt ligt is Remembrance Sunday (dit jaar op 14 november).

Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog kwamen veel militaire doedelzakspelers en drummers om het leven. Zij bespeelden hun muziekinstrument in het heetst van de strijd ergens op een slagveld in de wereld. 

Het symbool voor de herdenking, de poppy of ookwel klaproos, ontstond in 1921 en is daarmee dit jaar honderd jaar oud.

Het Ministerie van Doedelzaken heeft een speciaal magazine van 24 pagina’s samengesteld met verhalen over heroïsche pipers en drummers, de geschiedenis en het gebruik van de poppy, de manier van herdenken in het Verenigd Koninkrijk en het verhaal achter het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey in London.

Crown Copyright
Foto: Clare Ellis

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Pipe banner voor Zwolse band

Pipe banner voor Zwolse band

De Lowland Brigade Pipe Band in Zwolle heeft een eigen pipe banner. Een cadeau van de leden aan de vereniging ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum.

Clan MacBeth organiseert Schotse Avond

Clan MacBeth organiseert Schotse Avond

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen organiseert op zaterdagavond 4 november haar jaarlijkse concertavond. Onder leiding van de nieuwe pipe major blikt de vereniging terug op haar jubileum reis naar Schotland en deelname aan de wereldkampioenschappen in Glasgow.