Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Poppy symbool Remembrance Day

10 november 2021

Ieder jaar op 11 november worden in veel landen van de Gemenebest de oorlogsslachtoffers herdacht.  De 11e november is Remembrance Day en de zondag die daarbij het dichtst in de buurt ligt is Remembrance Sunday (dit jaar op 14 november).

Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog kwamen veel militaire doedelzakspelers en drummers om het leven. Zij bespeelden hun muziekinstrument in het heetst van de strijd ergens op een slagveld in de wereld. 

Het symbool voor de herdenking, de poppy of ookwel klaproos, ontstond in 1921 en is daarmee dit jaar honderd jaar oud.

Het Ministerie van Doedelzaken heeft een speciaal magazine van 24 pagina’s samengesteld met verhalen over heroïsche pipers en drummers, de geschiedenis en het gebruik van de poppy, de manier van herdenken in het Verenigd Koninkrijk en het verhaal achter het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey in London.

Crown Copyright
Foto: Clare Ellis

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Welke pipe bands spelen op Remembrance Sunday?

Welke pipe bands spelen op Remembrance Sunday?

Diverse Nederlandse doedelzakbands herdenken zondag 13 november, Remembrance Sunday, de Britse en Canadese militairen die omkwamen tijdens de bevrijding van Nederland. Wie er bij wil zijn, vindt in dit artikel een overzicht van waar en wanneer welke bands spelen.

Ministerie start promotour en publiceert magazine

Ministerie start promotour en publiceert magazine

Ministerie van Doedelzaken start zaterdagavond 5 november in Groningen de promotietour. In de stand presenteert het informatiecentrum promotiemateriaal en de eerste druk van het magazine ‘Pipe(r)s of War’. De nieuwe folder werd vrijdag officieel overhandigd aan de voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB).

Doedelzakspelers herdenken toen en nu

Doedelzakspelers herdenken toen en nu

Doedelzakspelers herdenken toen en nu! De maand oktober was ‘Maand van de geschiedenis’ in Nederland onder het motto ‘ontdek gisteren, begrijp vandaag’. Ministerie van Doedelzaken draagt graag haar steentje bij en dook in de archieven. We gaan terug naar 13 en 26 oktober 1944.