Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Poppy symbool Remembrance Day

10 november 2021

Geschreven door: Kees

Ieder jaar op 11 november worden in veel landen van de Gemenebest de oorlogsslachtoffers herdacht.  De 11e november is Remembrance Day en de zondag die daarbij het dichtst in de buurt ligt is Remembrance Sunday (dit jaar op 14 november).

Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog kwamen veel militaire doedelzakspelers en drummers om het leven. Zij bespeelden hun muziekinstrument in het heetst van de strijd ergens op een slagveld in de wereld. 

Het symbool voor de herdenking, de poppy of ookwel klaproos, ontstond in 1921 en is daarmee dit jaar honderd jaar oud.

Het Ministerie van Doedelzaken heeft een speciaal magazine van 24 pagina’s samengesteld met verhalen over heroïsche pipers en drummers, de geschiedenis en het gebruik van de poppy, de manier van herdenken in het Verenigd Koninkrijk en het verhaal achter het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey in London.

Crown Copyright
Foto: Clare Ellis

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.