Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Poppy symbool Remembrance Day

10 november 2021

Ieder jaar op 11 november worden in veel landen van de Gemenebest de oorlogsslachtoffers herdacht.  De 11e november is Remembrance Day en de zondag die daarbij het dichtst in de buurt ligt is Remembrance Sunday (dit jaar op 14 november).

Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog kwamen veel militaire doedelzakspelers en drummers om het leven. Zij bespeelden hun muziekinstrument in het heetst van de strijd ergens op een slagveld in de wereld. 

Het symbool voor de herdenking, de poppy of ookwel klaproos, ontstond in 1921 en is daarmee dit jaar honderd jaar oud.

Het Ministerie van Doedelzaken heeft een speciaal magazine van 24 pagina’s samengesteld met verhalen over heroïsche pipers en drummers, de geschiedenis en het gebruik van de poppy, de manier van herdenken in het Verenigd Koninkrijk en het verhaal achter het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey in London.

Crown Copyright
Foto: Clare Ellis

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

Tijdens het Wereldmuziekconcours van 1978 stonden twee pipe bands op het programma. Beatrix Pipe Band uit Hilversum ging naar huis met een eerste prijs. We kijken terug op die gebeurtenis.

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen vierde op zaterdag 9 juli haar 35-jarig jubileum met een bijeenkomst voor leden en oudleden. De band kent een rijke geschiedenis.

Leerling kiltmakers gezocht!

Leerling kiltmakers gezocht!

De enige gecertificeerde Schotse kiltmaker van Nederland, Annette Plantinga, wil graag ook lerares worden. Om nieuwe kiltmakers te kunnen beoordelen, moet zij volgens de richtlijnen gecertificeerd worden. En daar spelen leerling kiltmakers een belangrijke rol in.