Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Miniband- en solocompetities in Kerkdriel

21 maart 2019

Geschreven door: Rob

Zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzak Bands (NOvDB). Tijdens deze dag zullen negen bands strijden om de beste te zijn in diverse graden (niveaus). Dit evenement wordt vaak gezien als startschot voor het competitieseizoen. Het seizoen loopt voor de meeste bands tot de competitie in Alden Biesen (België) in het tweede weekend van september.

Een miniband is een kleine selectie uit de vaak grotere pipe band en bestaat uit vier tot zes doedelzakspelers, twee snaredrummers, één bassdrummer en maximaal twee tenordrummers. Naast de vaak zelfgekozen muziekstukken voor de reguliere competities zullen de graad 4 bands ook meedoen aan de zogeheten MAP-sets, welke bestaan uit voorgeschreven muziekstukken. De bands worden beoordeeld door juryleden van de RSPBA, de overkoepelende pipe band organisatie uit Schotland. De beoordelingen, zogenoemde ‘sheets’, geven feedback en een duidelijk beeld waar de band staat aan het begin van het competitieseizoen.

Naast de minibandcompetitie op zaterdag, vindt er aan het eind van de middag ook een solodrumming competitie plaats en wordt de dag afgesloten met een Piobaireachd competitie. De Piobaireachd, ook wel Pibroch of Ceòl Mòr genoemd, is de klassieke vorm van doedelzakmuziek en is volgens menig doedelzakspeler het ‘neusje van de zalm’. Tevens zullen er zaterdag stands aanwezig zijn van ‘Dance and Music Shop’, ‘The House of Carrynette’ en ‘The College of Piping in The Netherlands’. Op zondag zijn de solocompetities voor de doedelzakspelers waarbij verschillende muziekstijlen gespeeld worden zoals de ‘March’, de combinatie ‘March-Strathspey-Reel’ en de snellere ‘Hornpipe-Jig’.

De competitie wordt gehouden in ‘MFC De Kreek’, Wilgenpas 2 in Kerkdriel.
De zaal is zaterdag geopend vanaf 09.30u. Toegangsprijs: € 5.- per dag of € 7,50 voor beide dagen.
Let op: U kunt alleen in-en uit de zaal lopen tijdens het wisselen van de bands of wanneer er geen bands spelen.

Zaterdag 23 maart:
Minibandcompetitie: 10.30u.-15.45u.
Solo drumming: 16.00u.-17.00u.
Prijsuitreiking: 17.15u.

Piobaireachd: 19.00u. – onbekend
Prijsuitreiking: 21.00u.

Zondag 24 maart:
Solo piping: 09.30u.-11.45u.
Prijsuitreiking: 12.00u.

Venlo Caledonian Pipe Band (Venlo) in actie tijdens voorgaande Miniband Competitie. Foto: NOvDB

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.