Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Happy International Bagpipe Day!

10 maart 2019

Vandaag, 10 maart, is het International Bagpipe Day. De dag bestaat formeel sinds 2012 en heeft tot doel om de meer dan 100 verschillende soorten doedelzakken wereldwijd onder de aandacht te brengen.

De doedelzak komt officieel niet uit Schotland maar uit het Midden-Oosten (zoals meerdere muziekinstrumenten). Het houten blaasinstrument met luchtzak en pijpen verspreidde zich onder allerlei culturen en in landen over de gehele wereld. Diverse varianten ontwikkelde zich zoals de Kaba Gaide (Bulgarije), de Baghèt (Italië), de Northumbrian smallpipes (Engeland), de Galician gaita (Spanje en Portugal) en de Great Highand Bagpipe (Schotland). Maar ook in India, Pakistan, Polen en Zweden komt de doedelzak voor.

In het Franse Brittannië is de ‘binioù’ erg populair (Bretons voor doedelzak). Dit is een lokale doedelzak die wordt bespeeld in de meer dan 80 zogenaamde Bagads (Bretonse doedelzakbands).

De Bagad Lann Bihoue, de pipe band van de Franse Marine.
Foto: Marine nationale/Baud Valérie

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Aftrap competitieseizoen geslaagd

Aftrap competitieseizoen geslaagd

Na drie jaar afwezigheid was er zaterdag 18 maart weer een competitie voor doedelzakands en solospelers op Nederlandse bodem. De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands kan terugkijken op een geslaagde aftrap van het competitieseizoen.

Competitie voor minibands en solisten in Kerkdriel

Competitie voor minibands en solisten in Kerkdriel

Op zaterdag 18 maart vindt in Kerkdriel de Solo-en Miniband Competities plaats. Zes minibands en diverse sololisten worden gejureerd door Josien Teerlink, Thomas Kerkhof en Carel Ooms.