Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Happy International Bagpipe Day!

10 maart 2019

Geschreven door: Kees

Vandaag, 10 maart, is het International Bagpipe Day. De dag bestaat formeel sinds 2012 en heeft tot doel om de meer dan 100 verschillende soorten doedelzakken wereldwijd onder de aandacht te brengen.

De doedelzak komt officieel niet uit Schotland maar uit het Midden-Oosten (zoals meerdere muziekinstrumenten). Het houten blaasinstrument met luchtzak en pijpen verspreidde zich onder allerlei culturen en in landen over de gehele wereld. Diverse varianten ontwikkelde zich zoals de Kaba Gaide (Bulgarije), de Baghèt (Italië), de Northumbrian smallpipes (Engeland), de Galician gaita (Spanje en Portugal) en de Great Highand Bagpipe (Schotland). Maar ook in India, Pakistan, Polen en Zweden komt de doedelzak voor.

In het Franse Brittannië is de ‘binioù’ erg populair (Bretons voor doedelzak). Dit is een lokale doedelzak die wordt bespeeld in de meer dan 80 zogenaamde Bagads (Bretonse doedelzakbands).

De Bagad Lann Bihoue, de pipe band van de Franse Marine.
Foto: Marine nationale/Baud Valérie

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.