Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Happy International Bagpipe Day!

10 maart 2019

Vandaag, 10 maart, is het International Bagpipe Day. De dag bestaat formeel sinds 2012 en heeft tot doel om de meer dan 100 verschillende soorten doedelzakken wereldwijd onder de aandacht te brengen.

De doedelzak komt officieel niet uit Schotland maar uit het Midden-Oosten (zoals meerdere muziekinstrumenten). Het houten blaasinstrument met luchtzak en pijpen verspreidde zich onder allerlei culturen en in landen over de gehele wereld. Diverse varianten ontwikkelde zich zoals de Kaba Gaide (Bulgarije), de Baghèt (Italië), de Northumbrian smallpipes (Engeland), de Galician gaita (Spanje en Portugal) en de Great Highand Bagpipe (Schotland). Maar ook in India, Pakistan, Polen en Zweden komt de doedelzak voor.

In het Franse Brittannië is de ‘binioù’ erg populair (Bretons voor doedelzak). Dit is een lokale doedelzak die wordt bespeeld in de meer dan 80 zogenaamde Bagads (Bretonse doedelzakbands).

De Bagad Lann Bihoue, de pipe band van de Franse Marine.
Foto: Marine nationale/Baud Valérie

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Welke pipe bands spelen op Remembrance Sunday?

Welke pipe bands spelen op Remembrance Sunday?

Diverse Nederlandse doedelzakbands herdenken zondag 13 november, Remembrance Sunday, de Britse en Canadese militairen die omkwamen tijdens de bevrijding van Nederland. Wie er bij wil zijn, vindt in dit artikel een overzicht van waar en wanneer welke bands spelen.

Ministerie start promotour en publiceert magazine

Ministerie start promotour en publiceert magazine

Ministerie van Doedelzaken start zaterdagavond 5 november in Groningen de promotietour. In de stand presenteert het informatiecentrum promotiemateriaal en de eerste druk van het magazine ‘Pipe(r)s of War’. De nieuwe folder werd vrijdag officieel overhandigd aan de voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB).

Doedelzakspelers herdenken toen en nu

Doedelzakspelers herdenken toen en nu

Doedelzakspelers herdenken toen en nu! De maand oktober was ‘Maand van de geschiedenis’ in Nederland onder het motto ‘ontdek gisteren, begrijp vandaag’. Ministerie van Doedelzaken draagt graag haar steentje bij en dook in de archieven. We gaan terug naar 13 en 26 oktober 1944.