Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Happy International Bagpipe Day!

10 maart 2019

Geschreven door: Kees

Vandaag, 10 maart, is het International Bagpipe Day. De dag bestaat formeel sinds 2012 en heeft tot doel om de meer dan 100 verschillende soorten doedelzakken wereldwijd onder de aandacht te brengen.

De doedelzak komt officieel niet uit Schotland maar uit het Midden-Oosten (zoals meerdere muziekinstrumenten). Het houten blaasinstrument met luchtzak en pijpen verspreidde zich onder allerlei culturen en in landen over de gehele wereld. Diverse varianten ontwikkelde zich zoals de Kaba Gaide (Bulgarije), de Baghèt (Italië), de Northumbrian smallpipes (Engeland), de Galician gaita (Spanje en Portugal) en de Great Highand Bagpipe (Schotland). Maar ook in India, Pakistan, Polen en Zweden komt de doedelzak voor.

In het Franse Brittannië is de ‘binioù’ erg populair (Bretons voor doedelzak). Dit is een lokale doedelzak die wordt bespeeld in de meer dan 80 zogenaamde Bagads (Bretonse doedelzakbands).

De Bagad Lann Bihoue, de pipe band van de Franse Marine.
Foto: Marine nationale/Baud Valérie

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Doedelzakmuziek speelt tijdens de Airbornemaand, ieder jaar in september, een belangrijke rol. Welke bands waar te zien en te horen zijn, hebben we op een rijtje gezet.

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Tijdens de World Pipe Band Championships werd Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band wereldkampioen 2023. Met de deelname van de Nederlandse tenor drummer Robbert van Gorp is het ook een klein Nederlands feestje.

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Augustus is dé maand voor de liefhebber van doedelzakmuziek! Ga jij naar Schotland? Ministerie van Doedelzaken heeft een aantal evenementen voor je op een rij gezet. Schotland zonder doedelzak? Dan ben je niet echt in Schotland geweest.