Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Happy International Bagpipe Day!

10 maart 2019

Vandaag, 10 maart, is het International Bagpipe Day. De dag bestaat formeel sinds 2012 en heeft tot doel om de meer dan 100 verschillende soorten doedelzakken wereldwijd onder de aandacht te brengen.

De doedelzak komt officieel niet uit Schotland maar uit het Midden-Oosten (zoals meerdere muziekinstrumenten). Het houten blaasinstrument met luchtzak en pijpen verspreidde zich onder allerlei culturen en in landen over de gehele wereld. Diverse varianten ontwikkelde zich zoals de Kaba Gaide (Bulgarije), de Baghèt (Italië), de Northumbrian smallpipes (Engeland), de Galician gaita (Spanje en Portugal) en de Great Highand Bagpipe (Schotland). Maar ook in India, Pakistan, Polen en Zweden komt de doedelzak voor.

In het Franse Brittannië is de ‘binioù’ erg populair (Bretons voor doedelzak). Dit is een lokale doedelzak die wordt bespeeld in de meer dan 80 zogenaamde Bagads (Bretonse doedelzakbands).

De Bagad Lann Bihoue, de pipe band van de Franse Marine.
Foto: Marine nationale/Baud Valérie

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

Tijdens het Wereldmuziekconcours van 1978 stonden twee pipe bands op het programma. Beatrix Pipe Band uit Hilversum ging naar huis met een eerste prijs. We kijken terug op die gebeurtenis.

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen vierde op zaterdag 9 juli haar 35-jarig jubileum met een bijeenkomst voor leden en oudleden. De band kent een rijke geschiedenis.

Leerling kiltmakers gezocht!

Leerling kiltmakers gezocht!

De enige gecertificeerde Schotse kiltmaker van Nederland, Annette Plantinga, wil graag ook lerares worden. Om nieuwe kiltmakers te kunnen beoordelen, moet zij volgens de richtlijnen gecertificeerd worden. En daar spelen leerling kiltmakers een belangrijke rol in.