Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Melodie ‘Scots Wha Hae’ eeuwenoud

25 januari 2021

Geschreven door: Kees

Ieder jaar op 25 januari vieren Schotten wereldwijd de geboortedag van Robert Burns (1759). Hij was én is Schotlands belangrijkste dichter en liedtekstschrijver. Rond zijn verjaardag organiseren Schotse gemeenschappen de zogenaamde ‘Burns Night’ waar haggis, whisky, muziek en uiteraard de werken van Robert Burns centraal staan. De beroemde Schot werd helaas maar 37 jaar, zijn muzikale en literaire nalatenschap is echter enorm. Hij schreef onder andere de tekst voor Auld Lang Syne, dat vele mensen kennen als afscheidslied op Oudejaarsavond en feesten. De muziek waarvoor hij teksten schreef worden door alle doedelzakbands op de wereld gespeeld. Eén van de meest bijzondere nummers is de tune ‘Scots Wha Hae’. De oorsprong van de tune gaat terug naar het jaar 1314.

Robert Burns (1759-1796) schreef voor een aantal Schotse muziekstukken teksten welke al jarenlang tot het zangrepertoire van de Schotten behoren. We hebben het over ‘Auld Lang Syne’, ‘A Man’s A Man for A’ That’, ‘My Love is Like a Red, Red Rose’ maar ook ‘Coming Through the Rye’ en “The Battle of Sherramuir’. Het was gebruikelijk dat tekstschrijvers muziekstukken gebruikten die al vele jaren bestonden en bekend waren onder de bevolking. Een voorbeeld daarvan is het nummer ‘Scots Wha Hae’ waarvan Burns de tekst schreef in 1793. Hij gebruikte een oude Schotse melodie getiteld ‘Hey Tuttie Tatie’ die volgens de overlevering gespeeld werd in 1314 tijdens de Slag bij Bannockburn.

De tekst van ‘Scots Wha Hae’ is een gedicht over het ten strijde trekken van de Schotten tegen de Engelsen. Het lied en de tekst is sinds de publicatie een bekend en belangrijk Schots lied. Met de tekst heeft Robert Burns een belangrijke bijdrage geleverd aan de Schotse  geschiedenis en het Schotse eenheidsgevoel. Een toast op Robert Burns, of ookwel Rabbie Burns zoals hij in Schotland bekend staat.

Scots, wha hae wi' Wallace bled, 
Scots, wham Bruce has aften led, 
Welcome tae your gory bed,
Or tae Victorie!

Now's the day, and now's the hour: 
See the front o' battle lour, 
See approach proud Edward's power – 
Chains and Slaverie!

Wha will be a traitor knave? 
Wha can fill a coward's grave?
Wha sae base as be a slave?
Let him turn and fled

Wha, for Scotland's King and Law,
Freedom's sword will strongly draw,
Freeman stand, or Freeman fa',
Let him on wi' me!

By Oppression's woes and pains! 
By your sons in servile chains! 
We will drain our dearest veins, 
But they shall be free!

Lay the proud usurpers low!
Tyrants fall in every foe!
Liberty's in every blow! – 
Let us do or die! 

Scots wha ha'e wi' Wallace bled 
Scots wham Bruce has often led 
Welcome tae your gory bed 
Or tae victory! 

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Doedelzakmuziek speelt tijdens de Airbornemaand, ieder jaar in september, een belangrijke rol. Welke bands waar te zien en te horen zijn, hebben we op een rijtje gezet.

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Tijdens de World Pipe Band Championships werd Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band wereldkampioen 2023. Met de deelname van de Nederlandse tenor drummer Robbert van Gorp is het ook een klein Nederlands feestje.

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Augustus is dé maand voor de liefhebber van doedelzakmuziek! Ga jij naar Schotland? Ministerie van Doedelzaken heeft een aantal evenementen voor je op een rij gezet. Schotland zonder doedelzak? Dan ben je niet echt in Schotland geweest.