Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Jeroen Roskam nieuwe PM bij Beatrix Pipe Band

2 november 2020

Geschreven door: Kees

Beatrix Pipe Band uit Hilversum (opgericht in 1962) heeft sinds begin november een nieuwe muzikale leiding bestaande uit pipe major Jeroen Roskam en leading drummer Jelmo Bonomo. Voor velen is de benoeming van Roskam een grote verrassing want hij verbleef de afgelopen jaren in het buitenland, waaronder Schotland. Hij was al eerder pipe major bij Beatrix. Met een nieuw beleidsplan en muzikale koers wil de band werken aan een ledengroei, een nieuw opleidingsprogramma en voorbereiding op de World Pipe Band Championships in het Schotse Glasgow in 2022.

Beatrix Pipe Band behoort tot een van de oudste en bekendste doedelzakbands in Nederland. De band werd opgericht in 1962 in Hilversum en viert in 2022 het 60-jarig bestaan. De vereniging werd bekend door diverse Nederlandse televisieoptredens met onder andere de meidengroep LUV (met het lied Trojan Horse), Sir Rod Stewart (Mull of Kintyre) en een van de eerste uitzendingen van The Soundmix Show met Henny Huisman. Daarnaast is de band bekend van vele optredens in Nederland en doedelzakcompetities in binnen- en buitenland. De band speelde onder andere op competities in Londen, Glasgow, de Duitse plaatsen Peine en Xanten en het Belgische Bilzen.

Jeroen Roskam (1983) was al eerder pipe major bij Beatrix van 2008 tot en met 2012. Hij startte zijn doedelzakloopbaan bij de Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums in 1999, maar vertrok daar na anderhalf jaar omdat hij meer uitdaging zocht. Die vond hij bij Beatrix Pipe Band en vervulde daar verschillende rollen. Hij wist tijdens zijn functie als pipe major de band muzikaal weer op te bouwen na enkele jaren van matige resultaten tijdens competities. In 2012 verliet Jeroen Roskam Nederland en ging in Londen werken als persvoorlichter bij de Commonwealth War Graves Commission. In 2015 volgde een verhuizing naar Isle of Skye in Schotland alwaar hij manager werd op Dunvegan Castle.

Dit kasteel uit de twaalfde eeuw is onder andere beroemd vanwege de bekende doedelzakfamilie MacCrimmons uit het nabij gelegen Borreraig. De muzikale familie was beroemd in heel Schotland en leverde enkele honderden jaren lang de persoonlijke pipers voor de clan chiefs van MacLeod die op Dunvegan Castle woonde. Tijdens zijn verblijf in het Verenigd Koninkrijk was Jeroen Roskam piper bij de Royal Air Force Halton Pipes & Drums. Op Skye ondersteunde Jeroen de lokale Isle of Skye Pipe Band als bass drummer en instructeur van de pipers.

Toen duidelijk werd dat Jeroen naar Nederland zou terugkeren, benaderde de Beatrix Pipe Band hem voor de functie van pipe major. De band was al langer op zoek naar een nieuwe pipe major. De vraag van het verenigingsbestuur resulteerde in een ledenonderzoek en uiteindelijk een beleidsplan waarin de koers voor de komende vijf jaar is vastgelegd. Dit was vanwege de COVID19-crisis een bijzonder proces. Het voorleggen en bespreken van het beleidsplan moest geheel digitaal gebeuren waar in normale situaties een ledenvergadering voor wordt gebruikt.

Speerpunt van het nieuwe beleidsplan is om de vereniging nationaal en internationaal muzikaal op de kaart te zetten. De vereniging zet in op de ontwikkeling van een nieuwe opleiding en de intentie om op langere termijn een van de meest succesvolle doedelzakbands in Nederland te worden. Mede door de centrale ligging in het land, kennis, ervaring en de goede contacten, hoopt de vereniging zich te ontwikkelen tot een kenniscentrum voor doedelzakspelers en drummers. De band biedt ruimte aan zowel beginnende als ervaren spelers. Er is voor degene die geïnteresseerd is in het bespelen van de doedelzak of schotse drum een speciaal proeflidmaatschap waarbij de eerste lessen gratis zijn. Ook is er ruimte voor muzikanten van andere pipe bands om hun eigen spel te verbeteren en te kunnen proeven aan deelname aan pipe band competities. Er zullen tevens workshops met externe instructeurs uit binnen- en buitenland worden georganiseerd.

“Met elkaar kijken we uit naar dit spannende nieuwe hoofdstuk en ik kan niet wachten om samen met Jelmo aan de slag te gaan”

Roskam doet ook een oproep aan voormalige leden van Beatrix Pipe Band: “we zijn op zoek naar oud-leden die aspiraties hebben om zichzelf verder te ontwikkelen en een steentje bij te dragen aan dit spannende verhaal. Dit is hét moment om de uitdaging aan te gaan, dus schroom niet om eens te komen kijken. We werken aan een ambitieus programma om onder andere het 60-jarige jubileum in 2022 groots te vieren. Dit hoogtepunt zal onder andere gekenmerkt worden door een concert en deelname aan de World Pipe Band Championships in het Schotse Glasgow.” De band was in 2015 ook al in Glasgow en behaalde toen een zesde plaats. Roskam staat er niet alleen voor. Hij wordt bijgestaan door de nieuwe leading drummer Jelmo Bonomo die voor Beatrix ook geen onbekende is. Jelmo is ooit als jeugdlid begonnen bij de Beatrix Juvenile Pipe Band. Hij is al jaren lid van de vereniging en heeft een zeer ruime ervaring opgebouwd in het lesgeven aan drummers en het leiden van een corps of drums. De pipe major en de leading drummer vormen binnen een pipe band een onlosmakelijk duo dat de basis vormt voor het succes van een doedelzakband. Jeroen Roskam: “Met elkaar kijken we uit naar dit spannende nieuwe hoofdstuk en ik kan niet wachten om samen met Jelmo aan de slag te gaan”.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.