Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Kijkje achter de schermen bij Beatrix Pipe Band

2 maart 2022

Geschreven door: Kees

Op vrijdagavond 4 maart organiseert de Beatrix Pipe Band een open repetitie. De vereniging, die zestig jaar geleden werd opgericht in Hilversum, is op zoek naar nieuwe leden en biedt geïnteresseerden de mogelijkheid alles te weten te komen over hoe een doedelzakband functioneert en hoe wordt toegewerkt naar het jubileum en het komende optreedseizoen.

Nederland kent meer dan dertig doedelzakbands en na twee jaar min of meer stil te hebben gestaan vanwege de pandemie, is de tijd aangebroken voor nieuwe plannen, interessante optredens en uitdagende competities. Diverse bands zijn actief op zoek naar nieuwe leden. Niet alleen omdat bij een aantal verenigingen het ledenaantal is teruggelopen als gevolg van de pandemie, maar ook omdat duidelijk is geworden dat een muziekvereniging een waardevolle bijdrage levert aan het sociale welzijn van veel mensen. Voor jong en oud is bespelen van een muziekinstrument een gezonde hobby. Wie lid is van een doedelzakband ervaart daarbij ook nog de aandacht voor de Schotse cultuur.

De Beatrix Pipe Band is al vele decennia een van de bekendste doedelzakbands in Nederland. De band werd in 1962 opgericht in Hilversum maar resideert al enkele jaren in een mooi clubgebouw in Kortenhoef (net buiten de mediastad). De vereniging heeft zijn sporen verdiend met vele nationale en internationale optredens. Daarbij is de band ook regelmatig op competities in Duitsland, België en natuurlijk Schotland. Tijdens de ‘Worlds’ in het Schotse Glasgow, de wereldkampioenschappen voor doedelzakbands, behaalde Beatrix in 2015 een zesde plaats. De band verzorgde een optreden op het bekende Stirling Castle en een druk bezocht concert in het Muziekcentrum van de Omroep.

De band staat onder leiding van een ervaren team van instructeurs. Pipe Major Jeroen Roskam en Leading Drummer Jelmo Bonomo zijn op zoek naar nieuwe doedelzakspelers en drummers voor de vereniging. “We hebben interessante plannen voor de komende jaren. Niet alleen vanwege ons zestig jarig jubileum maar ook omdat de band altijd een aantrekkingskracht heeft gehad op geïnteresseerden. Bijvoorbeeld op ervaren spelers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging maar ook op mensen die Schotse doedelzak of Schotse drum willen leren bespelen. Diverse van Nederlands beste doedelzakspelers en drummers hebben hun muzikale wieg bij Beatrix staan. Daarom nodigen we iedereen uit om vrijdag 4 maart een kijkje te komen nemen op onze repetitieavond”, aldus Jeroen Roskam.

Beatrix Pipe Band wil begin mei deelnemen aan de Highland Gathering in het Duitse Peine. De band won daar in het verleden al diverse prijzen op een competitie speciaal voor doedelzaksbands. De vereniging heeft ook plannen om naar Ierland of Schotland te reizen voor deelname aan een competitie. Daarnaast nemen pipers en drummers van Beatrix deel aan Music Show Scotland die in april 2023 een optreden verzorgt in Ahoy Rotterdam. Leden van de band zijn ook te zien en horen tijdens televisieprogramma’s en herdenkingen. Daarnaast is de band ook regelmatig te gast op taptoes en shows.

Bezoekers kunnen vanaf 19:00 uur terecht in clubgebouw ’t Akkoord, aan de Kwakel 41 in Kortenhoef. Daar staat het team van de Beatrix Pipe Band klaar om meer informatie te geven over de vereniging en spelen in een doedelzakband. Aanmelden is niet nodig, gewoon langskomen. Meer informatie over de band op hun website of Facebookpagina.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.