Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

International Bagpipe Day

10 maart 2020

Geschreven door: Rob

Vandaag ‘vieren’ we International Bagpipe Day, een gebruik dat eigenlijk nog helemaal niet zo oud is.

International Bagpipe Day is pas voor het eerst gevierd op 10 maart 2012 naar het idee van Andy Letcher, de persofficier van de Bagpipe Society. Terwijl hij manieren bedacht om de diversiteit van doedelzakken te promoten bij het grote publiek, dacht muziekwetenschapper Cassandre Balosso-Bardin aan het organiseren van een doedelzakconferentie.

De eerste internationale doedelzakconferentie lanceerde de International Bagpipe Day wereldwijd als trefpunt voor wetenschappers, muzikanten en instrumentenmakers uit heel Europa. International Bagpipe Day sindsdien jaarlijks over de hele wereld gevierd om het instrument, de kennis en de muziek onder de aandacht te brengen.

Er zijn meer dan 120 verschillende soorten doedelzakken, waarvan de Great Highland Bagpipe de meest bekende is. Sommige zijn inmiddels erg zeldzaam of kennen we alleen nog van de geschriften en schilderijen. Wist u bijvoorbeeld dat er ook een Nederlandse- Vlaamse doedelzak was? Wij zouden het Ministerie van Doedelzaken niet zijn, als we niet wat dieper in deze geschiedenis duiken.

Schilder Pieter Bruegel de Oude (±1527 – 1569) was een Brabantse kunstschilder uit de renaissancetijd. Zijn bekendere werk is de ‘Toren van Babel’ dat onder andere verscheen aan de binnenkant van de hoes van het Rolling Stones album ‘Bridges to Babylon’. Het werk waar wij naar verwijzen is ‘De boerenbruiloft’ waar twee mannen te zien zijn die de ‘pijpzak’ of ‘doedelzak’ bespelen.

De pijpzak lijkt op het eerste gezicht op de ‘cornemuse du centre’ uit Midden-Frankrijk. Een groot verschil is de chanter. Moderne instrumenten namen de gestandaardiseerde chanter van de ‘cornemuse du centre’ over, een destijds moderne ontwikkeling waardoor overblowing mogelijk was, maar het originele instrument in Breugels schilderijen had een andere chanter. Onderzoek heeft uitgewezen dat het geen duimgat heeft, het enkele bijzonderheden in de vingergaten heeft en het type riet dat nodig is. Slechts één instrument uit die periode is gedeeltelijk bewaard gebleven en bevindt zich nu in het Kunsthistorisches Museum in Wenen, net als het schilderij. We zijn afhankelijk van de precieze metingen die jaren geleden zijn uitgevoerd omdat verder onderzoek van dit instrument helaas niet is toegestaan.

Afbeelding: ‘De boerenbruiloft’, 1567, Pieter Bruegel de Oude.
Bron afbeelding: Wikipedia

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Magisch Schotland opent haar deuren

Magisch Schotland opent haar deuren

In Museum Bussemakerhuis in Borne is tot 15 juli 2025 de tentoonstelling “‘Magisch Schotland: Clans, Tartans en Kilts” te zien.

40 Jaar Inter Scaldis Pipes and Drums

40 Jaar Inter Scaldis Pipes and Drums

Inter Scaldis Pipes and Drums bestaat 40 jaar. De vereniging vierde dit met een feestavond vol met bijzondere gasten, muziek, cadeaus en een afscheid.

NOvDB verder met interim-bestuur

NOvDB verder met interim-bestuur

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) gaat voorlopig door onder leiding van een interim-bestuur bestaande uit drie personen. Zij gaat aan de slag met nieuwe statuten, een huishoudelijk reglement en een toekomstbestendige interne organisatie.