Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Hoe springlevend is de Schotse clan?

18 februari 2020

Geschreven door: Kees

Schotland staat bekend om zijn talrijke clans waarvan de familiegeschiedenis eeuwen terug gaat en vele tradities kent. Vier studenten van de Hanzehogeschool Groningen en universiteiten uit Spanje en Zuid-Korea waren benieuwd naar het clanleven, de gebruiken, de geschiedenis en hoe belangrijk de clan tegenwoordig nog is in Schotland en daarbuiten. Ze reisden in november af naar Schotland en waren een week te gast bij de clan Macpherson. Ze hielden onder andere interviews met leden van The Official Clan Macpherson Association, bezochten het Clan Macpherson Museum en een kilt maker.

Het resultaat werd maandag 20 januari gepresenteerd tijdens het Documentary Film Festival van de Hanze University of Applied Sciences Groningen in het Forum Groningen. De film staat sinds kort op YouTube en geeft een interessante kijk op een stuk Schotse geschiedenis.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.