Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Hoe springlevend is de Schotse clan?

18 februari 2020

Schotland staat bekend om zijn talrijke clans waarvan de familiegeschiedenis eeuwen terug gaat en vele tradities kent. Vier studenten van de Hanzehogeschool Groningen en universiteiten uit Spanje en Zuid-Korea waren benieuwd naar het clanleven, de gebruiken, de geschiedenis en hoe belangrijk de clan tegenwoordig nog is in Schotland en daarbuiten. Ze reisden in november af naar Schotland en waren een week te gast bij de clan Macpherson. Ze hielden onder andere interviews met leden van The Official Clan Macpherson Association, bezochten het Clan Macpherson Museum en een kilt maker.

Het resultaat werd maandag 20 januari gepresenteerd tijdens het Documentary Film Festival van de Hanze University of Applied Sciences Groningen in het Forum Groningen. De film staat sinds kort op YouTube en geeft een interessante kijk op een stuk Schotse geschiedenis.

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

Tijdens het Wereldmuziekconcours van 1978 stonden twee pipe bands op het programma. Beatrix Pipe Band uit Hilversum ging naar huis met een eerste prijs. We kijken terug op die gebeurtenis.

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen vierde op zaterdag 9 juli haar 35-jarig jubileum met een bijeenkomst voor leden en oudleden. De band kent een rijke geschiedenis.

Leerling kiltmakers gezocht!

Leerling kiltmakers gezocht!

De enige gecertificeerde Schotse kiltmaker van Nederland, Annette Plantinga, wil graag ook lerares worden. Om nieuwe kiltmakers te kunnen beoordelen, moet zij volgens de richtlijnen gecertificeerd worden. En daar spelen leerling kiltmakers een belangrijke rol in.