Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Doedelzakspeler ‘overvallen’ en meegenomen

29 januari 2020

Geschreven door: Kees

Een lid van de Nederlandse doedelzakband City of Apeldoorn Pipes and Drums is eind vorig jaar thuis ‘overvallen’ en meegenomen naar de plaats Inveraray in Schotland. In plaats van opgesloten te worden in de bij toeristen bekende gevangenis Inveraray Jail, kreeg de Nederlander een workshop aangeboden van een van de leden van de beroemde doedelzakband Inveraray & District Pipe Band. De overval en workshop waren onderdeel van een geheim plan opgezet door de zwager van de man. Voor bass drummer / leerling doedelzakspeler Bert Braambosch ging een droom in vervulling. De gehele operatie wordt woensdagavond 29 januari uitgezonden bij ‘Down met Johnny’ op SBS6 om 20:30u.

(Door onze correspondent Midden-Nederland)

Bert Braambosch zie je wellicht niet zo snel over het hoofd. Met bijna twee meter lang is hij op dit moment de bass drummer van doedelzakband The City of Apeldoorn PIpes and Drums. Hij startte twee geleden jaar met doedelzakspelen bij diezelfde band waar zijn vrouw Lisetta tenor drummer is. Omdat er dringend een bass drummer nodig was bij de Apeldoornse band, werd het leren doedelzakpelen op een laag pitje gezet. Bert ging al snel mee met optredens als bass drummer maar het spelen op de bagpipes bleef kriebelen en begin 2019 pakte Bert dit weer op.

In 2019 liet Bert een grote wens van zijn zwager in vervulling gaan, namelijk een reis naar de Verenigde Staten van Amerika met onder andere een bezoek aan Disneyland, Kennedy Space Centre en Universal Studio’s. Het was een zeer bijzondere wens want Bert’s zwager leeft in een woongroep van Stichting Philadelphia en door die situatie heeft hij veel zorg nodig. De organisatie van een reis naar de VS was daarom niet 1-2-3 geregeld. De trip werd door de zorg van Bert en Lisetta een groot succes en zijn zwager wilde graag iets terug doen. Hij schreef een brief aan het TV-programma “Down met Johnny” van SBS6 en toen raakte alles in het diepste geheim in een stroomversnelling.

“Met een smoes via kennissen die ook in het complot betrokken waren is gezorgd dat wij op een bepaald moment zeker thuis zouden zijn. Zij zouden ons ophalen voor een receptie. Op de afgesproken tijd werd er inderdaad aangebeld. Maar daar stonden dus niet onze kennissen, maar Johnny de Mol, vergezeld van een cameraploeg voor de deur. De vraag die hij stelde of ze even binnen mochten komen voor een kort gesprekje. Eenmaal binnen ging het gesprek vrij vlot over Schotland, mede dankzij (trouw)foto’s, en muziekinstrumenten in de kamer”, aldus Bert Braambosch.

Het was een ongemakkelijke situatie voor Bert en zijn vrouw die op hete kolen zaten voor de receptie. “Een eindje in het gesprek liet Johnny een filmpje zien met daarin het winnende optreden van Inveraray & District Pipe Band op de World Pipe Band Championships van 2019 in Glasgow.”

In het filmpje was een hoofdrol weggelegd voor de bekende Nederlandse doedelzakspeler Johan van der Wal die in Schotland woont en bij Inverarray & District Pipe Band speelt. “Uiteindelijk kwam Van der Wal zelf in beeld met een videoboodschap waarin hij mij en mijn vrouw Lisetta uitnodigde voor een workshop in Schotland. Vervolgens kwam mijn zwager binnen met de vraag of wij met hem mee wilden naar Schotland. Uiteraard willen wij dat wel. Johnny de Mol vulde aan dat wij de volgende dag om 6.00 uur opgehaald zouden worden door een taxi die ons naar Schiphol te brengen, om vervolgens naar Glasgow te vliegen. Daar zou de reis doorgaan naar Inveraray, om daar Johan te ontmoeten en de workshop te doen. Hierop hadden wij echt niet gerekend!”

“Het was echt een geweldige ervaring. Les krijgen van wereldkampioenen! En ook nog meespelen met wereldkampioenen”, aldus Bert. Want na de workshop op zaterdag speelden Bert en Lisetta op zondag mee met Johan van der Wal en de doedelzakband bij een herdenking in het Schotse Inveraray. “This is Once in a Lifetime……..”, aldus Bert die terugkijkt op een geweldige belevenis.

De uitzending wordt woensdagavond 29 januari uitgezonden bij ‘Down met Johnny’ op SBS6 om 20:30u.

Bert Braambosch, zijn vrouw en Johnny de Mol samen met de pipers van Inveraray & District Pipes and Drums.
Foto: Bert Braambosch

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.