Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Echt-Susteren ‘bevrijd’ door Schotse doedelzakspelers

27 januari 2020

Dit jaar staat in het teken van de 75e viering van de bevrijding van Nederland door de Geallieerden in 1945. In het gehele land vinden evenementen, parades en herdenkingen plaats waarbij Schotse doedelzakken een prominente rol spelen. In het weekend van 17-18-19 januari vonden in het Limburgse Echt-Susteren de bevrijdingsfestiviteiten plaats. De gemeente lag maandenlang in heftig oorlogsgebied en het lukte de Britten pas in januari 1945 om het lot definitief te beslissen en Echt en Susteren te bevrijden. Ter gelegenheid van de festiviteiten organiseerde Murrayfield Pipes and Drums uit Roermond een doedelzakbandformatie bestaande uit doedelzakspelers en drummers van verschillende bands uit de regio die deelnamen aan de activiteiten.

(Door onze correspondent Zuidoost-Nederland)

Operatie Blackcock was een Geallieerde militaire operatie die in het najaar van 1944 werd ingezet om het front van het kleine stukje Nederland rondom Echt en Susteren, grenzend aan zowel België as Duitsland, te verleggen richting Duitsland. Een heftige en lange strijd volgde waarbij enkele dorpen al in september 1944 werden bevrijd maar andere plaatsen zwaar werden getroffen en lang moesten wachten op de bevrijding. In november 1944 moest Susteren zelfs worden geëvacueerd. Pas in januari 1945 lukte het de Britten om operatie Blackcock in hun voordeel te beëindigen.

Op 7 november 2019 vond er al een herdenkingsconcert plaats als herinnering van de evacuatie van Susteren. Muzikale ondersteuning werd toen verzorgd door het Reünie-Orkest Limburgse Jagers. Voor het bevrijdingsweekend, afgelopen 17-18-19 januari, organiseerde de doedelzakband Murrayfield Pipes and Drums uit Roermond een grote doedelzakbandformatie bestaande uit spelers van Murrayfield Pipes and Drums, de doedelzakband Pipers Society Anam Cara uit Leudal en de doedelzakband Pipers Society Castle D’Aldenghoor uit Haelen. De band stond onder leiding pipe major Eric Geenen en drum major Paul Roberts.

Op vrijdag 17 januari vond de onthulling plaats van het gerenoveerde Duitse 88mm PAK-43/41 Antitankkanon dat de Duitsers hadden achtergelaten en door de Engelsen aan de plaats Susteren was geschonken. Doedelzakspelers van Murrayfield speelden bij de onthulling van het gerestaureerde kanon. Murrayfield leverde ook pipers om te spelen aan het einde van een, door re-enactors, uitgevoerde veldslag tussen Engelse en Duitse soldaten op zaterdagmiddag. Op zondag vond een Liberty Tour plaats met oude legervoertuigen, figuranten en de doedelzakbandformatie bestaat uit de hierboven genoemde drie pipe bands. Aansluitend vond er op de markt van Susteren een defilé plaats.

Meer foto’s zijn hier te vinden of bekijk deze videoreportage.

Kijk voor meer informatie over de deelnemende bands Murrayfield Pipes and Drums, Pipers Society Anam Cara en Pipers Society Castle d’Aldenghoor op de betreffende website.

Foto: Yara Verstappen Fotografie

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

Tijdens het Wereldmuziekconcours van 1978 stonden twee pipe bands op het programma. Beatrix Pipe Band uit Hilversum ging naar huis met een eerste prijs. We kijken terug op die gebeurtenis.

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen vierde op zaterdag 9 juli haar 35-jarig jubileum met een bijeenkomst voor leden en oudleden. De band kent een rijke geschiedenis.

Leerling kiltmakers gezocht!

Leerling kiltmakers gezocht!

De enige gecertificeerde Schotse kiltmaker van Nederland, Annette Plantinga, wil graag ook lerares worden. Om nieuwe kiltmakers te kunnen beoordelen, moet zij volgens de richtlijnen gecertificeerd worden. En daar spelen leerling kiltmakers een belangrijke rol in.