Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Happy Tartan Day!

6 april 2020

Geschreven door: Rob

Tartan Day is een feest dat in het leven is geroepen om de Schotse cultuur te vieren. Uiteraard is deze datum niet zomaar gekozen: op 6 april 1320, vandaag 700 jaar geleden, werd de ‘Declaration of Arbroath’ door Schotse edelen verstuurd naar Paus Johannes XXII waarin ze hem verzochten om erkenning van Schotland als zelfstandige staat met Robert the Bruce als koning.

Wie aan de Schotse cultuur denkt, denkt ook aan de kilt. Wist je bijvoorbeeld dat de enige officiële kiltmaker buiten het Verenigd Koninkrijk een Nederlandse is?  
Houd deze pagina in de gaten voor een uitgebreid artikel later deze week.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.