Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Doedelzakken zorgen voor muzikale afwisseling

30 april 2020

Geschreven door: Kees

In tijden van de COVID19-crisis is de Schotse doedelzak, begeleid door een drummer, een welkome afwisseling voor bewoners van verpleeghuizen en wooncomplexen voor bejaarden.

De afgelopen weken werd er door pipers en drummers van diverse Nederlandse doedelzakbands op verschillende locaties in hun stad en regio gespeeld. Belangrijk daarbij is dat de 1,5 meter afstand wordt aangehouden, het optreden van te voren niet wordt aangekondigd en geen langdurige geluidsoverlast wordt veroorzaakt. Daar hielden de leden van de doedelzakbands zich perfect aan! Voor de vele bewoners van de verpleeghuizen en bejaardencomplexen ongetwijfeld ook een herinnering aan de bevrijdingsdagen van 1944/1945 toen ook op diverse plekken in Nederland doedelzakken te horen waren, en een welkome afwisseling in deze tijden van Corona. Topprestaties van Nederlandse pipe bands! Dank aan alle doedelzakspelers en drummers. Blijf gezond!

Afbeeldingen geleverd door Pegasus Pipes & Drums uit Barneveld (boven) en The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen (onder).

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.