Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geen Tattoo: Nederlanders teleurgesteld

21 mei 2021

Geschreven door: Rob

Het zag er lange tijd rooskleurig uit: het Edinburgh Festival en The Royal Edinburgh Military Tattoo zouden doorgaan. Deze week, twee en halve maand voor de start, wordt The Royal Edinburgh Military Tattoo toch afgezegd.

In navolging op de Basel Tattoo die begin deze maand haar shows annuleerde, annuleert ook The Royal Edinburgh Military Tattoo (REMT) voor het tweede jaar op rij haar shows. “Ondanks het gevoel van optimisme rondom het verloop van de pandemie in het Verenigd Koninkrijk en ons enorme enthousiasme om de shows op te voeren dit jaar, is het nu duidelijk geworden dat de financiële risico’s die komen kijken bij het opvoeren van The Royal Edinburgh Military Tattoo op Castle Esplanade in augustus simpelweg te groot zijn. Het is dan ook met grote spijt en teleurstelling dat we de Royal Edinburgh Military Tattoo 2021 moeten annuleren” zegt Chief Executive Buster Howes.

Het financiële risico heeft mede te maken met de mogelijke last-minute annuleringen als gevolg van een mogelijke verandering in de onzekere tijden van het COVID beleid van de Britse regering. De Tattoo lanceerde haar kaartverkoop afgelopen oktober, in de hoop dat het evenement met ongeveer de helft van haar normale bezoekerscapaciteit zou kunnen doorgaan, mochten de afstandsbeperkingen nog steeds van kracht zijn. Hoewel werd verwacht dat REMT groen licht zou krijgen van de Schotse regering en de gemeenteraad van Edinburgh vanwege haar “signature event” voor het land en haar internationale reputatie, bleef de regering achter haar voorlopige besluit staan dat alle evenementen die later dit jaar gepland zijn, moeten doorgaan met een onderlinge afstand (social distance) van twee meter.

Niet alleen voor de bezoekers en organisatie is dit een tegenvaller, ook voor de deelnemers die zich vaak al maandenlang voorbereiden. Zo ook de groep Nederlandse doedelzakspelers en drummers die met hun internationale band The Crossed Sword Pipes & Drums mee zouden doen aan de taptoe als onderdeel van de grote samengestelde “Massed Band” tijdens de shows. Voor Frank Janssen, die zelf al meerdere keren heeft deelgenomen aan de taptoe, is dit een herhaling van afgelopen jaar toen hij eigenlijk ook mee zou doen. “In 2020 stonden we met The Crossed Swords Pipes and Drums weer gepland voor The Royal Edinburgh Military Tattoo. Helaas werd deze in dat jaar afgezegd en werden alle bands, indien zij wilden, doorgeschoven naar 2021. Echter kon en mocht er in het afgelopen jaar niet gerepeteerd worden. Normaalgesproken repeteert onze band één weekend per maand. De voorbereiding voor 2021 was dus niet zoals het hoort voor zo’n evenement wat door bezoekers van over de hele wereld wordt bezocht. We hielden er al wel rekening mee dat het mogelijk in een andere vorm zou plaatsvinden, maar afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat de gehele taptoe niet door gaat. Jammer, want het is een geweldig mooi en goed georganiseerd evenement. We hopen dat het in 2022 wel plaats kan vinden.” Waarop hij met een knipoog toevoegt: “Al kost het je wel een maand aan verlofdagen.”

De Tattoo ontstond in 1949 als de militaire bijdrage aan het Edinburgh Festival dat ook in augustus plaatsvindt. Het Edinburgh Festival bestaat o.a. uit een boekenfestival, een jazz and blues festival en een theaterfestival (beter bekend als het Edinburgh Fringe Festival). De eerste editie van de Tattoo vond plaats in Princess Street Gardens waarna het in 1950 verhuisde naar de Esplanade van Edinburgh Castle. Het evenement wordt gerund door een liefdadigheidsinstelling die sinds de oprichting in 1950 al meer dan 12,3 miljoen pond heeft gedoneerd aan fondsen en stichtingen ter ondersteuning van militairen, veteranen en families, en culturele diensten en kunstorganisaties. De Tattoo trekt normaal gesproken jaarlijks een live publiek van 220.000 toeschouwers, naast een wereldwijd televisiepubliek in meer dan 40 landen.

“Dit is een erg moeilijke beslissing geweest. We beseffen dat het verstrekkende gevolgen heeft voor onze medewerkers, artiesten, leveranciers en gasten, maar we moeten verantwoordelijk handelen en in het beste langetermijnbelang van iedereen. Tickets voor 2021 worden volledig terugbetaald. Voor degenen die volgend jaar bij ons willen komen, deze tickets kunnen worden omgezet naar 2022.” De taptoe vindt volgend jaar plaats van 5 tot en met 27 augustus.

Lees de volledige verklaring en meer informatie op de website van REMT (Engelstalig).

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Doedelzakmuziek speelt tijdens de Airbornemaand, ieder jaar in september, een belangrijke rol. Welke bands waar te zien en te horen zijn, hebben we op een rijtje gezet.

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Tijdens de World Pipe Band Championships werd Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band wereldkampioen 2023. Met de deelname van de Nederlandse tenor drummer Robbert van Gorp is het ook een klein Nederlands feestje.

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Augustus is dé maand voor de liefhebber van doedelzakmuziek! Ga jij naar Schotland? Ministerie van Doedelzaken heeft een aantal evenementen voor je op een rij gezet. Schotland zonder doedelzak? Dan ben je niet echt in Schotland geweest.