Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

8 mei: Victory in Europe Day

8 mei 2021

Geschreven door: Kees

Vandaag, 8 mei, is het 76 jaar geleden dat in Europa officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Victory in Europe (VE Day) betekende voor vele miljoenen mensen een einde aan tirannie en oorlogsgeweld.

Overal waar de Canadezen en Schotten waren, waren hun pipe bands (doedelzakbands). In Italië, Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. De bands traden overal op. Niet alleen voor de plaatselijke bevolking maar ook tijdens kerkdiensten, officiële parades en herdenkingen. Sommige bands bleven na de bevrijding gestationeerd in Nederland alvorens, in de loop van 1945, terug te keren naar Canada of het Verenigd Koninkrijk. Overal in ons land waren de doedelzakbands te zien en te horen en dat heeft zeker bijdragen aan de populariteit van doedelzakbands in ons land.

Op de foto is het marktplein in Apeldoorn te zien. De foto is gemaakt in mei 1945 maar veel meer is niet bekend. De doedelzakband op de foto is Canadees maar welke band het is, is niet goed te achterhalen. Apeldoorn had/heeft een sterke band met The 48th Highlanders of Canada en op basis van enkele uniformonderdelen zou het de pipe band van dat regiment kunnen zijn. Echter, de tartan van de pipers op de foto komt niet overeen met de tartan van de band (we hebben naar vergelijkingsmateriaal gekeken). De foto komt in enkele Nederlandse archieven omdat die door een Nederlandse fotograaf is gemaakt. In de beschikbare kranten van die tijd wordt het optreden niet vermeld. We kunnen althans niets bruikbaars vinden.

Foto: Nationaal Archief / Fotocollectie Anefo (Algemeen Nederlandsch Fotobureau). Mei 1945. Bestanddeelnummer 900-2698

Onbekende Canadese militaire doedelzakband (waarschijnlijk The 48th Highlanders of Canada) op het Marktplein in Apeldoorn, mei 1945 (Nationaal Archief / Fotocollectie Anefo)

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.