Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Eerste plaats voor Inter Scaldis en Coriovallum

12 september 2022

Geschreven door: Kees

Tijdens de Belgian Pipe Band Championships in het Belgische Alden Biesen hebben zowel Inter Scaldis Pipes and Drums uit Vlissingen als Coriovallum Pipe Band uit Heerlen een eerste plaats behaald. Venlo Caledonian Pipe Band behaalde een derde plaats. De competitie was onderdeel van het Schots Weekend dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

In het weekend van 9 tot en 11 september 2022 vond op de Landcommanderij Alden Biezen nabij de stad Bilzen (België) de 35e editie plaats van het Schots Weekend. Het evenement trekt al vele jaren duizenden liefhebbers van folkmuziek, doedelzakbands en Schotse cultuur. Het evenement werd in 1986 voor het eerst gehouden in Bokrijk (Genk). Na meerdere omzwervingen streek het Schots Weekend in 1994 neer in de Landcommanderij Alden Biesen, een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. Vanwege de pandemie vond het Schots Weekend in 2020 niet plaats. In september 2021 vond een mini-editie plaats onder de noemer ‘A Day in Scotland’. De jubileumeditie van 2022 bood een gevarieerd programma diverse folkbands, highland games, een highland dance competition, een competitie voor doedelzakbands en een markt met stands waar Schotse en Engelse producten werden verkocht. Ook waren er demonstraties met schapen en honden en werden er activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Westvleugel van kasteel Alden Biesen (onderdeel van de Landcommanderij). Fotograaf: Sir Gawain

Belangrijk onderdeel van het programma is de Belgian Pipe Band Championship, een wedstrijd voor doedelzakbands, die op zaterdag wordt gehouden. Deze competitie wordt georganiseerd volgens de regels van de Royal Scottish Pipe Band Association (RSPBA), de internationaal overkoepelende doedelzakorganisatie. Er waren deelnemende doedelzakbands uit België, Frankrijk, Denemarken, Nederland, Engeland, Duitsland en Schotland. De competitie bestond uit vier verschillende niveaus (graden), namelijk (in oplopende volgorde van niveau): Grade 4, Grade 3, Grade 2 en de Open Grade. Bands konden in meerdere graden uitkomen. Voor iedere graad gelden eigen muzikale regels. Er was dit jaar geen competitie voor drum majors.

Nederlandse bands die deelnamen waren The Clan MacBeth Pipe Band (Groningen), Inter Scaldis Pipes and Drums (Vlissingen), Beatrix Pipe Band (Hilversum), Venlo Caledonia Pipe Band (Venlo) en Coriovallum Pipe Band (Heerlen). In Grade 4 deden elf doedelzakbands mee en behaalde Inter Scaldis Pipes and Drums een eerste plaats en Venlo Caledonia Pipe Band een derde plaats. In Grade 3 namen vijf doedelzakbands deel en behaalde Coriovallum Pipe Band een eerste plaats. In Grade 2 behaalde Coriovallum Pipe Band een derde plaats van de vijf bands. Beatrix Pipe Band behaalde een vijfde plaats in Grade 4. The Clan MacBeth Pipe Band eindigde op de negende plaats in Grade 4. De competitie eindigde traditiegetrouw met het opmarcheren van alle deelnemende doedelzakbands en het aansluitend gezamenlijke optreden als massed pipes and drums.

Het Schots Weekend 2023 wordt gehouden van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september en dan weer op de Landcommanderij Alden Biesen.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Doedelzakmuziek speelt tijdens de Airbornemaand, ieder jaar in september, een belangrijke rol. Welke bands waar te zien en te horen zijn, hebben we op een rijtje gezet.

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Tijdens de World Pipe Band Championships werd Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band wereldkampioen 2023. Met de deelname van de Nederlandse tenor drummer Robbert van Gorp is het ook een klein Nederlands feestje.

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Augustus is dé maand voor de liefhebber van doedelzakmuziek! Ga jij naar Schotland? Ministerie van Doedelzaken heeft een aantal evenementen voor je op een rij gezet. Schotland zonder doedelzak? Dan ben je niet echt in Schotland geweest.