Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

City of Apeldoorn Pipes and Drums naar Manchester

16 september 2022

City of Apeldoorn Pipes and Drums is dit weekend in de Britse stad Manchester voor deelname aan het internationale evenement ‘United Pipers for Peace’. Samen met negentien andere doedelzakbands uit diverse landen wordt zondag 18 september een eerbetoon aan de overleden Queen Elizabeth II gebracht.

Het evenement ‘United Pipers for Peace‘ werd in 2016 voor het eerst gehouden in de Franse stad Amiens. In dat jaar werd stilgestaan dat honderd jaar geleden de Slag om de Somme plaatsvond. Bij die veldslag, die vierenhalve maand duurde, raakten één miljoen Britse, Franse en Duitse militairen gewond of kwamen om het leven. Doel van het muziekevenement was het eren van de omgekomen militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog en alle andere militaire conflicten in de wereld. Initiatiefnemer van ‘Pipers of Peace’ was de lokale doedelzakband Samarobriva Pipes and Drums, een van de vele pipe bands in de regio Picardië. Ook toen was City of Apeldoorn Pipes and Drums aanwezig. Samen met honderden doedelzakspelers en drummers werd er onder andere gespeeld in de kathedraal van Amiens.

Ook in 2018 vond ‘United Pipers for Peace’ in Amiens plaats. Aanleiding was de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. 

Thiepval Memorial, Frankrijk.
Foto: United Pipers for Peace

Na dat tweede evenement werd besloten om de volgende editie in het Verenigd Koninkrijk te houden. Omdat de Samarobriva Pipes and Drums een samenwerkingsverband had met de Fianna Phadraig Pipe Band uit Machester, lag de keuze voor die stad voor de hand.

Door middel van optredens op diverse locaties in de stad wordt 17 en 18 september opgeroepen tot vriendschap en gelijkwaardigheid, en de afwijzing van oorlog en conflicten. De deelnemende pipe bands komen uit Engeland, Schotland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika.

De doorgang van het evenement kwam kort op losse schroeven te staan door het overlijden van Queen Elizabeth II op donderdag 8 september op Balmoral Castle. Tijdens de periode van nationale rouw vinden er in het Verenigd Koninkrijk geen publieksevenementen plaats. Toch werd er voor ‘United Pipers for Peace’ een hoge uitzondering gemaakt door de Britse autoriteiten. Redenen voor de toestemming waren onder andere het feit dat pipe bands een belangrijke rol spelen bij de herdenking van omgekomen militairen in de landen van de Commonwealth en het feit dat de Britse vorstin een groot liefhebber was van Schotse doedelzakmuziek. Een van de deelnemende pipe bands aan ‘United Pipers for Peace’ speelde in 2015 op uitnodiging van Queen Elizabeth II op Balmoral Castle. Dat was de Huntly and District Pipe Band. Deze band zal de parade leiden op zondag 18 september die wordt gehouden als eerbetoon aan de overleden Britse vorstin.

City of Apeldoorn Pipe and Drums verblijft vier dagen in Manchester. De band, bestaande uit zeventien leden, reist vrijdag 16 september met busjes naar Manchester. Op zaterdag verzorgt de Nederlandse band, net als alle andere deelnemende pipe bands, optredens in de stad. Zondag vindt de parade en kranslegging plaats. Tijdens het weekend is er ook volop ruimte voor alle 400 deelnemende pipers en drummers om elkaar te ontmoeten. City of Apeldoorn Pipes and Drums is maandagavond 19 september weer terug in Nederland.

City of Apeldoorn Pipes and Drums voor de kathedraal in Amiens in 2016.
Foto: City of Apeldoorn Pipes and Drums

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Scotfest van Xanten naar Goch

Scotfest van Xanten naar Goch

De 14e editie van Scotfest vindt niet plaats in Xanten maar in Goch. Daarmee lijkt het kleine maar sfeervolle festival (met competitie), net over de grens bij Nijmegen, een nieuwe vaste locatie te hebben gevonden.

Nieuw NOvDB-bestuur met opdracht

Nieuw NOvDB-bestuur met opdracht

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft een nieuw bestuur. Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op zaterdag 13 mei was er kritiek maar werd er ook gesproken over de toekomst. Het bestuur beloofde met een plan te komen.

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

Op zaterdag 6 mei is Anja Mellink-Stuiver overleden. Zij was sinds het ontstaan van het Ministerie van Doedelzaken, in 2016, lid van ons kleine team. Maar haar voorliefde voor Schotland en pipe bands gaat veel verder terug.