Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Dutch Pipes and Drums op bijzondere Nationale Taptoe

14 augustus 2021

Geschreven door: Kees

De Nationale Taptoe vindt vanwege de huidige omstandigheden dit jaar plaats in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Onderdeel van het programma zijn Dutch Pipes and Drums uit Tilburg. De taptoe is een maand eerder dan normaal en vindt plaats van 19 tot en met 29 augustus.

De Nationale Taptoe is de belangrijkste presentatie van militaire- en burger orkesten in Nederland. Dit jaar wordt de 66e editie van de Nationale Taptoe in het Nationaal Museum (op de voormalige militaire vliegbasis Soesterberg) gehouden.

De oorsprong van de Nationale Taptoe ligt in Edinburgh. In 1952 stond de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag, tegenwoordig Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” uit Assen, op het programma van The Edinburgh Military Tattoo. Toen ontstond het idee om ook in Nederland een grote taptoe te organiseren die in 1954 de eerste editie kende. Taptoe Delft, zoals de nationale taptoe toen nog heette, kreeg het plein voor de Nieuwe kerk als vaste locatie toegewezen en bleef daar tot en met 1974. De taptoe verhuisde vervolgens naar Breda, aanvankelijk op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie, en ging vanaf 1976 verder onder de naam Nationale Taptoe Breda. Sinds 2006 is Rotterdam AHOY de thuisbasis van de taptoe die nu beter bekend staat als “Nationale Taptoe” of “The Netherlands Military Tattoo”. De taptoe behoort inmiddels tot de top van taptoes in de wereld.

De eerste doedelzakband deed pas mee tijdens de taptoe in 1977. Dat was The Red Hackle Pipe Band uit Antwerpen. Het duurde tot 2001 voor dat er weer doedelzakbands te zien en horen waren. In dat jaar waren het The Calgary Police Service Pipe Band, The Vancouver Police Pipe Band en The Amethyst Scottish Dancers of Nova Scotia, allemaal te gast vanuit Canada. In de daaropvolgende jaren waren regelmatig pipe bands aanwezig tijdens de Nationale Taptoe. Dutch Pipes and Drums uit Tilburg deed voor het eerst mee in 2007 en is sindsdien regelmatig te gast geweest. Het jaar 2007 was een top jaar voor wat betreft de vertegenwoordiging van pipe bands op de taptoe. Behalve de band uit Tilburg waren er ook buitenlandse pipe bands waaronder The Delta Police Pipe Band uit Brits Columbia, Canada, en The Royal Airforce Halton Pipes and Drums uit Engeland. Ook waren The Edinburgh Tattoo Highland Ceilidh Dancers uit Schotland van de partij. In de afgelopen jaren waren er regelmatig pipe bands uit binnen- en buitenland te horen en zien tijdens de Nationale Taptoe.

Vanwege de huidige omstandigheden kan de Nationale Taptoe dit jaar niet in Rotterdam AHOY worden gehouden. Er is gekozen voor een passende buitenlocatie, namelijk het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het museum ligt op de voormalige militaire luchtmachtbasis. De taptoe, die normaal gesproken eind september wordt gehouden, is een maand vervroegd en start nu op donderdag 19 augustus. Op het programma staan diverse Nederlandse militaire orkesten zoals de Marinierskapel der Koninklijke Marine, het orkest van de Koninklijke Luchtmacht en de Fanfare ‘Bereden Wapens’. Dit laatste orkest was in 2013 te gast op de Royal Edinburgh Military Tattoo waar ze onder andere als militair wielrijderskorps optraden.

Dutch Pipes and Drums uit Tilburg is opgericht in 1953 en is daarmee de oudste pipe band op het Europese vaste land. De band is ontstaan als eerbetoon aan de militairen van de 15e Schotse Divisie die in oktober 1944 Tilburg bevrijdde. De band heeft in haar bestaan veel opgetreden op taptoes, parades en herdenkingen in zowel binnen- als buitenland. De Tilburgse band speelde samen met de wereldberoemde Pipes and Drums of the Royal Scots Dragoon Guards.
Dutch Pipes and Drums is de officiële pipe band van de Clan Donald. Deze status werd de band verleend door de 24e Chief of Clan Ranald, Sir Ranald Alexander MacDonald of Clanranald.

Dutch Pipes and Drums doet voor de zesde keer mee aan de Nationale Taptoe. Net als bij veel andere optredens wordt de band begeleid door highland dancers. De band staat onder leiding van pipe major Dennis van Meel en senior drum major Peter van Gerven. De highland dancers staan onder leiding van Crystel Benton.

De Nationale Taptoe is van donderdag 19 augustus tot en met zondag 29 augustus. Op maandag 23 en dinsdag 24 is de show alleen toegankelijk voor veteranen. De Nationale Taptoe duurt ongeveer twee uur en start om 14:30u. De zitplaatsen zijn allemaal overdekt.

Vanaf het parkeerterrein rijden pendelbussen (tegen betaling). Vanaf station Amersfoort rijden pendelbusjes (ook tegen betaling), hiervoor moet gereserveerd worden. Voor meer informatie bezoek de website van de Nationale Taptoe.

Dutch Pipes and Drums uit Tilburg. Foto: aangeleverd door de band zelf.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen