Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Drum majors wisselen kennis uit

25 oktober 2023

Geschreven door: Kees

Achttien leden van Nederlandse doedelzakbands, waaronder elf drum majors, waren 14 oktober in Voorthuizen bij elkaar om kennis uit te wisselen over de rol van de pipe band drum major. De focus lag op takteren maar er werd ook gesproken over stokcommando’s en hoe te handelen tijdens bijzondere gebeurtenissen bij een optreden.

Het was voor het eerst sinds april 2018 dat er een workshop voor drum majors van pipe bands werd georganiseerd. Op initiatief van Scotscorner Pipe Band Consultancy hadden de drum majors Lodewijk Visser (actief bij The Dutch Military Pipes and Drums en The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums) en Kees Westerkamp (actief bij The Clan MacBeth Pipe Band) een programma in elkaar gezet. Achttien leden van Nederlandse doedelzakbands waren naar Voorthuizen gekomen om kennis uit te wisselen over verschillende aspecten van de rol van de drum major voor een pipe band. Primair was de workshop voor drum majors en elf actieve en aspirant drum majors hadden zich aangemeld voor de workshop. Opvallend was ook de deelname van enkele pipe majors, pipers, drummers en een pipe sergeant. Zij waren geïnteresseerd in de functie van de drum major en hoe commando’s tijdens optredens moeten worden gegeven. Het evenement vond plaats in het repetitiegebouw van The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums in Voorthuizen.

Nederlandse pipe band brum majors en geïnteresseerden bij elkaar om kennis uit te wisselen, zaterdag 14 oktober 2023.
Foto: Ministerie van Doedelzaken

Tijdens het ochtenddeel verzorgden Lodewijk Visser en Kees Westerkamp een presentatie over de geschiedenis van de drum major, de taken die bij de functie horen, het samenwerken met de pipe major en waar zoal rekening mee moet worden gehouden tijdens (bijzondere) optredens. Speciale aandacht was er die ochtend voor het takteren, een vorm van dirigeren waarbij de drum major vooral de maat aangeeft bij langzame muziekstukken. In de middag werd er geoefend waarbij Westerkamp aan de slag ging met stokcommando’s en marcheren en Visser de aanwezigen liet oefenen met het takteren van het muziekstuk ‘Abide With Me’. Pipe major Frankjan de Boone was bereid gevonden het stuk te spelen zodat de deelnemers aan de workshop konden oefenen met live muziek.

Uit de vele vragen en interessante discussies bleek dat de behoefte aan informatie, en ook oefenen, groot was onder de deelnemers. Een belangrijke conclusie van de dag was dat iedere drum major een eigen stijl heeft. Hierbij is belangrijk is dat de basiscommando’s, zoals voorgeschreven in het drum major handboek van de Royal Scottish Pipe Band Association (RSPBA) en de Regimental Drum Major Association (RDMA), worden aangehouden [Opm. de vijf handboeken van de RDMA zijn online moeilijk te vinden]. De inhoud van de handboeken van de RSPBA en de RDMA is de afgelopen jaren verzameld door vooraanstaande drum majors uit Groot-Brittannië, Ierland, Canada en de Verenigde Staten van Amerika.

Er werd besloten om in het voorjaar van 2024 weer een workshop te organiseren. Meer informatie kan worden verkregen bij Scotscorner Pipe Band Consultancy.

Drum major Lodewijk Visser legt de stokcommando’s uit.
Foto: Ministerie van Doedelzaken

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Pipe banner voor Zwolse band

Pipe banner voor Zwolse band

De Lowland Brigade Pipe Band in Zwolle heeft een eigen pipe banner. Een cadeau van de leden aan de vereniging ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum.

Clan MacBeth organiseert Schotse Avond

Clan MacBeth organiseert Schotse Avond

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen organiseert op zaterdagavond 4 november haar jaarlijkse concertavond. Onder leiding van de nieuwe pipe major blikt de vereniging terug op haar jubileum reis naar Schotland en deelname aan de wereldkampioenschappen in Glasgow.