Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Clan MacBeth organiseert Schotse Avond

27 oktober 2023

Geschreven door: Kees

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen organiseert op zaterdagavond 4 november haar jaarlijkse concertavond. In Wijkcentrum De Schakel blikt de vereniging muzikaal terug op haar Schotlandreis en deelname aan de wereldkampioenschappen in Glasgow. De band staat tijdens het concert voor het eerst onder leiding van hun nieuwe pipe major Tiemen Bosma.

Al sinds het begin van de oprichting in 1987 organiseert de Groningse doedelzakband The Clan MacBeth Pipe Band een concertavond. “De Schotse Avond is vaste prik in onze agenda en wordt trouw bezocht door de familie van onze leden, onze fans en natuurlijk leden van andere pipe bands in Nederland”, zegt piper André Schuch die vanaf het begin lid is van de vereniging. Hij was er bij bijna alle Schotse Avonden bij en op zaterdag 4 november praat hij de avond weer aan elkaar.

Het thema van de Schotse Avond 2023 is ‘A Journey Through Scotland’. De leden van de band blikken muzikaal terug op de jubileumreis naar Schotland die de band in augustus 2023 maakte. Iedere vijf jaar organiseert de vereniging een jubileumreis naar Schotland. Vanuit de verblijfplaats op de Universiteit van Stirling worden excursies georganiseerd en neemt de band deel aan een competitie voor doedelzakbands. De reis werd door omstandigheden niet in 2022 gemaakt maar doorgeschoven naar dit augustus van dit jaar. Naast een bezoek aan de Royal Edinburgh Military Tattoo, een bezoek aan Edinburgh en tochten in de Schotse hooglanden deed MacBeth mee aan de World Pipe Band Championships in Glasgow. Voor veel leden van de band een hoogtepunt in hun muzikale ‘loopbaan’.

“We hebben zowel vorig jaar als dit jaar nieuwe leden welkom geheten bij onze vereniging”, aldus voorzitter Martijn Bakker. “Het valt op dat we vooral jonge mensen weten te interesseren om doedelzak te leren spelen. Dat komt deels door onze workshops tijdens het Rapalje Zomerfolk Festival maar ook omdat we al jaren een familieband zijn. Spelende ouders nemen hun kinderen mee naar de repetitie-avond en die raken ook in de ban van Schots drummen en doedelzakspelen. En de jonge garde heeft potentie. Zo heeft piper Chris Lubbinge, gestart met spelen in de zomer van 2020, Nederland en MacBeth voor bepaalde tijd verruilt voor Ierland en de Manorcunningham Pipe Band, een graad 2 band in Manorcunningham. Maar tijdens de Schotse Avond is Chris er ook bij.”

Onder leiding van pipe major Tiemen Bosma en leading drummer Chris Myles wordt al geruime tijd gewerkt aan de voorbereiding van de Schotse Avond. Tiemen (20) heeft het stokje van pipe major Tom van Zwieten overgenomen die voor langere tijd afwezig is vanwege zijn werk. “Clan MacBeth heeft de traditie om niet alleen bekende doedelzakmuziek te spelen maar minder bekende Schotse muziekstukken. We kregen daar in mei van dit jaar nog een compliment voor van Canadese pipers en drummers. Zij waren in Groningen als eindpunt van een herdenkingsreis. Tijdens ons gezamenlijke optreden viel hun ons bijzondere muziekrepertoire op. Tijdens de Schotse Avond spelen we ook weer, voor Nederland, minder bekende doedelzakmuziek zoals ‘Hills of Argyll’, ‘Farewell to Nigg’ en ‘Kenny Gillies of Portalong, Skye’.” Chris Myles is al jarenlang leading drummer bij The Clan MacBeth Pipe Band en sinds enige tijd ook penningmeester. Hij hoopt dat veel liefhebbers van doedelzakbands hun weg naar Groningen weten te vinden op zaterdag 4 november. “De ticketverkoop verloopt net als voorgaande jaren online en de prijs is inclusief een consumptie”, aldus Chris.

The Clan MacBeth Pipe Band tijdens de voorbereiding op maandagavond onder leiding van Tiemen Bosma.
Foto: Ministerie van Doedelzaken

Ook dit jaar is er een stand van Celtic World aanwezig waar liefhebbers Schotse inkopen kunnen doen. Het Ministerie van Doedelzaken heeft ook een stand waar bezoekers meer informatie kunnen krijgen over doedelzakbands in Nederland en de aspecten van de Schotse muziek, uniformen en evenementen. In de stand wordt ook een speciaal magazine verkocht over pipers en drummers tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de achtergrond van de poppy (klaproos) als symbool voor de omgekomen en vermiste soldaten. Het Ministerie schreef in oktober 2019 een bandportret over The Clan MacBeth Pipe Band waarin onder andere de ontstaansgeschiedenis van de vereniging wordt beschreven.

De Schotse Avond van The Clan MacBeth Pipe Band wordt gehouden op zaterdag 4 november in wijkcentrum De Schakel aan de Rijksweg 15 in Groningen. De zaal gaat open om 19:15u en het concert start om 20:00u. Tickets zijn online te bestellen bij Eventix of verkrijgbaar aan de avondkassa (open vanaf 19:15u).

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.