Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

City of Apeldoorn Pipes and Drums onderneemt bijzondere muziekreis naar Manchester

21 september 2022

Geschreven door: Kees

City of Apeldoorn Pipes and Drums maakte afgelopen weekend een muziekreis naar de Britse stad Manchester. Daar werd de derde editie van het evenement ‘United Pipers for Peace’ gehouden met doedelzakbands van over de hele wereld. Door het overlijden van Queen Elizabeth II kreeg het optreden een bijzonder tintje.

Snaredrummer Peter Mansveld, secretaris van City of Apeldoorn Pipes and Drums, kijkt terug op een geslaagd en bijzonder evenement. “Het is een unieke gelegenheid om met pipers en drummers uit verschillende landen te spelen voor vrijheid en stil te staan bij omgekomen militairen. Dit keer was het een bijzondere editie, aangezien het evenement al meerdere keren was uitgesteld in verband met de pandemie kon het uiteindelijk toch door gaan in Manchester, én dan viel het ook nog eens samen met de rouwperiode naar aanleiding van het overlijden van HM Koningin Elizabeth II.”

City of Apeldoorn Pipes and Drums in Manchester, 17/18 september 2022

Na het succes van United Pipers for Peace in 2016 en 2018 vond op 17 en 18 september de derde editie plaats van dit internationale festival. Tijdens United Pipers for Peace komen doedelzakbands uit verschillende landen bij elkaar om aandacht te vragen voor vrede en stil te staan bij oorlogsslachtoffers. Beide eerdere edities vonden plaats in de Franse stad Amiens. Tijdens de eerste editie in 2016 werd stilgestaan dat honderd jaar geleden de Slag om de Somme plaatsvond waarbij één miljoen Britse, Franse en Duitse militairen gewond raakten of om het leven kwamen. Tijdens United Pipers for Peace werden de omgekomen militairen van de Eerste Wereldoorlog en alle andere militaire conflicten herdacht. Initiatiefnemer was de Samarobriva Pipes and Drums uit Amiens. City of Apeldoorn Pipes and Drums was één van deelnemende doedelzakbands aan die eerste editie. Eén van de hoogtepunten was het samenspelen van alle doedelzakspelers in de kathedraal van Amiens. Ook in 2018 vond ‘United Pipers for Peace’ in Amiens plaats. Aanleiding daarvoor was de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk zou de derde editie in 2020 worden gehouden. Manchester als locatie lag toen al vast omdat de Samarobriva Pipes and Drums een samenwerkingsverband had met de Fianna Phadraig Pipe Band uit Machester. De deelnemende pipe bands kwamen onder andere uit Engeland, Schotland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika.

De doorgang van het evenement kwam in gevaar door het overlijden van Queen Elizabeth II op donderdag 8 september en de erop volgende rouwperiode in het Verenigd Koninkrijk. Peter Mansveld: “Op 12 september kwam uiteindelijk dan het verlossende woord van de organisatie, United Pipers for Peace Manchester 2022 gaat door, echter in aangepaste vorm met aandacht voor het overlijden van Queen Elizabeth II. Uiteraard hadden we alle voorbereidingen al getroffen, maar dan moet er toch nog wel in korte tijd veel georganiseerd worden. Dit alles heeft het weekend wel tot een speciaal en onvergetelijk weekend gemaakt.”

City of Apeldoorn Pipes and Drums in Canal Street te Manchester, 17 september 2022

City of Apeldoorn Pipes and Drums, aangevuld met twee pipers van The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen, reisden in enkele busjes naar Manchester. Het muziekevenement ging van start op zaterdagochtend met een bespreking tussen de pipe majors en drum majors van de deelnemende pipe bands. Aansluitend nam de Britse BBC opnames van de massed pipes and drums voor Manchester Cathedral. “Na deze opnames werden de verschillende bands op diverse locaties in de stad uitgezet om het winkelend publiek muzikaal te vermaken. Dit werd erg gewaardeerd en het publiek kwam dan ook in groten getale kijken”, aldus Peter Mansveld. City of Apeldoorn Pipes and Drums speelde driemaal in de stad. De band begon op het Great Northern Square, ging vervolgens naar Piccadilly Gardens en sloot het optredensdrieluik af in Canal Street waar op de terrassen veel publiek zat. Mansveld: “Veel enthousiaste reacties van het publiek mochten in ontvangst genomen worden.” Na afloop van de drie optredens vertrok de Nederlandse band naar St. Peter’s Square waar kransleggingen plaatsvonden en een optreden van alle deelnemende doedelzakbands gezamenlijk als massed pipes and drums.

‘s Avonds was er ruimte om met de andere muzikanten kennis te maken in de St. Kentigern’s Social Club. Daar reikte Carina O’Brien, de viceconsul-generaal van de Noord-Ierse Ambassade in Noord-Engeland, de ‘United Pipers for Peace deelnemers award’ uit aan de deelnemers.

Parade United PIpers for Peace in Manchester, 18 september 2022

Zondag 18 september stond in het teken van een parade door de stad en twee herdenkingen, waaronder die voor de overleden Queen Elizabeth II. Tijdens de parade marcheerde iedere band individueel, met tussenpozen van twee minuten, van Liverpool Road via Deansgate en St. Mary’s Gate naar het Royal Exchange Theater. Peter Mansveld: “Aansluitend werden er kransen gelegd op St. Ann’s Square ter nagedachtenis aan de overleden Britse vorstin. Alle bands stelden zich op in een cirkel rondom het standbeeld van Richard Cobden, de officiële herdenkingsplek in Machester voor publiek. Na de kranslegging speelde de pipe major van The Huntly & District Pipe Band een lament.” Deze pipe band speelde in 2015 op uitnodiging van Queen Elizabeth II op Balmoral Castle. Aansluitend aan de herdenking voor de Britse Koningin speelden de pipers en drummers van United Pipers for Peace bij de Cenotaph, het oorlogsmonument, het muziekstuk ‘When the Battle’s O’er’ nadat er eerst kransen waren gelegd.

Drum major Piet Polderdijk van City of Apeldoorn Pipes and Drums bij de herdenking van Queen Elizabeth II in Manchester,
18 september 2022

Peter Mansveld: “Het weekend werd afgesloten met een speciale herdenking bij ‘The Glade of Light Memorial’ voor de slachtoffers van de bomaanslag in de Manchester arena waarbij op 22 mei 2017 22 slachtoffers vielen, waaronder veel tieners. Drie pipers van Huntly & District Pipe Band speelden speciaal voor Eilidh MacLeod en alle andere slachtoffers ‘Leaving Barra’, het eiland waar Eilidh vandaan kwam.” Zij was een veelbelovende doedelzakspeler en was veertien jaar oud toen zij bij de bomaanslag om het leven kwam.

“We kijken terug op een zeer geslaagd weekend dat zeker voor herhaling vatbaar is in 2024”, concludeert Peter Mansveld. City of Apeldoorn Pipes and Drums treedt regelmatig op in het buitenland en wil zeker in 2024 opnieuw deelnemen aan United Pipers for Peace. Meer informatie is beschikbaar op de website van het evenement.

De foto’s in dit artikel zijn van United Pipers for Peace, Toni Gribben en Willem Aangeenbrug.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.