Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Unieke Nederlandse pipe band tijdens bijzondere ceremonie VS Veteranen

26 mei 2022

Geschreven door: Kees

Elf Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog brengen van 26 mei tot en met 6 juni een bezoek aan Nederland en België. Hoogtepunt is de ‘Gratitude & Peace Ceremony’ in de plaats Mesch op zaterdagmiddag 28 mei. Dan willen de veteranen de Nederlandse adoptanten van de graven op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten bedanken voor het verzorgen van de graven. Voor deze speciale gebeurtenis is een pipe band samengesteld uit spelers van verschillende Nederlandse doedelzakbands.

De groep van tien mannen en een vrouw, waarvan een aantal boven de honderd jaar oud zijn, zijn bij elkaar gebracht door de Amerikaanse organisatie Mission Margraten Plus. De organisatie zet zich in voor Amerikaanse WW2-veteranen. De veteranen zijn dertien dagen in Nederland en België. Het programma bestaat uit kransleggingen, herdenkingsconcerten, bezoek aan oorlogsmusea en rondleidingen. De reis, het verblijf en de diverse evenementen worden gesponsord door zowel Amerikaanse als Nederlandse organisaties.

De elf Amerikaanse veteranen die deelnemen aan de ceremonie in Mesch.
Foto: Steven Ryan, Mission Margraten Plus

Op zaterdag 28 mei vindt de Gratitude & Peace Ceremony in Mesch plaats. Dan willen de veteranen de Nederlandse adoptanten van de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten bedanken. De adoptanten verzorgen de graven van de Amerikaanse militairen. De ceremonie bestaat, naast een herdenking en kranslegging, uit het overhandigen van marmerstukken aan de adoptanten. Dit is hetzelfde marmer dat ook voor de militaire graven op Arlington National Cemetery in de Amerikaanse staat Virginia wordt gebruikt. Er is voor Mesch gekozen, omdat deze plaats op 12 september 1944 het eerste Nederlandse dorp was dat door de Amerikanen werd bevrijd. In Mesch staat een monument dat herinnert aan die historische gebeurtenis.

Naast de adoptanten zullen ook vertegenwoordigers van de provincie Limburg, de gemeente Eijsden-Margraten en Defensie aanwezig zijn. Op verzoek van de Nederlandse Ambassade in Washington D.C. zal de muzikale omlijsting worden verzorgd door een speciaal samengestelde Nederlandse doedelzakband. Daarvoor leveren Coriovallum Pipe Band (Heerlen), Venlo Caledonian Pipe Band (Venlo), Beatrix Pipe Band (Hilversum), Dutch Pipes and Drums (Tilburg) en Pegasus Pipes and Drums (Barneveld) pipers en drummers aan. Een trompettist van fanfare St. Gertrudis (Sint Geertuid) speelt het signaal Taptoe. Ook zal een vaandelwacht van de NATO uit Brunssum aanwezig zijn.

Het evenement vindt plaats van 14u tot 15u bij het Bevrijdingsmonument aan de Grijzegraaf 12 in Mesch. Publiek is van harte welkom. De organisatie is in handen van de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Foto header: graven op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten (29 mei 2016. U.S. Embassy The Hague).

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.