Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

MacBeth en Beatrix stelen de show in Duitse Peine

9 mei 2022

Geschreven door: Kees

In het Duitse Peine werd afgelopen weekend de 22e editie gehouden van de Peine Highland Gathering. Traditioneel is zaterdag de competitie voor doedelzakbands waaraan ook Nederlandse verenigingen deelnemen. Afgelopen weekend liep, deels tot verrassing van de organisatie, wat anders dan de Duitsers gewend waren. The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen en de Beatrix Pipe Band uit Hilversum waren daarvoor verantwoordelijk.

De jaarlijkse Peine Highland Gathering is één van de belangrijkste en grootste Schotse evenementen in Noord-Duitsland. Het stadspark van deze kleine stad, ten oosten van Hannover, staat een weekend lang bol van Schotse cultuur en muziek. Er zijn optredens van folkbands, demonstraties Schots dansen en veel stands met Schotse en Engelse producten, zoals muziekinstrumenten, kleding, boeken en sieraden. Ook afdelingen van Schotse clans zijn aanwezig om informatie te geven over hun historie. Uiteraard ontbreken de Duitse en Schotse lekkernijen niet. De gathering heeft al jaren een trouwe groep Nederlandse fans. 

Het zwaartepunt van het muzikale programma wordt gevormd door de optredens van diverse pipe bands uit verschillende landen. Net als voor 2020 gebeurt dat op zaterdag tijdens de competitie voor doedelzakbands en op zondag tijdens de solowedstrijden voor pipers en drummers. Afgelopen weekend waren er niet alleen pipe bands uit Duitsland, waar meer dan honderd doedelzakbands actief zijn. Er waren ook bands uit Oostenrijk, België en Nederland. In totaal veertien doedelzakbands waren naar Peine gekomen om zich aan elkaar te meten. 

De organisatie had voor de 2022-editie van het evenement een nieuw onderdeel toegevoegd aan het programma. Diverse bands verzorgden een optreden dat los stond van het competitie-onderdeel. Voor het publiek waarschijnlijk geen onderscheid, maar voor de muzikanten wel. Voor het extra optreden werden geen punten gegeven door de juryleden. En dat betekende een wat ontspannender optreden met ook ruimte voor andere muziekstukken dan de competitiemuziek. De twee aanwezige Nederlandse bands maakten daar op verrassende wijze ‘gebruik’ van.

De bands vormen een gezamelijke Massed Pipes & Drums tijdens de finale en prijsuitreiking.
Foto: Mike Grundmann

De Beatrix Pipe Band uit Hilversum stond achter de Groningse The Clan MacBeth Pipe Band ingepland op het programma. Na het optreden ‘weigerde’ The Clan MacBeth Pipe Band onder leiding van pipe major Tom van Zwieten af te marcheren. De drum major marcheerde alleen af en haalde Beatrix Pipe Band op, die tot grote verbazing van de Duitse organisator Helmut Horneffer, zich samenvoegde met MacBeth. Beide bands speelden gezamenlijk enkele muziekstukken. Na afloop verdween MacBeth van het muzikale toneel. De drum major keerde terug op het veld om het optreden van Beatrix, onder leiding van pipe major Jeroen Roskam, af te maken. De ongebruikelijke stunt kreeg veel bijval van het publiek.

Tijdens het wedstrijdonderdeel van de Peine Highland Gathering behaalde Beatrix Pipe Band een derde plaats in graad 4. Het corps of drums van Beatrix eindigde op de eerste plaats. Winnaar in graad 4 was The Riverside Alliance Pipe Band uit België. In zowel graad 3, graad 2 als de open graad ging de eerste plaats naar de Nutscheid Forest Pipe Band uit Duitsland. Ook de Oostenrijkers gingen niet met lege handen naar Wenen terug. De Vienna Pipes and Drums behaalde een eerste plaats in graad 4 MSR (March Strathspey Reel). 

De competitie in Peine viel dit jaar niet onder de competitieregels van de RSPBA (Royal Scottish Pipe Band Association). Oorzaken daarvoor waren de pandemie en de Brexit. Het directe gevolg was dat de juryleden ditmaal niet uit Schotland kwamen, maar uit Duitsland en Nederland. Voor piping was dat pipe major David Johnston en voor drumming Carel Ooms. 

De Peine Highland Gathering wordt in 2023 gehouden op zaterdag 6 en zondag 7 mei. Kijk voor meer informatie over de Peine Highland Gathering op hun website en Facebookpagina. De volledige uitslag van de competitie voor bands is hier te vinden.

Omslagfoto: Mike Grundmann

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.