Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Carrynette opent winkel op A-locatie

11 januari 2024

Geschreven door: Kees

House of Carrynette, de Nederlandse leverancier van Schotse kleding, doedelzakken, sieraden en Schotse hebbedingetjes, is verhuisd naar een nieuw pand in de binnenstad van Leeuwarden. Het bedrijf breidt ook haar assortiment uit met outdoor kleding en heeft ook als ‘kers op de taart’ toestemming van het Britse Koninklijke Huis om de nieuwe tartan van Koning Charles III tentoon te stellen. Daarmee gaat voor Carrynette een nieuwe fase in na een heroriëntatie op de bedrijfsactiviteiten.

House of Carrynette levert sinds 2001 aan doedelzakbands en particulieren alles wat je nodig hebt om je Schots te kleden en doedelzak te spelen. “Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op Nederland maar in de afgelopen 23 jaar zijn er ook klanten uit Duitsland en andere landen bijgekomen”, zegt eigenaar Sybren Vis die naast het runnen van zijn winkel ook nog doedelzak speelt. Carrynette heeft zich ontwikkeld van een kleine starter in een nichemarkt tot een aanbieder van een breed assortiment aan Schotse producten. Afgelopen jaar heeft Carrynette zich geheroriënteerd op haar bedrijfsactiviteiten. Dit leidde tot het besluit dat het bedrijf van Annette Plantinga en Sybren Vis zich heeft opgesplitst in twee delen die helemaal los van elkaar zijn komen te staan. Annette richt zich geheel op het maken van kilts en de zeilmakerij. Sybren Vis gaat alleen verder met Carrynette en daarmee de verkoop van Schotse kleding en andere producten.

Assortiment uitgebreid

“Mijn grote wens was een andere locatie voor de winkel. Carrynette zat voorheen aan de rand van de stad en we misten daardoor de aanloop van winkelend publiek in Leeuwarden. Met het nieuwe pand in de binnenstad, in het voormalige provinciehuis van Friesland, kan ik mijn producten beter etaleren en ben ik makkelijker te bereiken voor het grote publiek. Carrynette heeft nu een echte winkel op een A-locatie om het maar zo te zeggen”, aldus Sybren Vis die voor zijn assortiment veel in Schotland onderweg is. Zo is hij jaarlijks in Glasgow op een handelsbeurs voor Schotse producten waar hij op zoek gaat naar de nieuwste hebbedingetjes en kwaliteitskleding. Hij levert niet alleen kilts en tartans van de beroemde kiltmakers zoals House of Edgar en Lochcarron maar ook sporrans van het bedrijf Margaret Morrison. “Allemaal kwaliteit, made in Scotland en geen slechte producten uit Pakistan waar ook veel bedrijven zitten die Schotse uniformen leveren voor doedelzakbands.” Nieuw in het assortiment van Carrynette is outdoor kleding van het bedrijf Hoggs of Fife. Betaalbare klassieke Britse mode zoals wax jassen, wellies (rubberen laarzen) en truien. “De kleding laat zich combineren met een kilt waardoor het ook mogelijk wordt om deze tijdens outdoor activiteiten te dragen”, aldus Vis die zelf dagelijks een kilt draagt. Niet alleen tijdens de optredens van de doedelzakband waar hij pipe major van is, maar ook als hij in de winkel staat of met de stand onderweg is. “De winkel is een mooie uitbreiding op de verkoopkanalen die we al hadden. We blijven natuurlijk ook verkopen via de online shop en op evenementen in Nederland, België en Duitsland.

Koninklijke tartan in Leeuwarden

Nieuw bij Carrynette is niet alleen de winkel en de uitbreiding van het assortiment. Sybren Vis heeft van het Britse Koningshuis officiële toestemming gekregen om de nieuwe tartan van Zijne Majesteit Koning Charles III tentoon te stellen. De Britse vorst is al vele jaren een promotor van de kilt en wordt zowel tijdens formele als privéactiviteiten vaak in kilt gezien. De nieuwe tartan is ontworpen door de koning zelf. In het ontwerp van de tartan komen de kleuren terug van de kilts die hij al vaker droeg, namelijk the Duke of Rothesay, Duke of Rothesay Hunting en Lord of the Isles Hunting. De basis van de tartan stamt af van die van de Balmoral sett [opm: de sett is het basispatroon in de tartan], vernoemd naar de privéresidentie van de Britse Koninklijke familie in de Schotse hooglanden. De tartan is in september 2023 geregistreerd bij The Scottish Tartan Authority, het zogenaamde officiële merkenbureau en bescherminstituut van Schotse tartans. “In tegenstelling tot wat diverse Nederlanders denken, mag je niet alle tartans gebruiken om er een kilt van te laten maken. Er zijn tartans waarop een verbod zit en dit wordt nauwgezet nageleefd door weverijen en kiltmakers. The Scottish Tartan Authority let daar streng op. Die specifieke tartans zijn niet verkrijgbaar en kunnen dus ook niet worden verwerkt in kilts, plaids of andere producten waarin het tartanontwerp terugkomt”, zegt Sybren Vis die al eerder toestemming kreeg om de Balmoral tartan tentoon te stellen in zijn winkel. “De toestemming voor de Balmoral tartan kwam van Koningin Elizabeth II. Voor de toestemming van de Charles III tartan heb ik het Britse Koningshuis rechtstreeks aangeschreven en ook gekregen. Normaal gesproken verloopt dit via de Scottish Tartan Authority. Van beide tartans hangt een stukje ingelijst in de nieuwe winkel. “Het is in de wereld uniek je dat beide tartans onder één dak vindt buiten het Koningshuis”, aldus Sybren Vis.

De nieuwe winkel van House of Carrynette is te vinden aan de Oude Oosterstraat 9 in Leeuwarden en is geopend van woensdag tot en met zaterdag. Zie voor openingstiijden en andere informatie de website van House of Carrynette.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.