Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

In Memoriam: Peter Douglas van Gerven

5 januari 2024

Geschreven door: Kees

Op 26 december overleed drum major Peter Douglas van Gerven. Hij was bijna 65 jaar lid van Dutch Pipes and Drums in Tilburg. Als drummer, bestuurslid en drum major speelde hij decennialang een belangrijke rol in de vereniging en was als drum major in zowel binnen- als buitenland het gezicht van de oudste doedelzakband van Nederland. De uitvaart was vrijdag 5 januari in aanwezigheid van familie, vrienden en pipers en drummers van ‘zijn’ vereniging. Peter was 72 jaar.

Peter Douglas van Gerven was een muzikant en verenigingslid zoals iedere doedelzakband zich dat zou wensen. Hij was sinds zijn jeugd lid van de band, ontzettend betrokken, een gerespecteerd muzikant in de nationale en internationale muziekwereld en bovenal een aardig mens.

Peter startte met trommelen in 1959 bij de bekende jeugddoedelzakband De Scotjes in Tilburg. De band was opgericht in 1953 als eerbetoon aan de Schotse bevrijders van de stad. De Scotjes was de tweede doedelzakband die in Nederland werd opgericht en is momenteel de oudste nog bestaande pipe band naar Schots voorbeeld in Nederland, maar ook op het Europees vasteland. De band verwierf grote bekendheid in Nederland door de vele optredens waarbij de band ook op televisie te zien was. Peter was een trouw lid van de vereniging en trad met de band op in binnen- en buitenland.

De Scotjes was ooit opgezet als een jeugdband. Leden die ouder dan 14 jaar waren, mochten niet meer meespelen. Die leeftijd werd later verhoogd naar 18 jaar. In de jaren zeventig maakte de band een moeilijke tijd door. Het aantal optredens daalde en de Scotjes droegen nog steeds de zelfgemaakte uniformen en die waren aan vervanging toe. Toch bleven veel oud-leden de vereniging trouw. Ook Peter. Begin jaren tachtig maakte Peter deel uit van het bestuur van de Scotjes. Hij begeleidde als voorzitter de transitie van jeugdband De Scotjes naar Dutch Pipes and Drums, een vereniging die open stond voor mensen van alle leeftijden. Samen met broer Harry van Gerven in de functie van penningmeester en Ben Robben als secretaris, gingen ze in 1984 in Groot-Brittannië op zoek naar een nieuwe tartan voor de band. Ze kwamen in Cambridge terecht waar ze met een boer onderhandelden over een partij kilts. Deze waren van een opgeheven doedelzakband uit London. Peter keerde terug naar Tilburg met de kilts die de vereniging nog steeds draagt. De tartan is die van de Schotse clan ‘MacDonald of Clanranald’ en de vereniging kreeg officieel toestemming om de tartan te mogen dragen en om op te treden als officiële pipe band van de clan. Het ging de vereniging weer voor de wind. Oud-leden keerden terug en Dutch Pipes and Drums kreeg als Tilburgse doedelzakband, opnieuw, grote bekendheid in binnen- en buitenland door de deelname aan vele parades, shows en taptoes.

Drum major Peter Douglas van Gerven tijdens de Music Show Scotland, 20 april 2016
5 december 1951 – 26 december 2023
Foto: Ministerie van Doedelzaken

Peter van Gerven bleef zijn vereniging trouw. Hij bleef drummen maar werd ook de drum major van de band en daarmee het gezicht van Dutch Pipes and Drums in Tilburg, Nederland en het buitenland. Los van zijn muzikale activiteiten, speelde hij een belangrijke rol in diverse besturen. Hij was voorzitter van de vereniging maar ook penningmeester. Hij ging lastige gesprekken met leden niet uit de weg. Maar bovenal was hij als drum major het gezicht van de band, een functie die hij decennialang vervulde. Hij was er altijd bij, waar ook ter wereld. De band speelde bij de Nationale Taptoe in Rotterdam, Music Show Scotland (Duitsland, Denemarken, België en Nederland) en Die Musikparade (Duitsland). De band ging ook naar Noorwegen, Rusland, Malta, Spanje en Frankrijk. Peter was er als drum major altijd bij. En als het optreden voorbij was, was Peter van de partij bij de nazit. Gezellig napraten met een hapje en drankje. Hij stond bij velen bekend als een toegankelijke drum major die professioneel zijn rol pakte, positieve feedback gaf maar nooit opdringerig vooraan stond. Hij was er voor zijn vereniging.

Dutch Pipes and Drums speelde een enorm grote rol in het leven van Peter. Hij werd erelid van de vereniging. In 2019 vierde hij zijn zestigjarige jubileum bij de band. In 2023 vierde Dutch Pipes and Drums haar zeventigste verjaardag. Onder het mom van een optreden in het Tilburgse Gemeentehuis ontving Peter, in uniform, op 26 april 2023 een Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor de vereniging. Zijne Majesteit de Koning benoemde hem tot ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’. Een welverdiende onderscheiding voor een man die zijn leven lang inzette voor doedelzakmuziek en Dutch Pipes and Drums.

Stand at Easy Drummie. Rust zacht Peter.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen