Ministerie van Doedelzaken

“De passie van…”

De passie van… Edwin Snoeks

22 december 2022

Als je denkt dat spelen in een doedelzakband al bijzonder is, dan heb je het mis. Sommige pipers en drummers hebben in relatie tot het muziek maken nog een specifieke interesse ontwikkeld die de moeite waard is om in de schijnwerpers te zetten. Naar aanleiding van het overlijden van Vader Abraham, de componist van het Smurfenlied, spraken we met doedelzakspeler Edwin Snoeks. Hij heeft een massed pipes and drums samengesteld uit 75… Smurfen!

Ministerie van Doedelzaken: Edwin, wanneer ben je begonnen met doedelzakspelen?
Edwin: “Ik ben begonnen met spelen op de Great Highland Bagpipes in 2007.”

Ministerie van Doedelzaken: Wat was je eerste band en wat is je huidige band?
Edwin: “Mijn eerste band was Saendistrict Pipes & Drums en momenteel speel ik bij The Pipes and Drums Royal of The Royal British Legion, The Netherlands (Barneveld), bij City of Apeldoorn Pipes and Drums (Apeldoorn) en bij Deep Respect Pipes and Drums. Ik speel ook mee met de massed pipes and drums van Music Show Scotland.”

Ministerie van Doedelzaken: Edwin, wanneer ben je begonnen met je passie Smurfen verzamelen om er een doedelzakband mee te formeren?
Edwin: “Toen ik op de pipes ging spelen, keek ik op Marktplaats wel eens naar poppetjes en figuurtjes met een doedelzak. Toen ik in 2010 een smurf met een doedelzak tegenkwam was ik direct verkocht, een gekker poppetje met pipes is nauwelijks denkbaar. Deze doedelzaksmurf was een promotie-gadget van het wasmiddel Silan in 1978. Ik kocht alle doedelzaksmurfen die op marktplaats werden aangeboden voor ongeveer € 2,00 per stuk. Inmiddels zijn ze veel en veel duurder en worden ze op veilingsites al voor € 45,00 aangeboden. Ik ben rond 2018 ook tenor-, bass- en snaredrummers gaan sparen. Inmiddels heb ik een band van 75 figuurtjes waarvan 51 doedelzakspelers.
Tijdens de pandemie miste ik de optredens van Music Show Scotland en ontstond het idee om daar een smurfenversie van te maken. De dirigent was snel gevonden, maar een drum major was er niet. Ik heb hiervoor zonder resultaat diverse smurfencatalogi doorgeworsteld. Uiteindelijk zag ik een landlopersmurf en daarvan heb ik de stok aangepast.”

Ministerie van Doedelzaken: Wat is je uiteindelijke doel met je verzameling?
Edwin: “Ik heb geen specifiek doel met de verzameling, ik vind het gewoon grappig.”

Ministerie van Doedelzaken: is er nog iets bijzonders gebeurd met betrekking tot je verzameling?
Edwin: “Ik heb één keer een smurf gekocht voor € 1,50. Toen ik het pakje openmaakte, bleken de drones afgeknipt te zijn. De verzender dacht dat dat zo hoorde. Ik kreeg € 1,00 terug en heb met cocktailprikkers en wat plastic nieuwe drones gemaakt … en die klinken verrassend goed”.

Dit was deel 1 van onze nieuwe serie ‘De passie van …”. In onze volgende nieuwsbrief deel 2.
Ben, of was, jij lid van een Nederlandse doedelzakband en heb je een bijzondere passie in relatie tot het muziek maken, kilts of uniformen, Schotland of de Schotse cultuur, laat het ons weten! Je mag ook een medelid opgeven.

Afbeeldingen: Edwin Snoeks

© Ministerie van Doedelzaken

Andere Passies

De passie van… Paul Roberts

De passie van… Paul Roberts

Als je denkt dat spelen in een doedelzakband al bijzonder is, dan heb je het mis. Sommige pipers en drummers hebben in relatie tot het muziek maken nog een specifieke interesse ontwikkeld die de moeite waard is om in de schijnwerpers te zetten.

De passie van… Wilbert van den Boom

De passie van… Wilbert van den Boom

Als je denkt dat spelen in een doedelzakband al bijzonder is, dan heb je het mis. Sommige pipers en drummers hebben in relatie tot het muziek maken nog een specifieke interesse ontwikkeld die de moeite waard is om in de schijnwerpers te zetten.