Ministerie van Doedelzaken

“Als ik Minister van Doedelzaken zou zijn…”

Robbert van Gorp: “Geen onderscheid tussen ‘competitiebands’ en ‘niet-competitieband'”

21 december 2022

In deze rubriek, speciaal voor onze nieuwsbrief, stellen we ieder kwartaal aan een speler van een Nederlandse Doedelzakband de vraag wat hij of zij zou doen als je een jaar lang Minister van Doedelzaken bent; wat wordt het belangrijkste actiepunt? Waar richt je je op? En wat is jouw belangrijkste wapenfeit als het jaar om is? In deze editie is het woord aan internationaal tenor drummer en instructeur Robbert van Gorp:

“Als ik Minister van Doedelzaken zou zijn…”

Als ik minister van doedelzaken zou zijn, zou ik mijzelf volledig focussen op het muzikale niveau van de pipe bands in Nederland.
Maar minister, is dat zo slecht dan? Nee hoor, dat zeg ik niet. Maar ik denk wel dat het niveau van de gemiddelde band een boost kan gebruiken. Zeker ook als je ziet op welke nationale en internationale podia Nederlandse bands tegenwoordig staan. Maar begin je over niveau, dan krijg je ook direct excuses. Bijvoorbeeld “het muzikale niveau is niet denderend, maar dat geeft niet we spelen geen competitie”, of “wij focussen ons vooral op de Schotse cultuur”. Doe die Schotten dan in ieder geval een plezier en probeer dat zo goed mogelijk te doen ?.

“Laten we allereerst eens stoppen met het onderscheid maken tussen ‘competitiebands’ en de ‘niet-competitiebands'”

Waarom?
Omdat er gewoonweg geen verschil zit tussen beiden, al helemaal niet op het vaste land. Oké, de ene band speelt af en toe een competitie en de andere doet dat niet. Maar, we hebben allemaal een voorliefde voor de Schotse cultuur en willen de bijbehorende muziek op een zo goed mogelijke manier ten gehore (en ten “gezichte”) brengen. En geloof me, het op een zo goed mogelijke manier musiceren en daarbij met elkaar een bepaald niveau nastreven, komt alle andere facetten die belangrijk zijn binnen een band/vereniging (plezier in spelen, team work en behoud van leden) echt ten goede.

En over wat voor niveau heb ik het dan? Nou, een niveau á la graad 4a of novice juvenile (respectievelijk een graad in de jeugdbands) zoals we dat in Schotland kennen. Dus een niveau waarbij je als pipe band minimaal in staat bent een goede 2/4 of 4/4 march, strathspey en reels kunt spelen. Zullen we dat als stip op de horizon zetten?

Hoe komen we daar?
Alles begint bij een goede basis, het fundament. Opleiding van mensen is daarbij essentieel.
Opleiding begint bij goede instructeurs en goed lesmateriaal. En goed nieuws, we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden…wellicht moeten we het wiel even aanstippen. De Royal Scottish Pipe Band Association voorziet namelijk in deze vraag middels het PDQB, het Piping and Drumming Qualifications Board.

En aangezien ik nu even minister ben, maak ik van de gelegenheid gebruik om een wetsvoorstel in te dienen. Vanaf 2025 is iedere piping/drumming instructeur (dus degene die iemand anders lesgeeft) in Nederland minimaal in het bezit van certificaat niveau 4. En voor de mensen die nog geen instructeur zijn maar dit wel willen worden (de vraag is immers groot), is het een mooie stimulans om het programma te gebruiken. Goed idee?

Een beter niveau, begint bij jezelf
Als minister houd ik mezelf natuurlijk aan de wet, ik heb met mijn ambt immers een voorbeeldfunctie. Want ondanks een kleine 30 jaar speel- en instructie-ervaring, waarvan bijna de helft in Schotland, heb ook ik het PDQB certificaat nog niet in mijn bezit. Maar ik ben er inmiddels wel mee bezig. Doen jullie met mij mee?

Robbert van Gorp (1982) begon op 11-jarige leeftijd als tenor drummer bij de lokale band Dutch Pipes and Drums. Zo’n twee jaar later verhuisde hij naar de op dat moment meest succesvolle band van het vaste land: Antwerp & District Pipe Band. Na jaren van mooie optredens en competities (en dromen) met Antwerpen, maakte hij de overstap naar graad 1 in Schotland, waar hij 3 jaar speelde bij de Lothian and Borders Police Pipe Band (2004-2006, Edinburgh). Na een korte terugkeer naar Antwerpen, maakte hij in 2009 zijn entree bij Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band waar hij speelde van 2009 tot 2014.
Robbert won met Boghall meerdere major championships, alle major drumming prijzen waaronder de World Pipe Band Championships in 2012 en Champion of Champion drum corps in 2010 en 2012. Na enkele jaren druk te zijn geweest met andere belangrijke zaken in het leven, maakt hij dit jaar zijn rentree bij Boghall in de hoogste graad.
Naast bandspeler is Robbert een veelgevraagd instructeur in binnen- en buitenland.

© Ministerie van Doedelzaken

Andere opinies

Annemieke van Doesburg: “laagdrempeliger en minder prestatiegericht”

Annemieke van Doesburg: “laagdrempeliger en minder prestatiegericht”

In deze rubriek, speciaal voor onze nieuwsbrief, stellen we ieder half jaar aan een speler van een Nederlandse doedelzakband de vraag wat hij of zij zou doen als je een jaar lang Minister van Doedelzaken bent; wat wordt het belangrijkste actiepunt? Waar richt je je op? En wat is jouw belangrijkste wapenfeit als het jaar om is? In deze editie is het woord aan doedelzakspeelster, gediplomeerd instructrice en orthopedagogisch muziekdocente, Annemieke van Doesburg.

Peter Korzilius: “Jaarlijks terugkerende evenementen en een betere graadverdeling”

Peter Korzilius: “Jaarlijks terugkerende evenementen en een betere graadverdeling”

In deze rubriek, speciaal voor onze nieuwsbrief, stellen we ieder half jaar aan een speler van een Nederlandse doedelzakband de vraag wat hij of zij zou doen als je een jaar lang Minister van Doedelzaken bent; wat wordt het belangrijkste actiepunt? Waar richt je je op? En wat is jouw belangrijkste wapenfeit als het jaar om is? In deze editie is het woord aan doedelzakspeler en voorzitter van Venlo Caledonian Pipe Band, Peter Korzilius.

Jelle Calsbeek: “Een gestructureerde en gecoördineerde aanpak”

Jelle Calsbeek: “Een gestructureerde en gecoördineerde aanpak”

In deze rubriek, speciaal voor onze nieuwsbrief, stellen we ieder half jaar aan een speler van een Nederlandse doedelzakband de vraag wat hij of zij zou doen als je een jaar lang Minister van Doedelzaken bent; wat wordt het belangrijkste actiepunt? Waar richt je je op? En wat is jouw belangrijkste wapenfeit als het jaar om is? In deze editie is het woord aan drummer en kersvers NOvDB bestuurslid Jelle Calsbeek.