Iedereen weet dat de Schotten van een feestje houden, vooral als er een glas whisky bij te pas komt. Het kan daarom als een verrassing komen dat een van de grootste feesten van het jaar, het kerstfeest, bijna vier eeuwen ontbrak op de Schotse feestkalender!
Voorafgaand aan de Schotse Reformatie van 1560 heette Kerstmis in Schotland Yule, Yhoill of Yuil. Het werd op ongeveer dezelfde manier gevierd als in heel Katholiek Europa, met spelletjes, cadeaus en feesten. Na de Schotse Reformatie werden deze traditionele vieringen echter afgekeurd. Omdat de kerk en de staat toen nauw met elkaar verbonden waren, werden christelijke kerstvakanties en feestdagen al snel afgeschaft en verboden door de wet. Zelfs tot de 20e eeuw werd overmatig feesten en vieren met Kerstmis tot een minimum beperkt omdat de Church of Scotland, een Presbyteriaanse kerk, nooit veel nadruk legde op het Kerstfeest.
Geloof het of niet, Eerste Kerstdag werd pas een feestdag in 1958. Tweede Kerstdag werd in 1974 officieel ingevoerd. Mensen waren gewend om te werken op Eerste Kerstdag, en tot in 2001 waren er bedreigingen van stakingen toen Schotse banken hun werknemers vakanties aanboden volgens de Engelse feestdagen. Hierbij kregen de werknemers meer vrij tijdens Kerstmis, maar minder vrije tijd met Nieuwjaar. Tegenwoordig wordt Kerst gevierd zoals in de rest van Europa, zijn er zelfs ‘Duitse’ Kerstmarkten in de hoofdstad Edinburgh en worden de straten sierlijk met lampjes verlicht.
Toch blijft Hogmanay, het Oud- en Nieuwjaarsfeest, verreweg het grootste feest op de Schotse kalender; van ‘fireball swingin’ in Stonehaven tot de gigantische vuurwerkshows boven de vele toeschouwers bij Edinburgh Castle.
Wij, het Ministerie van Doedelzaken, wensen u in ieder geval hele fijne kerstdagen en een gezond en muzikaal 2019!