Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Jubileum Seaforth met massed band

31 augustus 2024

Geschreven door: Kees

The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes en Drums bestaat 25 jaar. De doedelzakband uit Voorthuizen viert het jubileum op zaterdag 14 september met twee optredens. De inwoners van Voorthuizen en Barneveld worden ‘s middag getrakteerd op een massed pipes and drums bestaande uit vier pipe bands. In de avonduren is er een receptie voor genodigden. 

Op 8 september 1999 werd in Voorthuizen de doedelzakband The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums opgericht. “Een eerbetoon aan The Seaforth Highlanders of Canada, het regiment dat in april 1945 betrokken was bij de bevrijding van de Gelderse Vallei en daarmee ook Voorthuizen”, aldus pipe major en oprichter Frankjan de Boone. Hij had ervaring opgedaan bij de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums in Apeldoorn, maar vond de tijd rijp voor een doedelzakband in zijn eigen woonplaats.

Seaforth trok vanaf het begin veel belangstelling van geïnteresseerden uit de regio die de doedelzak of Schotse drum wilden leren bespelen. Een kiltleverancier uit Edinburgh werd ingevlogen voor het opnemen van de kledingmaten en het maken van kilts. Uiteraard is er gekozen voor de tartan “Seaforth Mackenzie”. Het is dezelfde tartan die het oorspronkelijke Seaforth-regiment uit Schotland droeg en nu nog steeds wordt gedragen door het Canadese Seaforth-regiment. Aanvankelijk droeg de band het groene battledress jasje, gemaakt van wol en gevreesd tijdens warme dagen. Deze jasjes werden ook in de Tweede Wereldoorlog gedragen. Toen de vereniging genoeg geld had, werd een tweede militair uniform aangeschaft. 

De kersverse doedelzakband kon meteen hard aan de bak want in augustus 2000 zouden leden van de band, samen met spelers van Beatrix Pipe Band, meedoen aan de Marie Curie Millennium Parade in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Het bleef niet bij dat ene buitenlandse optreden. In 2010 werden de Nederlanders uitgenodigd om een week naar Vancouver te komen voor de honderdste verjaardag van The Seaforth Highlanders of Canada. De Nederlandse en Canadese Seaforth bands traden gezamenlijk op. Dat was overigens niet voor de eerste keer. Toen de Canadese band in 2005 in Nederland was, werd er ook samen gespeeld. De contacten met het Canadese regiment leidden er uiteindelijk toe dat de Nederlandse band de officiële vertegenwoordiger is van het Canadese regiment in Nederland. “Als tegenprestatie organiseren wij de jaarlijkse herdenking op de Canadese militaire begraafplaats in Holten in november”, aldus pipe major De Boone.

Lodewijk Visser is Seaforth-lid van het eerste uur en komt oorspronkelijk uit de wereld van drumbands. Na een jarenlange ervaring als slagwerkinstructeur en tamboer-maître zag hij wel iets in een nieuwe doedelzakband. Aanvankelijk was hij bass drummer bij Seaforth maar werd al snel drum major. In die rol leidde hij de band tijdens de vele herdenkingen, parades en taptoes. Hoogtepunten voor hem zijn de jaarlijkse herdenkingen maar ook het feit dat de band een aantal malen in Roosendaal was om op te treden voor het Korps Commandotroepen. Hij zal ook de massed pipes and drums leiden die tijdens het jubileum, op zaterdag 14 september, optredens verzorgt.

The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums met uiterst links pipe major Frankjan de Boone en voorop in het midden drum major Lodewijk Visser.
Foto: The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums

Frankjan de Boone: “In het Nederlandse doedelzakwereldje wordt weleens gesproken over de zogenaamde ‘groene jasjes bands’. Dat zijn de pipe bands die een groen of khaki militair jasje boven de kilt dragen. Daarvan zijn er maar weinig doedelzakbands in Nederland. Een aantal van die bands waarmee we regelmatig samenwerken hebben we zaterdag 14 september uitgenodigd om met ons het jubileum te vieren. Vier bands vormen samen een massed pipes and drums. We verzorgen twee optredens, eerst in Barneveld en daarna in Voorthuizen.”

Die deelnemende doedelzakbands zijn: 

De massed pipes and drums spelen eerst in Barneveld en aansluitend in Voorthuizen:

  • Van 14:15u tot 15:00u in Barneveld. Start op het Kerkplein, via de Langstraat, het Raadhuisplein (stilstaand optreden) en via de Schaffelaarstraat terug naar Kerkplein.
  • Van 15:45u tot 17:00u in Voorthuizen. Start op het Oranjeterrein en via de Sportparkstraat, Apeldoornsestraat naar het Bunckmanplein (stilstaand optreden), door naar Nieuw Avondrust aan de Van den Berglaan 30 (stilstaand optreden), daarna dezelfde weg weer terug naar Oranjeterrein.

In de avonduren is er een receptie voor genodigden. Ook daar wordt opgetreden door de massed pipes and drums.

Meer informatie over de jubilaris op haar website. Ministerie van Doedelzaken schreef eerder een bandportret over de Nederlandse Seaforth doedelzakband.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Veel doedelzakmuziek tijdens Airborne maand

Veel doedelzakmuziek tijdens Airborne maand

Veel doedelzakmuziek tijdens de Airborne Maand waarin wordt herdacht dat 80 jaar geleden Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem plaatsvonden. Dit alles in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en H.R.H. Princess Anne (The Princess Royal).

Beatrix blikt terug op Worlds

Beatrix blikt terug op Worlds

Beatrix Pipe Band behaalde zaterdag 14 augustus een zevende plaats op de World Pipe Band Championships in Glasgow. In Grade 4B, met 49 deelnemende pipe bands, wist Beatrix zich na de voorronde te kwalificeren voor de finale. Enkele spelers blikken terug.

Vijftig jaar geleden laatste bezoek Boys’ Brigade

Vijftig jaar geleden laatste bezoek Boys’ Brigade

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de The Boys’ Brigade Pipe Band uit de Schotse plaats Hawick voor het laatst in Nederland was. Na vijfmaal in korte tijd in ons land te zijn geweest, lijkt de band voor het laatst op 30 juli 1974 te hebben opgetreden.