Beatrix Pipe Band behaalde zaterdag 14 augustus een zevende plaats op de World Pipe Band Championships in Glasgow. In Grade 4B, met 49 deelnemende pipe bands, wist Beatrix zich na de voorronde te kwalificeren voor de finale. De uiteindelijke zevende plaats was nét niet voldoende voor een beker maar toch een mooi resultaat. De band uit Hilversum was de enige Nederlandse deelnemende pipe band dit jaar. Ministerie van Doedelzaken vroeg enkele spelers naar hun ervaringen.
Beatrix Pipe Band was dit jaar de enige Nederlandse pipe band die meedeed aan de World Pipe Band Championships. Het was voor de band niet de eerste keer dat ze meededen aan de wereldkampioenschappen voor doedelzakbands in Glasgow. Tijdens de Worlds in 2015 behaalde Beatrix een zesde plaats. In 2017 wist de band zich niet te kwalificeren. De verwachtingen waren dan ook hoog onder leden en fans voor dit jaar. Met een delegatie bestaande uit twaalf pipers en elf drummers onder leiding van pipe major Jeroen Roskam en leading drummer Jelmo Bonomo was de band afgereisd naar Glasgow. Daar werd op donderdagavond een open repetitie gehouden in St. George’s Tron Church of Scotland. Op vrijdagochtend werd, vooraf aan de grote dag van deelname, gerepeteerd op Glasgow Green alwaar de Worlds ook plaatsvinden. Op zaterdagochtend nam Beatrix het op tegen 49 andere pipe bands in Grade 4B. De deelnemende bands waren verdeeld in drie groepen waarvan zes bands uit iedere groep zich konden kwalificeren voor de finale later op de dag. Beatrix Pipe Band behaalde in haar groep de vierde plaats, wat betekende dat de Nederlandse band zich had geplaatst voor de finale van Grade 4B. In de middag volgde die finale waar Beatrix het opnam tegen 17 andere bands. Het resultaat was een zevende plek, net niet voldoende voor een beker maar toch een mooi resultaat.
“Een fantastische groep spelers die de juiste mentaliteit heeft”
Karin Joosten, tenor drummer: “Ik was er in 2017 ook bij maar dit jaar was het echt geweldig, eerst de kwalificaties en daarna het meedoen aan de finale. Zevende worden van 49 bands is echt super.” Pipe sergeant Luuk Dekker speelde in 2015 en 2017 met Beatrix tijdens de Worlds en was er nu ook weer bij: “Het was een geweldige dag, met een fantastisch resultaat waar iedereen keihard aan heeft meegewerkt. We hebben alle wijzigingen goed op kunnen vangen dit seizoen en daardoor op het juiste moment kunnen pieken. Hier krijgen we energie en een voldaan gevoel van!” Craig Douglas, snare drummer, kijkt ook terug op een bijzondere dag. Douglas, een Schot, woont sinds 2016 in Nederland. Hij startte met drummen toen hij tien jaar oud was bij Jedburgh Royal British Legion Pipe Band. Craig speelde eenmaal eerder op de Worlds met de Scottish Borders Pipe Band. Hij drumt nu vijf jaar bij Beatrix Pipe Band. “Een geweldige band met een fantastische groep spelers die de juiste mentaliteit heeft. Hopelijk volgen meer van dit soort successen. Deze reis heeft de bandleden meer bij elkaar gebracht ondanks het feit dat we verspreid over heel Glasgow waren ondergebracht. We hebben een onvergetelijk weekend achter de rug.”
“Hij krijgt de band waar hij de band wil hebben”
Voor piper Jan Vonk was het halen van de finale een mooi moment: “We zaten in een hele sterke groep met drie bands die vorig jaar al in de prijzen waren gevallen. Het zou dus heel erg lastig worden. Maar er hing een hele relaxte sfeer in de band. Uiteindelijk een topweekend en een topresultaat, hoewel de zevende plek net buiten de prijzen viel. Het mogen deelnemen aan de massed band, vooraf aan de prijsuitreiking, blijft toch een heel bijzonder moment. Vooral als je opmarcheert op een tune gespeeld door een Grade 1 band.” “Ik denk dat de band heel trots mag zijn”, aldus Berdien Brijder, tenor drummer. “We speelden in een hele sterke groep en we hebben ons gekwalificeerd. Dat is op zich al een hele prestatie. We hebben een goed gevoel overgehouden aan onze gespeelde finale en dat is het belangrijkste. Voor veel spelers was dit een eerste wereldkampioenschap of zelfs een eerste competitie in Schotland. Dat is een ander gevoel en is altijd spannend. Ik hoop dat de band een volgende (misschien kleinere) competitie in Schotland kiest om nog meer ervaring op te doen, maar vooral ook om de band als team te laten groeien.” Bass drummer Mario Bronius is vol lof over de pipe major en de leading drummer. “Jeroen is een goede people manager. Hij krijgt de band waar hij de band wil hebben. Ook petje af voor Jelmo om de drummers zo gefocust en ontspannen te krijgen. Ik heb een gezellig en leuk weekend gehad. Iedereen was gefocust, zowel vóór als tijdens de wereldkampioenschappen. Je hoorde de leden constant zeggen: “wat gaan we doen morgen? We gaan winnen!” Dat was een geweldige kreet om iedereen in de goede mindset te krijgen.”
“Support maakt dat je je als muzikale leiding optimaal kan focussen”
“Ik ben enorm trots op het behaalde resultaat ondanks dat we geen stuk edelmetaal mee naar huis mochten nemen. Nog trotser ben ik op het geweldige team dat Jelmo en ik om ons heen hebben mogen verzamelen!”, aldus Jeroen Roskam, pipe major. “Alles was perfect geregeld en de support van ouders, partners, bestuursleden en ereleden maakt dat je je als muzikale leiding optimaal kan focussen. Hierdoor kunnen wij garanderen dat alle muzikanten optimaal presteren. En wat een prestatie heeft iedereen geleverd. Gewoonweg fantastisch!”
Beatrix Pipe Band uit Hilversum werd opgericht in 1962. De vereniging doet jaarlijks mee aan competities in Nederland, Duitsland en België. Regelmatig reist de band naar Groot-Brittannië voor deelname aan competities. Dit jaar komt de band nog in actie tijdens de Belgian Pipe Band Championships op Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen op zaterdag 14 september.
Ook andere Nederlandse deelnemers op de Worlds
Hoewel Beatrix Pipe Band de enige Nederlandse band was die deelnam aan de wereldkampioenschappen, waren er ook andere Nederlanders actief. Drum Major Geertjan van Rooij behaalde een 12e plaats van de 26. Chris Lubbinge behaalde met zijn Ierse graad 2 Mannorcuningham Pipe Band een 7e plaats, en de broers Thijs en Chiel Martens behaalden in diezelfde graad met Royal Burgh of Annan Pipe Band een 10e plaats. Sietse Gorissen eindigde op de 13e plaats van graad 2 met City of Edinburgh Pipe Band.
Tweehonderd pipe bands en duizenden pipers en drummers
De World Pipe Band Championships worden sinds 1947 in Glasgow georganiseerd. Maar de wereldkampioenschappen voor doedelzakbands hebben hun oorsprong in 1906 in de plaats Dunoon waar jaarlijks de winnende doedelzakband zich wereldkampioen mocht noemen. Met de oprichting van de Royal Scottish Pipe Band Association (RSPBA) verhuisde het wereldkampioenschap van Dunoon naar Glasgow. Sinds 2013 is het een tweedaagse evenement waar zo’n tweehonderd pipe bands, en daarmee duizenden pipers en drummers, uit de gehele wereld aan meedoen. Deelnemende bands strijden tegen elkaar in niveaucategorieën, de zogenaamde graden of grades (Engels). Vrijdag wordt gebruikt voor de kwalificaties van de bands in de topcategorie, de zogenaamde Grade One bands. Deze bands moeten vrijdag twee andere muzieksets spelen dan op zaterdag tijdens de finales (de keuze maken ze zelf). Op de zaterdag spelen alle bands, waarbij in de ochtend voor de Grade 4A en Grade 4B de voorrondes zijn. Voor de Grades 3A, 3B, 2 en de jeugdbands zijn er geen voorrondes. Aan het einde van zaterdagmiddag marcheren alle deelnemende bands op voor de grote finale waarna de prijsuitreiking volgt. De BBC verzorgt ieder jaar van de zaterdag een live uitzending van de Grade 1 competitie. De kwalificaties op vrijdag zijn live te volgen bij Glasgow Life.
In 2025 worden de World Pipe Band Championships gehouden op vrijdag 15 en zaterdag 16 augustus. Meer informatie op de website van de Royal Scottish Pipe Band Association, waar ook de uitslagen te vinden zijn (inclusief eerdere edities), of de website van de World Pipe Band Championships.