Vandaag, zaterdag 17 april, wordt ‘His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh’ bijgezet in de koninklijke graftombe in St. George’s Chapel op Windsor Castle. Hij stierf op 9 april jl. en was 99 jaar oud.
Alhoewel Prins Philip geen Schot was, had hij een grote voorliefde voor Schotland en droeg hij vaak een kilt. Hij maakte kennis met Scotland door zijn studie aan Gordonstoun School nabij de plaats Elgin (Moray) ten Oosten van Inverness. De jonge prins kreeg er zijn liefde voor sport (o.a. zeilen) en de natuur. Meteen na het einde van zijn studie in 1939 ging hij in dienst bij de Royal Navy. Een ontmoeting, in 1939, en correspondentie met Prinses Elisabeth leidde tot een verloving en uiteindelijk een huwelijk op 20 november 1947. Op de huwelijksdag creëerde King George VI, de vader van Prinses Elisabeth, voor Prins Philip de titel Duke of Edinburgh. Het was de derde keer dat de titel sinds het ontstaan in 1726 werd gebruikt voor een lid van de Koninklijke Familie.
Het echtpaar maakte gedurende hun huwelijk vaak gebruik van de koninklijke zomerresidentie Balmoral Castle in de Schotse hooglanden. Het kasteel was in 1852 gekocht door Prins Albert, de man van Koningin Victoria. Het paar werd tijdens een bezoek aan Schotland in 1842 verliefd op Schotland. Balmoral is in privébezit van de Koninklijke familie en wordt jaarlijks gebruikt. Nabij Balmoral ligt de plaats Braemar, dat bekend staat om de jaarlijkse highland games ‘The Braemar Gathering’. Sinds het bezoek van Koningin Victoria, in 1844, aan deze traditionele Schotse wedstrijden, bezoeken leden van de Britse Koninklijke familie de Braemar Gathering. Het is gebruikelijk dat Prins Philip, maar ook de andere mannelijke leden van de Koninklijke familie daar een kilt dragen.
Van de vele (familie)foto’s die zijn gemaakt van de royals tijdens de vakanties in Schotland weten we dat Prins Philip vaak kilts droeg. Zowel tijdens het bezoek aan de Braemar Gathering, maar ook tijdens andere gelegenheden en het verblijf op en rondom Balmoral Castle. Een veelgedragen tartan daarbij is de Balmoral Tartan. Deze tartan is in 1853 ontworpen door Prins Albert. Het dragen van deze tartan is alleen voorbehouden aan leden van de Koninklijke familie en de Koninklijke doedelzakspeler. Prins Philip droeg echter ook andere tartans. Dat had te maken met zijn functies als ceremonieel hoofd, de zogenaamd ‘Colonel-in-Chief’ van diverse Schotse en Canadese regimenten. De prins was van 1967 tot 2021 Colonel-in-Chief van onder andere ‘The Seaforth Higlanders of Canada’ en ‘The Cameron Highlanders of Ottawa (Duke of Edinburgh’s Own)’. In eigen land was hij dat onder andere van ‘Royal Colonel of the Highlanders, 4th Battalion, The Royal Regiment of Scotland’ en ‘Honorary Colonel of the City of Edinburgh University Officers’ Training Corps’. Het is gebruikelijk dat een mannelijke Colonel-in-Chief tijdens ceremoniële gebeurtenissen van het regiment de tartan draagt van het regiment.
Vanwege zijn militaire functies zijn bij de begrafenis ook diverse Schotse militairen te zien. Uiteraard zijn er ook doedelzakspelers aanwezig. Naast zijn inzet voor de Britse strijdkrachten was Prins Philips ook beschermheer en erelid van vele maatschappelijke organisaties zoals de Royal British Legion (een goed doel voor veteranen), het Wereld Natuurfonds, de British Railway Modellers of North America en de Merioneth Brass Band Association.
Zijn grootste verdienste is misschien wel de oprichting van ‘The Duke of Edinburgh’s Award’ in 1956. Dit programma spoort jongeren aan tot het ontdekken van nieuwe talenten en het ontwikkelen van zelfbewustzijn. Het programma wordt inmiddels in vele landen toegepast en is gebaseerd op de basisprincipes van het studieprogramma dat Prins Philip zelf volgde aan de Gordonstoun School in Schotland. Zo’n 8 miljoen jongeren wereldwijd hebben deelgenomen. Ook in Nederland bestaat ‘The Duke of Edinburgh’s Award’ maar dan onder de naam ‘The International Award for Young People’.