Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Doek valt voor ‘Friends of the Pipes’

19 juli 2020

De doedelzakband The Friends of the Pipes uit Emmeloord is opgeheven. Dat maakte de band bekend op haar Facebookpagina en Instagramprofiel.

Friends of The Pipes werd in 2008 opgericht door Barend Pijpers en Bert van Dalen, ex-leden van de Dronten & District Pipe Band. De vereniging was vooral actief in de Noordoostpolder en trad op in plaatsen als Urk, Schokland en natuurlijk ook Emmeloord. In de loop van de jaren groeide de vereniging uit tot een hechte en grote pipe band.

De band leverde een belangrijke muzikale bijdrage aan de Visserijdagen in Urk maar ook tijdens kerstgerelateerde evenementen in de regio. Friends of the Pipes was niet alleen actief in de Noordoostpolder. De band leverde in juli 2018 spelers voor de Holland Massed Pipes and Drums tijdens de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse op de Via Gladiola. In mei 2019 was de band, samen met 150 zangers en zangeressen, onderdeel van een flashmob in Rotterdam. Voor het winkelend publiek werd Amazing Grace gespeeld/gezongen. Ook trad de band op in het Veluwse Putten.
In 2017 gaven pipe major Barend Pijpers, een van de oprichters van de band, en voorzitter Fred van Bree een interessant interview bij Omroep Flevoland over de geschiedenis van de doedelzak en de vereniging. Het harde geluid van de Schotse doedelzak deed de geluidstudio trillen. De verslaggevers hadden daardoor moeite het interview te starten.

In 2018, bij het tienjarig jubileum, telde de band dertig leden. Het feest werd gevierd met een benefietconcert waarbij samen werd gespeeld met het Christelijk Mannenkoor Emmeloord en projectkoor ‘Thank you for the music’. De opbrengst van het concert ging naar ‘Bijna Thuis Huis van Terminale Zorg Noordoostpolder Urk’ en de Kinderboerderij Emmelerbos.
De oprichters van de band waren toen al geen lid meer. Pipe major Pijpers was opgevolgd door pipe major Jaco Koster.
Het afgelopen jaar, 2019 was voor de vereniging erg productief. Los van de al eerder genoemde flashmob in Rotterdam, besteedde ‘Toerisme Schokland’ in juni nog aandacht aan de band in een videobijdrage ‘The Highlands of Schokland’. In november 2019 speelde de pipe band een rol in de reallivesoap ’Urk’ van SBS6. De Open Dag, die de week er voor plaats vond, leverde nog drie pipers en een drummer op. Friends of the Pipes timmerde sowieso al jaren flink aan de weg met een actief social media beleid, open dagen en promotiemateriaal.

Toch liep het ledenaantal terug, ondanks alle leuke optredens inspanningen om nieuwe spelers te werven. “Zoals het glooiende Schotse Hoogland heeft ook de band hoge bergen en diepe dalen doorleefd”, aldus de berichtgeving op de sociale media afgelopen week. “Vandaag heeft de band, onder andere, door de doorlopende terugloop van vooral de ervaren spelers helaas moeten besluiten om als band te stoppen”.

Voor mensen uit de Noordoostpolder zijn nu de doedelzakbands in Dronten (Dronten & District Pipe Band) en Zwolle (The Lowland Brigade Pipe Band) de meest nabije opties.

Foto: Facebookpagina van de Friends of the Pipes (met toestemming van de fotograaf).

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Aftrap competitieseizoen geslaagd

Aftrap competitieseizoen geslaagd

Na drie jaar afwezigheid was er zaterdag 18 maart weer een competitie voor doedelzakands en solospelers op Nederlandse bodem. De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands kan terugkijken op een geslaagde aftrap van het competitieseizoen.

Competitie voor minibands en solisten in Kerkdriel

Competitie voor minibands en solisten in Kerkdriel

Op zaterdag 18 maart vindt in Kerkdriel de Solo-en Miniband Competities plaats. Zes minibands en diverse sololisten worden gejureerd door Josien Teerlink, Thomas Kerkhof en Carel Ooms.