Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Veel doedelzakmuziek tijdens Airborne maand

6 september 2024

Geschreven door: Kees

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem plaatsvonden. Gedurende de hele maand september zijn op diverse plekken in de regio Arnhem-Oosterbeek-Renkum veel herdenkingen waarbij doedelzakmuziek te horen is. Veel pipe bands en solospelers komen in actie. Niet alleen Nederlandse doedelzakbands maar ook twee bands uit Groot-Brittannië. Er zijn ook twee massed pipes and drums geformeerd met doedelzakspelers en drummers van diverse pipe bands. Op de Ginkelse Heide is zaterdag 21 september Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig. Tijdens de herdenking op de Oosterbeek-Arnhem War Cemetery op zondagochtend, is H.R.H. Princess Anne (The Princess Royal) aanwezig.

In september wordt op veel plaatsen in Nederland stilgestaan bij de Operatie Market Garden. In september 1944 probeerden de geallieerden (Britten, Canadezen, Amerikanen en Polen) de brug bij Arnhem te veroveren met grote verliezen tot gevolg. Beneden de rivieren werden delen van Nederland bevrijd maar de ‘Slag om Arnhem’ werd een drama voor de geallieerden. Dit jaar is dat 80 jaar geleden en op veel plaatsen wordt daar uitvoerig bij stilgestaan. Tijdens diverse herdenkingen worden de omgekomen en vermiste militairen en burgers herdacht. Muziek speelt daarbij een belangrijke rol. Bijzonder is dit jaar de aanwezigheid van twee pipe bands uit Groot-Brittannië, namelijk The Royal Air Force Waddington Pipes and Drums en Houghton-le-Spring Pipe Band. Ook is de British Army Band Catterick aanwezig die enkele malen samen zal spelen met de massed pipes and drums. Vanwege de 80e herdenking van Operatie Market Garden is er koninklijk bezoek uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk tijdens. Zaterdagochtend is Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig bij de herdenking op de Ginkelse Heide. Zondagochtend is H.R.H. Princess Anne (The Princess Royal) aanwezig tijdens de herdenking op de Oosterbeek Arnhem War Cemetery in Oosterbeek. Hieronder een selectie van herdenkingen en andere evenementen waar doedelzakbands bij aanwezig zijn. Bij de meeste herdenkingen speelt Pegasus Pipes and Drums een centrale rol vanwege hun connectie met The Parachute Regiment, het regiment dat tijdens Market Garden een belangrijke rol speelde in en rond Arnhem. Er waren ook Schotse militairen bij de operatie betrokken. Het zevende bataljon van de King’s Own Scottish Borders (KOSB) leed grote verliezen in september 1944.

Zaterdag 7 september: Airborne Wandeltocht, Oosterbeek

De 77e editie van de Airborne Wandeltocht, het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld. Duizenden wandelaars herdenken de slachtoffers van Operatie Market Garden. Uiteraard is er doedelzakmuziek en die wordt verzorgd door Lowland Brigade Pipe Band uit Zwolle en The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums uit Voorthuizen. Voor alle informatie zie de website van het evenement of het item op onze evenementenpagina.

Vrijdag 20 september, March Over The Bridge en Herdenking, Arnhem

Een korte maar indrukwekkende parade vooraf aan de officiële herdenking in/op het Airborneplein in Arnhem. De ‘March over the Bridge’ begint op de top van de John Frostbrug. The Massed Pipes and Drums Market Garden marcheert naar het Airborneplein. De doedelzakformatie wordt georganiseerd door The Pipes & Drums of The Royal British Legion, The Netherlands. De massed pipes and drums bestaat uit The Royal Air Force Waddington Pipes and Drums en The Crossed Swords Pipes and Drums. Aansluitend vindt de officiële herdenking plaats op het Airborneplein in aanwezigheid van veteranen, schoolkinderen, vertegenwoordigers van diverse gemeenten en de regering, Nederlandse defensie en de militaire vertegenwoordigers van de landen die in september 1944 deelnamen aan de strijd. Voor alle informatie zie het item op onze evenementenpagina.

Zaterdag 21 september, Herdenking en Luchtlandingen, Ginkelse Heide, Ede

Op de Ginkelse Heide bij Ede vinden de Airborne Luchtlandingen en Herdenking plaats. Vanwege 80 jaar Operatie Market Garden is Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig bij de herdenking. Dit evenement wordt muzikaal omlijst door een massed pipes and drums van ongeveer 90 pipers en drummers. De band is samengesteld door Pegasus Pipes and Drums en bestaat ook uit spelers van The Royal Air Force Waddington Pipes and Drums (UK), City of Apeldoorn Pipes and Drums (Apeldoorn), The Clan MacBeth Pipe Band (Groningen), Inter Scaldis Pipes and Drums (Domburg), Beatrix Pipe Band (Hilversum), Dutch Military Pipes and Drums ‘Falcon Guards’ (Schaarsbergen) en Houghton-le-Spring Pipe Band (Houghton-le-Spring, UK). Het publiek kan terecht voor een omvangrijk programma bestaande uit een herdenking, luchtlandingen, muziek, militaire voertuigen en een informatieplein met vele stands. De officiële herdenking met de pipes and drums is van 11:25u tot 12:30u. De doedelzakband speelt ’s middags ook op het terrein. Er wordt erg veel publiek verwacht. Voor het complete programma bezoek de speciale website of het item op onze evenementenpagina.

Zaterdag 21 september, Airborne Taptoe, Oosterbeek

Op het Raadhuisplein vindt ’s avonds een muziekspektakel plaats met diverse showbands en orkesten waaronder de massed pipes and drums (o.a. Pegasus Pipes and Drums, The Royal Air Force Waddington Pipes and Drums, The City of Apeldoorn Pipes and Drums en Houghton-le-Spring Pipe Band) die ’s morgens optraden op de Ginkelse Heide in Ede. Ook aanwezig is de British Army Band Catterick. Het is de eerste keer voor de Airborne Taptoe Oosterbeek dat er zo’n grote doedelzakbandformatie én twee Britse militaire bands aanwezig zijn. In de finale spelen alle bands gezamenlijk Highland Cathedral. Meer informatie op de website van de taptoe of het item op onze evenementenpagina.

Een bugler van de British Army Band Catterick speelt The Last Post tijdens een herdenkingsdienst in Bayeux (Frankrijk), 5 juni 2024 .
© Crown Copyright

Zondag 22 september, Airborne Memorial Services, Oosterbeek

De jaarlijkse herdenking van de geallieerden die omkwamen tijdens ‘Operation Market Garden’ in Arnhem, Oosterbeek, Ede en Driel in 1944. Tijdens de Airborne Memorial Service op het Arnhem Oosterbeek War Cemetery worden in het bijzonder de militairen herdacht. Zie voor meer informatie de website van de organisatie (The Parachute Regiment and Airborne Forces Charity). De muziek wordt verzorgd door British Army Band Catterick, Pegasus Pipes and Drums (bijgestaan door spelers van diverse Nederlandse pipe bands, zie hierboven in dit artikel) en Koninklijke Harmonie Oosterbeek. Bij deze herdenking is H.R.H Princess Anne (The Princess Royal) aanwezig. Voor alle informatie zie het item op onze evenementenpagina.

Zaterdag 28 september, Pegasus Wandelfestival, Ede

Een wandeltocht ter nagedachtenis aan operatie Pegasus 1 die plaatsvond in de nacht van 22 op 23 oktober. Ondergedoken geallieerden werden in veiligheid gebracht. Muzikale begeleiding wordt verzorgd door de Nederlandse doedelzakband Pegasus Pipes and Drums. Voor alle informatie zie de website van het evenement.

Graven van Britse militairen op de Arnhem-Oosterbeek War Cemetery
in Oosterbeek, 17 september 2023
© Ministerie van Doedelzaken

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Jubileum Seaforth met massed band

Jubileum Seaforth met massed band

The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums viert haar 25e verjaardag. Dit doen zij samen met drie gastbands en verzorgen op 14 september optredens in Voorthuizen en Barneveld.

Beatrix blikt terug op Worlds

Beatrix blikt terug op Worlds

Beatrix Pipe Band behaalde zaterdag 14 augustus een zevende plaats op de World Pipe Band Championships in Glasgow. In Grade 4B, met 49 deelnemende pipe bands, wist Beatrix zich na de voorronde te kwalificeren voor de finale. Enkele spelers blikken terug.

Vijftig jaar geleden laatste bezoek Boys’ Brigade

Vijftig jaar geleden laatste bezoek Boys’ Brigade

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de The Boys’ Brigade Pipe Band uit de Schotse plaats Hawick voor het laatst in Nederland was. Na vijfmaal in korte tijd in ons land te zijn geweest, lijkt de band voor het laatst op 30 juli 1974 te hebben opgetreden.