Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Eerbetoon aan een drummer

1 juni 2019

Geschreven door: Kees

Hij was een van de beste Schotse drummers die Nederland kende. Misschien wel de beste, volgens vele kenners. Begin april overleed, veel te jong, Robert Meijerink. Hij stond in de pipe band wereld beter bekend onder zijn Facebooknaam ‘Bobby Dutch’. Hij was drummer, instructeur, leading dummer en componist van drumscores.

Hij was nationaal en internationaal bekend en besteedde al zijn vrije tijd aan Schots drummen. Hij begon zijn ‘drumcarrière’ bij de Beatrix Pipe Band in Hilversum en speelde de afgelopen decennia bij diverse Nederlandse doedelzakbands. Naast de Beatrix Pipe Band speelde Robert ook bij de Dronten & District Pipe Band (toen onder leiding van de beroemde pipe major Robert Hoogenhout) en de Concord Pipe Band in Hengelo. Ook in het buitenland was hij actief. Hij speelde bij Antwerpen & District Pipe Band in België en het recenst bij Dowco Triumph Street Pipe Band in Canada. Met deze band deed hij mee aan de World Pipe Band Championships en de Solo Drumming Championship in Glasgow in 2017.

Josien Teerlink, piper/drummer en directeur/eigenaar van de Piping School of the Netherlands herinnert zich nog goed hoe alles begon: “Robert kwam als 10 jarige naar de Beatrix Juvenile Pipe Band [opm.: toenmalige jeugdband van de Beatrix Pipe Band]. Ik heb hem zijn eerste drumlessen gegeven. Ik ben dus supertrots dat een leerling van mij naar deze hoogte is gestegen.”

Robert Meijerink was een drummer in hart en nieren. Hij besteede al zijn vrije tijd aan Schots drummen. Deze speciale drum techniek staat onder drummers uit andere drumrichtingen bekend om zijn drukroffels, snelle bewegingen en scherpe geluid. Dit laatste komt tot stand door de dubbel besnaarde drums. Kees Westerkamp, drum major bij de Music Show Scotland : “Ik had Schotse drumles van Robert bij de Beatrix Pipe Band aan het begin van de jaren negentig. Hij stimuleerde zijn drummers om mee te doen aan solo drum competities. Mijn eerste competitie was in Dronten en tot mijn grote verbazing ontdekte ik dat ik mijn eigen instructeur, als jurylid voor me had. Hij had er niets van gezegd en dat was wel even schrikken. Robert was een begaafd drummer, stelde hoge eisen en had ook doelen die hij wilde halen.”

Drummaatje Alexander Laroy groeide met Robert op tijdens de tijd bij de Beattrix Juvenile Pope Band. Ze speelden vaak samen, zowel in diverse drumsecties als ook tijdens privé drumsessies. Hij herinnert nog de tijd dat Robert bij de Canadese Dowco Triumph Street Pipe Band speelde [opm.: deze band werd in 2018 opgeheven na 47 jaar actief te zijn geweest]. “Robert had er alles voor over om in deze band mee te spelen. Hij moest om drie uur in de ochtend opstaan om de trein te nemen naar Schiphol voor een weekend repetitie met de band in Ierland. Mensen zien alleen de globale inhoud en hebben geen idee wat het echt inhoudt, vertelde Robert. Het was topsport!”Ook Josien Teerlink herinnert zich dat Robert bij Dowco speelde: “Dat hij het seizoen 2017 met Dowco heeft gespeeld en heeft meegedaan met de World Solo Drumming waren absolute hoogtepunten in zijn drumcarrière. Heel triest vond hij het dat Dowco uit elkaar viel.”

Vandaag hedenkt de Nederlandse doedelzakwereld drummer Robert Meijerink en wat hij heeft betekent voor pipe bands en pipe band drumming. Als eerbetoon aan Robert komt er een speciale competitiebeker die maar hem wordt vernoemd. Het initiatief daarvoor is genomen door diverse vrienden. De beker zal gebruikt worden voor doedelzakbandcompetities van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB).

De herdenkingsdienst is vandaag, zaterdag 1 juni, 14.00-16.00u in de ‘Heeren van Maarssen’ aan de Maarsseveensevaart 7a, 3601 CC in Maarssen.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.