Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

75 jaar VE-Day

8 mei 2020

Vandaag, acht mei, is het 75 jaar geleden dat Nazi-Duitsland officieel capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Alhoewel de ommekeer al eerder in de oorlog plaatsvond, zijn voor veel Nederlanders de landingen op de stranden van Normandië (Frankrijk) tijdens D-Day op 6 juni 1944 een belangrijk moment geweest in de aanloop naar de bevrijding van ons land. Precies een jaar later, op 6 juni 1945, vond in de stad Utrecht een enorme D-Day Memorial Parade plaats. Wie had kunnen denken dat de Geallieerden met zo’n snelheid Europa zouden bevrijden?

De foto’s spreken voor zich en uiteraard was een grote militaire doedelzakband aanwezig in Utrecht die dag (bestaande uit pipe bands van diverse regimenten).

Geweldige foto’s omdat ze vanuit verschillen hoeken zijn genomen en men een goed beeld krijgt van de massed pipes and drums. Door deze foto’s hebben we kunnen achterhalen dat een Canadese militaire pipe band die gefotografeerd is in Amsterdam (eind juni 1945) een verkeerd onderschrift heeft. De naam van de band is verkeerd, iets wat we al vermoedde omdat de tartan van de kilts en de cap badge op de glengarry (baret) niet overeenkomen met die van de bandnaam in het onderschrift. We hebben contact opgenomen met het regiment in Canada en hebben ook het betreffende archief geïnformeerd.

De foto’s zijn afkomstig uit het Utrechts Archief en de meeste zijn zogenaamde ‘verweesde foto’s’; het is niet bekend wie de fotograaf is.

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Welke pipe bands spelen op Remembrance Sunday?

Welke pipe bands spelen op Remembrance Sunday?

Diverse Nederlandse doedelzakbands herdenken zondag 13 november, Remembrance Sunday, de Britse en Canadese militairen die omkwamen tijdens de bevrijding van Nederland. Wie er bij wil zijn, vindt in dit artikel een overzicht van waar en wanneer welke bands spelen.

Ministerie start promotour en publiceert magazine

Ministerie start promotour en publiceert magazine

Ministerie van Doedelzaken start zaterdagavond 5 november in Groningen de promotietour. In de stand presenteert het informatiecentrum promotiemateriaal en de eerste druk van het magazine ‘Pipe(r)s of War’. De nieuwe folder werd vrijdag officieel overhandigd aan de voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB).

Doedelzakspelers herdenken toen en nu

Doedelzakspelers herdenken toen en nu

Doedelzakspelers herdenken toen en nu! De maand oktober was ‘Maand van de geschiedenis’ in Nederland onder het motto ‘ontdek gisteren, begrijp vandaag’. Ministerie van Doedelzaken draagt graag haar steentje bij en dook in de archieven. We gaan terug naar 13 en 26 oktober 1944.