Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

75 jaar VE-Day

8 mei 2020

Geschreven door: Kees

Vandaag, acht mei, is het 75 jaar geleden dat Nazi-Duitsland officieel capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Alhoewel de ommekeer al eerder in de oorlog plaatsvond, zijn voor veel Nederlanders de landingen op de stranden van Normandië (Frankrijk) tijdens D-Day op 6 juni 1944 een belangrijk moment geweest in de aanloop naar de bevrijding van ons land. Precies een jaar later, op 6 juni 1945, vond in de stad Utrecht een enorme D-Day Memorial Parade plaats. Wie had kunnen denken dat de Geallieerden met zo’n snelheid Europa zouden bevrijden?

De foto’s spreken voor zich en uiteraard was een grote militaire doedelzakband aanwezig in Utrecht die dag (bestaande uit pipe bands van diverse regimenten).

Geweldige foto’s omdat ze vanuit verschillen hoeken zijn genomen en men een goed beeld krijgt van de massed pipes and drums. Door deze foto’s hebben we kunnen achterhalen dat een Canadese militaire pipe band die gefotografeerd is in Amsterdam (eind juni 1945) een verkeerd onderschrift heeft. De naam van de band is verkeerd, iets wat we al vermoedde omdat de tartan van de kilts en de cap badge op de glengarry (baret) niet overeenkomen met die van de bandnaam in het onderschrift. We hebben contact opgenomen met het regiment in Canada en hebben ook het betreffende archief geïnformeerd.

De foto’s zijn afkomstig uit het Utrechts Archief en de meeste zijn zogenaamde ‘verweesde foto’s’; het is niet bekend wie de fotograaf is.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Pipe banner voor Zwolse band

Pipe banner voor Zwolse band

De Lowland Brigade Pipe Band in Zwolle heeft een eigen pipe banner. Een cadeau van de leden aan de vereniging ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum.

Clan MacBeth organiseert Schotse Avond

Clan MacBeth organiseert Schotse Avond

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen organiseert op zaterdagavond 4 november haar jaarlijkse concertavond. Onder leiding van de nieuwe pipe major blikt de vereniging terug op haar jubileum reis naar Schotland en deelname aan de wereldkampioenschappen in Glasgow.