Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

75 jaar VE-Day

8 mei 2020

Vandaag, acht mei, is het 75 jaar geleden dat Nazi-Duitsland officieel capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Alhoewel de ommekeer al eerder in de oorlog plaatsvond, zijn voor veel Nederlanders de landingen op de stranden van Normandië (Frankrijk) tijdens D-Day op 6 juni 1944 een belangrijk moment geweest in de aanloop naar de bevrijding van ons land. Precies een jaar later, op 6 juni 1945, vond in de stad Utrecht een enorme D-Day Memorial Parade plaats. Wie had kunnen denken dat de Geallieerden met zo’n snelheid Europa zouden bevrijden?

De foto’s spreken voor zich en uiteraard was een grote militaire doedelzakband aanwezig in Utrecht die dag (bestaande uit pipe bands van diverse regimenten).

Geweldige foto’s omdat ze vanuit verschillen hoeken zijn genomen en men een goed beeld krijgt van de massed pipes and drums. Door deze foto’s hebben we kunnen achterhalen dat een Canadese militaire pipe band die gefotografeerd is in Amsterdam (eind juni 1945) een verkeerd onderschrift heeft. De naam van de band is verkeerd, iets wat we al vermoedde omdat de tartan van de kilts en de cap badge op de glengarry (baret) niet overeenkomen met die van de bandnaam in het onderschrift. We hebben contact opgenomen met het regiment in Canada en hebben ook het betreffende archief geïnformeerd.

De foto’s zijn afkomstig uit het Utrechts Archief en de meeste zijn zogenaamde ‘verweesde foto’s’; het is niet bekend wie de fotograaf is.

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Scotfest van Xanten naar Goch

Scotfest van Xanten naar Goch

De 14e editie van Scotfest vindt niet plaats in Xanten maar in Goch. Daarmee lijkt het kleine maar sfeervolle festival (met competitie), net over de grens bij Nijmegen, een nieuwe vaste locatie te hebben gevonden.

Nieuw NOvDB-bestuur met opdracht

Nieuw NOvDB-bestuur met opdracht

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft een nieuw bestuur. Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op zaterdag 13 mei was er kritiek maar werd er ook gesproken over de toekomst. Het bestuur beloofde met een plan te komen.

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

Op zaterdag 6 mei is Anja Mellink-Stuiver overleden. Zij was sinds het ontstaan van het Ministerie van Doedelzaken, in 2016, lid van ons kleine team. Maar haar voorliefde voor Schotland en pipe bands gaat veel verder terug.