Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

75 jaar VE-Day

8 mei 2020

Vandaag, acht mei, is het 75 jaar geleden dat Nazi-Duitsland officieel capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Alhoewel de ommekeer al eerder in de oorlog plaatsvond, zijn voor veel Nederlanders de landingen op de stranden van Normandië (Frankrijk) tijdens D-Day op 6 juni 1944 een belangrijk moment geweest in de aanloop naar de bevrijding van ons land. Precies een jaar later, op 6 juni 1945, vond in de stad Utrecht een enorme D-Day Memorial Parade plaats. Wie had kunnen denken dat de Geallieerden met zo’n snelheid Europa zouden bevrijden?

De foto’s spreken voor zich en uiteraard was een grote militaire doedelzakband aanwezig in Utrecht die dag (bestaande uit pipe bands van diverse regimenten).

Geweldige foto’s omdat ze vanuit verschillen hoeken zijn genomen en men een goed beeld krijgt van de massed pipes and drums. Door deze foto’s hebben we kunnen achterhalen dat een Canadese militaire pipe band die gefotografeerd is in Amsterdam (eind juni 1945) een verkeerd onderschrift heeft. De naam van de band is verkeerd, iets wat we al vermoedde omdat de tartan van de kilts en de cap badge op de glengarry (baret) niet overeenkomen met die van de bandnaam in het onderschrift. We hebben contact opgenomen met het regiment in Canada en hebben ook het betreffende archief geïnformeerd.

De foto’s zijn afkomstig uit het Utrechts Archief en de meeste zijn zogenaamde ‘verweesde foto’s’; het is niet bekend wie de fotograaf is.

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

Tijdens het Wereldmuziekconcours van 1978 stonden twee pipe bands op het programma. Beatrix Pipe Band uit Hilversum ging naar huis met een eerste prijs. We kijken terug op die gebeurtenis.

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen vierde op zaterdag 9 juli haar 35-jarig jubileum met een bijeenkomst voor leden en oudleden. De band kent een rijke geschiedenis.

Leerling kiltmakers gezocht!

Leerling kiltmakers gezocht!

De enige gecertificeerde Schotse kiltmaker van Nederland, Annette Plantinga, wil graag ook lerares worden. Om nieuwe kiltmakers te kunnen beoordelen, moet zij volgens de richtlijnen gecertificeerd worden. En daar spelen leerling kiltmakers een belangrijke rol in.