Ministerie van Doedelzaken

Evenementen

Schotland, voor even met Geldrop verweven

De Schotse ruit, de tartan, is hét icoon van Schotland en onlosmakelijk verbonden met de clans uit de ruige Schotse Hooglanden. Aanleiding voor de expositie is een stalenboek in de bibliotheek van het Weverijmuseum dat 170 voorbeelden van Schotse clantartans bevat. Het diende als inspiratiebron voor de geruite stoffen van wollenstoffenweverij van den Heuvel, het huidige Weverijmuseum.

Tartan is de naam voor zowel de Schotse ruit, als ook voor de wollen ruitstof. Deze is vooral bekend in de traditionele Schotse mannendracht, de kilt. De dicht geweven wollen stoffen, die sinds eeuwen goed bestand zijn tegen het woeste en vochtige Schotse klimaat groeiden uit tot het nationale symbool van Schotland. Elke tartan heeft zijn eigen naam, die vooral verbonden is met de clans, die elk hun eigen ruit dragen. Achter de ogenschijnlijk eenvoudige ruiten ligt een complex weefsel van kleurrijke vierkanten, rechthoeken en strepen. Dat getuigt van een groot vakmanschap om een evenwichtige tartan te creëren.

Randprogrammering
De expositie besteedt aandacht aan de geschiedenis van de tartan en de grote variëteit in de ruiten, zoals die tot op de dag van vandaag gedragen worden, gaat in op de weeftechniek, toont diverse kilts die bij verschillende gelegenheden worden gedragen en ruitontwerpen door het Summa college uit Eindhoven. Naast de expositie is er ook een grote diversiteit aan randprogrammering dat bestaat uit activiteiten zoals muziekoptredens, whisky proeverijen, workshops en een Highland Games. Een totaaloverzicht van de randprogrammering kan bekeken worden op www.visitgeldropmierlo.nl/schotland.

Openingstijden en prijzen
Tijdens deze expositie worden er de volgende openingstijden gehanteerd voor het Weverijmuseum. Het museum is geopend op alle dagen van de week van 10:00 – 17:00 uur,  met uitzondering van de maandag en dinsdag dan is het museum gesloten.

De prijs voor een kaartje is €7,50 waarmee zowel de expositie als het museum bezocht kan worden. Meer informatie over de expositie of het museum? Bezoek www.weverijmuseum.nl.

Info

Locatie

Uw evenement hier?