Ministerie van Doedelzaken

FAQ

Over de organisatie

Wat is Stichting Scotscorner?

Stichting Scotscorner is de overkoepelende groep van DM Kees Westerkamp waar op dit moment twee labels onder vallen: Ministerie van Doedelzaken en Scotscorner Pipe Band Consultancy

Ministerie van Doedelzaken is bedoeld voor zowel de spelende muzikanten als voor de liefhebbers en geïnteresseerden in de Schotse doedelzakmuziek. Het Ministerie heeft als doel te onderzoeken, informeren, adviseren en publiceren over actuele zaken in de (inter)nationale doedelzakwereld. Hiermee willen we de doedelzakmuziek en de daarbij behorende Schotse cultuur promoten op een laagdrempelige manier.

Scotscorner Pipe Band Consultancy is gericht op doedelzakbands. Binnen dit label organiseren we evenementen en workshops ter ondersteuning van pipe bands. Denk hierbij aan Drum Major workshops of clinics over de structuur binnen een pipe band.

De Stichting Scotscorner is najaar 2020 geregistreerd als officiële stichting.

Is het Ministerie van Doedelzaken onderdeel van de NOvDB?

Nee, wij zijn geen onderdeel van of verbonden aan de Nederlandse Organisatie van Doedelzak Bands (NOvDB). We hebben alleen het promoten van Nederlandse bands als (deels) overeenkomend doel. Het initiatief is vooral ontstaan door de gedachte: “waar kan een geïnteresseerde terecht om (Nederlandstalige) informatie te vinden over de pipe bands en de daarbij behorende cultuur in Nederland?”

Is het Ministerie van Doedelzaken een bedrijf? Waar verdienen jullie aan?

Wij zijn geen bedrijf maar een activiteit van een stichting. Onze vrijwilligers (drie personen) doen het meeste ‘werk’ voor het Ministerie van Doedelzaken belangeloos. Voor bepaalde activiteiten van de stichting brengen we wel reis- en/of onkostenvergoedingen in rekening.

Moet ik als band/vereniging lidmaatschap betalen aan het Ministerie van Doedelzaken?

Nee, de diensten die het Ministerie van Doedelzaken online op deze website aan bands levert zijn kosteloos.

Kan ik als band/vereniging mijn gegevens op jullie website wijzigen?

U kunt een wijziging in de gegevens op onze website aan ons doorgeven via het contactformulier. Vul dan bij onderwerp in “wijziging gegevens [naam band]”.

Staat uw vraag hier niet bij? Vul het contactformulier in zodat we u zo snel mogelijk kunnen antwoorden.

Over onze diensten

Ik wil een doedelzakband of solospeler huren. Kunnen jullie bemiddelen?

Nee, wij bemiddelen niet. We hebben wel een landkaart met een overzicht van alle doedelzakbands in Nederland, zodat u kunt zien welke bands bij u in de buurt gevestigd zijn. We hebben bij elke band de belangrijkste informatie opgenomen (aangeleverd door de band zelf). U kunt de kaart hier bekijken.

Verzorgen jullie ook lezingen of presentaties?

Ja, daar hebben we veel ervaring mee. We hebben in het verleden presentaties verzorgd over de Schotse doedelzak en de Schotse drum, de rol van de doedelzak in het Britse Leger, kilts, tartans, Schotse uniformen en natuurlijk de geschiedenis van doedelzakbands in Nederland en Schotland. We hebben een groot netwerk. Als we zelf niet beschikbaar zijn vragen we iemand uit ons netwerk. Voor het geven van lezingen en presentaties vragen we een onkostenvergoeding en brengen we reiskosten in rekening.

Houden jullie ook toespraken op bruiloften en begrafenissen?

Als het evenement een Schots tintje heeft, is dat mogelijk. Gezien het persoonlijke karakter is dit wel maatwerk. We vragen een onkostenvergoeding en brengen reiskosten in rekening.

We willen een doedelzakband oprichten. Geven jullie ook advies?

Ja, maar dat doen we via een andere tak van de stichting waar we onderdeel van zijn. Vul het contactformulier in, dan zorgen wij dat dit door Scotscorner Pipe Band Consultancy wordt overgenomen.

We zijn een doedelzakband en willen advies over muzikale en/of organisatorische zaken. Kunnen jullie ons helpen?

Ja, maar dat doen we via een andere tak van de stichting waar we onderdeel van zijn. Vul het contactformulier in, dan zorgen wij dat dit door Scotscorner Pipe Band Consultancy wordt overgenomen.

Ik ben een grote fan van doedelzakmuziek. Verkopen jullie ook CD’s en/of DVD’s?

Nee, maar op het internet vindt u diverse webshops waar u CD’s en DVD’s van doedelzakbands kunt kopen. U kunt ook een (betaald) abonnement nemen op zogenaamde streaming diensten zoals Spotify of Apple Music waar u enorme hoeveelheden doedelzakmuziek vindt en kunt afspelen met behulp van uw smartphone, tablet of computer.

Ik wil tips hebben over mijn aankomende reis naar Schotland. Kunnen jullie mij helpen met reisadvies?

Nee, we zijn geen reisbureau. Uiteraard kan het zijn dat we in één van onze artikelen refereren aan een bepaalde locatie in Schotland, die u kunt toevoegen aan uw bucketlist. Ook een simpele zoekterm op Google levert veel  resultaten en inspiratie op. 

Ik ben op zoek naar een privé-instructeur die mij leert doedelzak spelen. Weten jullie iemand?

Er wordt gewerkt aan een overzicht voor onze website. Wilt u zo snel mogelijk antwoord, stel deze vraag dan via het contacformulier.

Staat uw vraag hier niet bij? Vul het contactformulier in zodat we u zo snel mogelijk kunnen antwoorden.

Overige vragen

Ik ben altijd benieuwd geweest of een doedelzakspeler iets onder zijn kilt draagt. Weten jullie het antwoord?

Ja, uiteraard. Dit komen we u graag vertellen tijdens een lezing of presentatie. Boek ons via het contactformulier.

Staat uw vraag hier niet bij? Vul het contactformulier in zodat we u zo snel mogelijk kunnen antwoorden.