Ministerie van Doedelzaken

Travel Guide

Schotland: zomer ’24

8 juli 2024

Geschreven door: Rob

Heb je je vakantie naar Schotland al geboekt, maar weet je nog niet precies hoe je de dagen moet doorbrengen? Twijfel je nog over je bestemming of ben je op zoek naar de beste hotspots om doedelzakspelers te vinden? Ministerie van Doedelzaken heeft voor jou het zomeroverzicht van 2024! Schotland zonder doedelzak? Dan ben je niet écht in Schotland geweest!

Augustus is dé maand van de doedelzak in Schotland. We vinden het knap als je er aan kunt ontkomen. De hoofdstad Edinburgh staat op z’n kop voor de 72e editie van The Royal Edinburgh Military Tattoo. In Glasgow zijn talloze evenementen tijdens Piping Live! en vindt het Wereldkampioenschap voor doedelzakbands plaats. Ondertussen worden er door de Royal Scottish Pipe Band Association (RSPBA) verspreid over het hele land competities georganiseerd en strijden clans, buurtschappen en fanatiekelingen op de Highland Games. Kortom, geen reden om je tijdens de vakantie te vervelen.

Omslag: © Braemar Gathering Annual

The Royal Edinburgh Military Tattoo

De wereldwijd bekende Royal Edinburgh Military Tattoo heeft voor haar 72e editie het thema Journeys gekozen. Met de Royal Navy aan het roer nemen zij je mee op een muzikale wereldreis vol nautische elementen. Een eerbetoon aan de zeevarenden die de oceanen trotseren en mens en cultuur samenbrengen. De ruim anderhalf uur durende show bevat optredens van meer dan 800 internationale artiesten uit onder andere Zwitserland, India, Australië, Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Hoogtepunt voor velen is de indrukwekkende Massed Pipes and Drums.

De eerste editie van de Edinburgh Military Tattoo vond plaats in 1949 in Princess Street Gardens waarna het in 1950 verhuisde naar het voorplein van Edinburgh Castle. Jaarlijks bezoeken zo’n 220.000 mensen de Tattoo waarvan een groot deel van buiten Groot-Brittannië. De Tattoo kreeg pas in 2010 van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II het predicaat ‘Royal’ en gaat sindsdien als Royal Edinburgh Military Tattoo, ook wel REMT genoemd, door het leven. De Tattoo is zo populair dat het evenement in de afgelopen twintig jaar meermaals in Nieuw Zeeland en Australië is opgevoerd. Daarnaast wordt de REMT in 40 landen op televisie uitgezonden.

Na de pandemie is de REMT een nieuwe weg ingeslagen. Journeys zal de derde show zijn onder de campagne ‘Performance in a New Light’ en volgt de successen van de voorgaande shows Voices en Stories. Journeys combineert de traditionele elementen waar de tattoo om bekend staat met moderne aspecten en accenten door de projecties, kostuumontwerpen, muziekinspiraties en technieken.

Het hoogtepunt voor veel bezoekers is The Massed Pipes and Drums die wordt samengesteld uit militaire en politie pipe bands. Omdat de afgelopen jaren veel Schotse militaire doedelzakbands zijn verdwenen door de opheffing van legeronderdelen, wordt er steeds meer een beroep gedaan op militaire en civiele pipe bands uit het buitenland. Dit jaar bestaat de line-up onder meer uit Pipes and Drums of the 1st Battalion Scots Guards (Schotland), Drums and Pipes 1st Battalion Irish Guards (VK), Pipes and Drums of the Royal Gurkha Rifles (VK), Australian Federal Police Pipes and Drums (Australië), Brisbane Boys College Pipes and Drums (Australië), Royal Canadian Mounted Police Pipes and Drums (Canada), Combined Pipes and Drums of the Royal Tank Regiment and Scottish and North Irish Yeomanry (VK) en The Citadel Regiment Band and Pipes (VS). De Massed Pipes and Drums zullen worden aangevuld door The Royal Edinburgh Military Tattoo Pipes and Drums, de huisband van de REMT, waar ook dit jaar weer twee Nederlanders aan meedoen.

Muziek, dans, cultuur en militaire tradities staan centraal tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo die wordt opgevoerd van vrijdagavond 2 tot en met zaterdagavond 24 augustus.  De shows vangen aan om 21.30u. Op zaterdagen zijn er twee voorstellingen, waarvan de late uitvoering met vuurwerk. De Tattoo duurt zo’n anderhalf tot twee uur en kent geen pauze. Kaarten zijn nog voor alle shows verkrijgbaar, variërend van £ 20 tot £ 1000 en zijn te koop via de website of bij het verkoopkantoor en tattooshop aan de Cockburn Street in Edinburgh. Kijk voor meer informatie over de ticketverkoop of de line-up op de website.

© Piping Live!

Glasgow, piping capital of the world

Terwijl de hoofdstad wordt overspoeld door bezoekers van de Tattoo, moeten de echte liefhebbers van doedelzakmuziek eigenlijk naar Glasgow gaan. Van zaterdag 10 tot en met zondag 18 augustus vindt daar Piping Live! plaats. Een week lang kun je genieten van talloze optredens, competities en andere evenementen. Ministerie van Doedelzaken heeft een greep gedaan uit het aanbod en voor je op een rij gezet:

Ben je deze week in de buurt van Glasgow en wil je proberen of doedelzakspelen wat voor jou is? Doe dan mee aan Come and Try Piping. Combineer een hapje en een drankje met doedelzakmuziek in het Street Cafe. Bezoek een van de verschillende solo piping en drumming competies en recitals waaronder de Masters Solo Piping Competion: Piobaireachd en March Strathspey and Reel, Lunchtime Recitals en het International Quartet Competition. Kijk voor een volledig overzicht van alle evenementen en details op de website van Piping Live! Deze drie evenementen willen we je echt niet onthouden:

Piping Live! Big Band

De Piping Live! Big Band keert voor de zevende keer terug, waarbij doedelzakspelers en drummers van alle leeftijden en niveaus worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit groepsevenement.

Op maandag 12 augustus verzamelen zich zo’n 150 pipers en drummers in Mansfield Park, variërend van leerlingen die op de chanter spelen tot doorgewinterde professionals met jarenlange ervaring als doedelzakspeler of drummer.  Na een succesvolle parade door Glasgow’s West End vorig jaar, loopt de stoet opnieuw door dat stadsdeel en zal een repertoire  van tunes ten gehore brengen die iedereen mee kan spelen. Vanuit Mansfield Park loopt de parade over Dumbarton Road en Argyle Street waar de parade 20 minuten na het starten eindigt bij het Kelvingrove Art Gallery and Museum.

Speel jij practice-chanter, doedelzak, snare-, bass- of tenor drum of ben je drum major? Meld je dan aan voor dit evenement en speel met spelers van alle leeftijden. Op vorige edities varieerde de leeftijd van 8 tot 86 jaar! Je kunt je aanmelden op de Big Band pagina van Piping Live!.

De Piping Live! Big Band in 2023
© Piping Live!

Buchanan Street

Van maandag tot donderdag geven verschillende bands uit alle windstreken een optreden op Buchanan Street. Met mini-concerten op de trappen van The Glasgow Royal Concert Hall, Fiveways bij TGI Fridays en op St. Enoch Square zullen ze je trakteren de mooiste muziek uit de pipe band wereld. Een greep uit de bands die optreden:

  • Durham Regional Police Pipes & Drums (CA)
  • Greighlan Crossing Pipe Band (CA)
  • Royal Edinburgh Military Tattoo Pipes and Drums (VK)
  • Isle of Arran Music School Pipe Band (VK)
  • City of Angels Pipe Band (VS)
  • Capital District Youth Pipe Band (VS)
  • Scotch College Pipe Band (AUS)
  • MacAlester College Pipe Band (VS)
  • Old Scotch Pipes & Drums (AUS)
  • Gordon’s School Pipe Band (VK)

Uiteraard hoeft voor dit optreden geen toegang te worden betaald. Optredens kunnen door weersomstandigheden op korte termijn worden afgezegd. Kijk hier voor een overzicht van bands en de tijden.

The City of Edinburgh Pipe Band op Buchanan Street
© Piping Live!

Pre-Worlds Concert

Traditioneel wordt de woensdag voor de World Pipe Band Championships een concert gegeven door een graad 1 band. Vaak de winnaar van de Wereldkampioenschappen voor doedelzakbands van het voorgaande jaar, en dus de crème de la crème uit de doedelzakwereld. De eer is dit jaar aan huidig wereldkampioen Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band. De show heeft de titel Caber Feidh dat vrij vertaald uit het Schots Gealic ‘herten gewei’ betekent, en refereert aan de cap badge die de band al jarenlang op de glengarry draagt. De gelijknamige tune (Caber Feidh) zal een rode draad zijn door de show. Het concert is een eerbetoon aan de Boghall tradities en zal kijkje geven in de toekomst, in wat een spannende muzikale reis belooft te worden. De laatste keer dat Boghall & Bathgate op het pre-world concert speelde was in 2012.

Na de renovaties van afgelopen jaar wordt het concert dit jaar weer gehouden in The Glasgow Royal Concert Hall en vindt plaats op woensdag 14 augustus. Aanvang is 19.30u. Er is nog een enkele kaart beschikbaar op de website van Glasgow Life.

Trailer Caber Feidh
© TheBoghall

© Simon Fraser University

RSPBA: The heart of the pipe band world

The Royal Scottish Pipe Band Association (RSPBA) is in 1930 opgericht als koepelorganisatie met als doel het aanbrengen van structuur binnen de pipe band wereld. De wedstrijden voor doedelzakbands, ook wel competities genoemd, bestonden al sinds 1905 en werden met name in Schotland en Ierland gehouden. Hoewel competities werden gezien als een effectieve manier om de prestaties te verhogen, was er nog geen erkende instantie voor het coördineren van de evenementen of het vaststellen van de normen.

Pipe Major William Sloan van de Maclean Pipe Band uit Glasgow kwam op de terugreis van de Cowal Highland Gathering in 1930 op de veerboot met de ideeën. Hier bracht hij het onderwerp van een Pipe Band Association ter sprake met twee bekende en zeer gewaardeerde Pipe Marjors in die tijd, John MacConnacher van de Anchor Mills Pipe Band uit Paisley en George McDonald van de Millhall Pipe Band uit Stirlingshire. Beide heren vonden het idee zeer lovenswaardig wat resulteerde in verkennende gesprekken met geïnteresseerde pipe bands in Glasgow in oktober later dat jaar.

Degenen die aanwezig waren, waren het er unaniem over eens dat er onmiddellijk een vereniging moest worden gevormd. Er werd een interimcomité benoemd en statuten en regelementen werden snel opgesteld en unaniem aangenomen. In oktober 1930 werd de vereniging opgericht met William Sloan als de eerste president en Donald Mclntosh als ere-secretaris.

Hoewel klein begonnen is de RSPBA uitgegroeid tot een grote organisatie met wereldwijde erkenning. Nog steeds staan dezelfde doelstellingen als in 1930 hoog in het vaandel, waaronder het (inter)nationaal promoten van de cultuur en muziek van pipe bands en het organiseren en onderhouden van een goed competitiesysteem binnen de pipe band wereld. Ook de doelstelling ‘het organiseren van Wereld-, Europese, Britse, Schotse en andere grote kampioenschappen in het Verenigd Koninkrijk’ wordt jaarlijks nog steeds behaald.

Van mei tot september vindt er praktisch ieder weekend een (regionale) competitie plaats ergens in Schotland. We hebben een aantal van die evenementen voor je op de kaart gezet. Kijk op de website van de RSPBA of aangeplakte posters wanneer er een competitie plaats vindt in de buurt van jouw vakantieadres.

Annan Riding of the Marches

Wanneer: zaterdag 6 juli 2024
Waar: Annan Academy Playing Fields, Annan, Dumfries and Galloway

Meer informatie: https://www.annan.org.uk/rom/

Graden: 4, 3, 2 en Drum Majors

Renfrew Pipe Band Competition

Wanneer: zaterdag 20 juli 2024
Waar: Robertson Park, Renfrew, Renfrewshire

Meer informatie: https://www.renfrewshire.gov.uk/article/12319/Renfrew-Pipe-Band-Competition-Saturday-20-July

Graden: alle graden en Drum Majors

Scottish Pipe Band Championships

Wanneer: zaterdag 27 juli 2024
Waar: Levengrove Park, Dumbarton, Dunbartonshire

Meer informatie: https://www.west-dunbarton.gov.uk/leisure-parks-events/west-dunbartonshire-leisure/events/scottish-pipe-band-championships/

Graden: alle graden en Drum Majors

Dundonald Highland Games

Wanneer: zaterdag 3 augustus 2024
Waar: Dundonald, Ayrshire

Meer informatie: https://dundonald-games.org.uk/

Graden: 4, 3, 2, 1 en Drum Majors

Bridge of Allan Highland Games

Wanneer: zondag 4 augustus 2024
Waar: Strathallan Games Park, Bridge of Allan, Stirling

Meer informatie: https://bofagames.com/

Graden: alle graden en Drum Majors

European Pipe Band Championships

Wanneer: zondag 11 augustus 2024
Waar: South Inch, Perth

Meer informatie: https://perthhighlandgames.co.uk/

Graden: alle graden en Drum Majors

World Pipe Band Championships

Wanneer: vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus 2024
Waar: Glasgow Green, Glasgow

Meer informatie: https://www.glasgowlife.org.uk/arts-music-and-culture/world-pipe-band-championships

Graden: alle graden en Drum Majors

Zie elders in dit artikel voor uitgebreidere informatie over dit evenement.

Bute Highland Games ‘Pipe Bands’ Competition

Wanneer: zaterdag 24 augustus 2024
Waar: The Statium, Rothesay, Isle of Bute

Meer informatie: https://www.butehighlandgames.org/Pipe-Bands-Drum-Majors/

Graden: alle graden en Drum Majors

The Cowal Highland Gathering

Wanneer: donderdag 29 tot zaterdag 31 augustus 2024
Waar: Dunoon Stadium, Argyll Road, Dunoon, Argyll and Bute

Meer informatie: https://cowalgathering.com/

Graden: alle graden en Drum Majors

Zie elders in dit artikel voor uitgebreidere informatie over dit evenement.

Peebles Highland Games and Pipe Band Cometition

Wanneer: zaterdag 7 september 2024
Waar: Hay Lodge Park, Peebles, Tweeddale

Meer informatie: https://www.peebleshighlandgames.com/

Graden: alle graden en Drum Majors

Pitlochry Highland Games

Wanneer: zaterdag 14 september
Waar: Recreation Ground, Ferry Road, Pitlochry, Perthshire

Meer informatie: https://www.pitlochryhighlandgames.co.uk/

Graden: onbekend

World Pipe Band Championships

Hét hoogtepunt van de week, en voor de doedelzakspeler de climax van het jaar, zijn de wereldkampioenschappen voor doedelzakbands. Duizenden pipers, drummers en tientallen drum majors vormen honderden doedelzakbands en strijden op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus om de eer en de bekers. Het park ‘Glasgow Green’ wordt omgetoverd tot meerdere competitievelden en aangekleed met stands waar je Schotse waren, souvenirs en lekkernijen kan kopen.

Lukt het de huidige Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band om de titel te behouden? En hoe brengt de Nederlandse Beatrix Pipe Band het ervan af? Kijk voor meer informatie op de website van Glasgow Life.

© Conor Lawless

Highland Games

We kunnen ons voorstellen dat je misschien niet de hele week in Edinburgh of Glasgow bent. Wie aan Schotland denkt, denkt vaak aan whisky, doedelzakken en… highland games! De oorsprong van deze games is al eeuwen oud en waren activiteiten tijdens de jaarlijkse bijeenkomsten van de clans, de zogeheten gatherings. De aanwezigheid van de clans is tegenwoordig meer sociaal en ceremonieel van aard dan vroeger, toen er echt gestreden werd door middel van ‘wedstrijden’. Elk Highland Games evenement heeft zijn eigen unieke karakter en sfeer en wordt daarnaast vaak gehouden op de meest spectaculaire locaties.

Vaste onderdelen van de games zijn paalwerpen, touwtrekken en kogelslingeren. Daarnaast zijn er vaak demonstraties en wedstrijden schapendrijven, Highland Dancing en mag de Great Highland Bagpipe uiteraard niet ontbreken. Veel evenementen duren tot laat in de avond en worden vergezeld door muzikale optredens en ceilidhs. 

Geniet van de Schotse gastvrijheid en aanschouw een aangrijpend (sport)spektakel, dans, muziek en meer. Van mei tot september vinden er bijna ieder weekend wel Highland Games plaats. Kijk op de kaart voor een uitgebreide lijst van Games deze zomer. Houd uiteraard ook de aanplakbiljetten tijdens je vakantie in de gaten voor de vaak ‘kleinere’ maar minstens net zo sfeervolle Highland Games bij jou in de buurt. Naast het overzicht in de kaart, lichten we ook graag twee bijzondere evenementen voor je uit:

The Cowal Highland Gathering

The Cowal Highland Gathering in Dunoon, Argyll, is de grootste, meest spectaculaire Highland Games ter wereld. Nergens anders zul je pipers van wereldklasse, dansers en atleten zien concurreren op zo’n grote schaal. Het is een onvergetelijk evenement voor het hele gezin. Vraag het maar aan de 23.000 bezoekers die hier elk jaar komen om te genieten van de unieke, vriendelijke sfeer en prachtige locatie in de Highlands.

Voor het eerst gehouden in 1894, is het evenement doordrenkt van geschiedenis. De rijke traditie wordt gevierd, maar er zijn ook veel nieuwe elementen toegevoegd. Er is echt voor ieder wat wils, van het kijken naar de wereldkampioenschappen Highland Dancing tot de 5K hardloopwedstrijd. De ‘Salut to the Chieftain’ is één van de hoogtepunten: terwijl de zon in de Firth of Clyde ondergaat, spelen de Massed Pipes and Drums samen ‘Highland Laddie’. Het is een onvergetelijke ervaring en een passend eind van de meest spectaculaire Highland Games. The Cowal Highland Gathering vindt plaats van 29 tot 31 augustus 2024. Kijk voor meer informatie op onze overzichtskaart of de website.

The Braemar Gathering

De koninklijke familie is al jaren vaste gast op de Highland Games in Braemar. De Braemar Gathering, of in de volksmond beter bekend als ‘The Games’, zijn jaarlijkse spelen in de vorm van Highland Games met een ruim 900 jaar oude geschiedenis. Geruchten gaan dat de eerste spelen plaatsvonden in de 11e eeuw. Uiteraard zullen de activiteiten en festiviteiten destijds iets anders van vorm zijn geweest dan hoe we ze vandaag kennen. De nadruk lag toen vooral op het jagen, het testen van kracht en moed onder mannen en het feesten. Het festival vond toen vooral plaats in de herfst, als de herten goed gevoed waren en veel vet hadden waardoor het jagen een grote rol speelde.
Na 1715 veranderde dit. Kort na september dat jaar werden de spelen gebruikt om een Jacobitische opstand te plannen. Door die opstand, en de latere opstand van 1745, waren vanaf 1746 alle bijeenkomsten in de Hooglanden, en dus ook de spelen, voor langere tijd verboden. In 1782, toen de ‘Act of Proscription’ werd ingetrokken, kwam er weer een grote groep mensen bijeen in Glen Dee in Braemar om ‘The Gathering’ te vieren. De spelen waren enigszins veranderd en begonnen veel te lijken op ‘onze’ Highland Games. In 1815 werd de Braemar Highland Society opgericht en uiteindelijk in 1832 werden de eerste Highland Games gehouden zoals wij ze tegenwoordig kennen.

De Gathering is vooral bekend geworden als één van de weinige Schotse evenementen die worden bijgewoond door de koninklijke familie. De koninklijke familie is namelijk beschermheer van het evenement sinds 1848, toen koningin Victoria het evenement voor het eerst bijwoonde en verheugd was het evenement te blijven steunen. Sinds die tijd wordt de rol gedragen door de regerende monarch en krijgen zij de titel ‘Chieftain of the Braemar Gathering’.

The Braemar Gathering vindt plaats op zaterdag 7 september 2024. Kijk voor meer informatie op onze overzichtskaart of de website.

 

© Braemar Gathering Annual

Overzichtskaart Highland Games

Bron: Scotland welcomes you. Ministerie van Doedelzaken is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in data of locaties. Datum van opname: 20 juni 2024

Alva Games

Wanneer: zaterdag 13 juli 2024
Waar: Johnstone Park, Alva, Clackmannanshire
Meer informatie: https://alva.ukctest.co.uk/

Balquhidder, Lochearnhead & Strathyre Highland Games

Wanneer: zaterdag 20 juli 2024
Waar: Lochearnhead, Perthshire
Meer informatie: https://lochearnheadhighlandgames.co.uk

The Tomintoul & Strathavon Highland Games

Wanneer: zaterdag 20 juli 2024
Waar: Tomintoul, Ballindalloch, Moray
Meer informatie: https://www.tomintoulhighlandgames.co.uk/

Lochcarron Highland Games

Wanneer: zaterdag 20 juli 2024
Waar: Attadale Estate, Wester Ross, Highland
Meer informatie: https://www.lochcarrongames.org.uk/

Halkirk Highland Games

Wanneer: zaterdag 27 juli 2024
Waar: Braal Terrace, Halkirk, Caithness, Highland
Meer informatie: https://www.halkirkgames.co.uk/

Dufftown Highland Games

Wanneer: Zaterdag 27 juli 2024
Waar: Mortlach School Field, Hill Street, Dufftown, Moray
Meer informatie: https://www.dufftownhighlandgames.com/

St. Andrews Highland Games

Wanneer: zondag 28 juli 2024
Waar: Station Park, St. Andrews, Fife
Meer informatie: https://www.standrewshighlandgames.co.uk/

Dornoch Highland Games

Wanneer: vrijdag 2 augustus 2024
Waar: Meadows Park, Dornoch, Sutherland, Highland
Meer informatie: https://www.dornochhighlandgames.org/

Aberlour Strathspey Highland Games

Wanneer: zaterdag 3 augustus 2024
Waar: Ballast Bank Playing Fields, Preston Crescent, Inverkeithing, Fife
Meer informatie: https://inverkeithinghighlandgames.com/

Aboyne Games

Wanneer: zaterdag 3 augustus 2024
Waar: The Green, Aboyne, Aberdeenshire, Scotland
Meer informatie: https://aboynegames.com/

Dundonald Highland Games

Wanneer: zaterdag 3 augustus 2024
Waar: Dundonald, Ayrshire
Meer informatie: https://dundonald-games.org.uk/

Bridge of Allan Highland Games

Wanneer: zondag 4 augustus 2024
Waar: Strathallan Games Park, Bridge of Allan, Stirling
Meer informatie: https://bofagames.com/

The Atholl & Breadalbane Agricultural Show and Highland Gathering

Wanneer: vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus 2024
Waar: Kenmore Public Path, Aberfeldy, Perthshire
Meer informatie: https://www.aberfeldyshowandgames.co.uk/

Perth Highland Games

Wanneer: zondag 11 augustus
Waar: South Inch, Perth
Meer informatie: https://perthhighlandgames.co.uk/

Ballater Highland Games

Wanneer: donderdag 8 augustus 2024
Waar: Monaltrie Park, Provost Graig Rd, Ballater, Aberdeenshire
Meer informatie: https://ballaterhighlandgames.com/

Helmsdale Highland Games

Wanneer: zaterdag 17 augustus 2024
Waar: Couper Park, Helmsdale, Highland
Meer informatie: https://www.helmsdalegames.co.uk/

Stirling Highland Games

Wanneer: zaterdag 17 augustus 2024
Waar: Stirling Sports Village, Borrowmeadow Farm Road, Stirling
Meer informatie: https://www.stirlinghighlandgames.com/

Crieff Highland Games

Wanneer: zondag 18 augustus 2024
Waar: Market Park, King Street, Crieff, Perthshire
Meer informatie: https://www.crieffhighlandgathering.com/

Bute Highland Games

Wanneer: zaterdag 24 augustus 2024
Waar: The Statium, Rothesay, Isle of Bute
Meer informatie: https://www.butehighlandgames.org/

The Cowal Highland Gathering

Wanneer: donderdag 29 tot zaterdag 31 augustus 2024
Waar: Dunoon Stadium, Argyll Road, Dunoon, Argyll and Bute
Meer informatie: https://cowalgathering.com/

Birnan Highland Games

Wanneer: zaterdag 31 augustus 2024
Waar: Games Park, Little Dunkeld, Perthshire
Meer informatie: https://www.birnamhighlandgames.org/

The Braemar Gathering

Wanneer: zaterdag 7 september 2024
Waar: Princess Royal and Druk of Fife Memorial Park, Broombank Terrace, Braemar,  Aberdeenshire
Meer informatie: https://www.braemargathering.org/

Peebles Highland Games

Wanneer: zaterdag 7 september 2024
Waar: Hay Lodge Park, Peebles, Tweeddale
Meer informatie: https://www.peebleshighlandgames.com/

Blairgowrie & Rattry Highland Games

Wanneer: zondag 8 september 2024
Waar: Bogles Field, Essendy Road, Blairgowrie, Perthshire
Meer informatie: https://www.blairgowriehighlandgames.co.uk/

Pitlochry Highland Games

Wanneer: zaterdag 14 september
Waar: Recreation Ground, Ferry Road, Pitlochry, Perthshire
Meer informatie: https://www.pitlochryhighlandgames.co.uk/