Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Opnieuw Nederlandse deelname aan Tattoo

4 juli 2024

Geschreven door: Rob

Opnieuw zijn dit jaar twee Nederlandse muzikanten door de selectie gekomen om mee te doen aan wellicht de meest bekende taptoe ter wereld. Doedelzakspeler Viktor Kuppens (Dutch Pipes and Drums) en snaredrummer Serge Tulen (Inter Scaldis Pipes and Drums) reizen binnenkort naar Schotland om deel te nemen aan de Royal Edinburgh Military Tattoo. Vier en een halve week zijn ze in Schotland, waarvan ze drie weken lang bijna dagelijks optreden in de Schotse hoofdstad met Edinburgh Castle als decor. Voor Serge Tulen een kers op de taart. Ministerie van Doedelzaken sprak met hem.

De wereldwijd bekende Royal Edinburgh Military Tattoo (REMT) heeft voor haar 72e editie het thema Journeys gekozen. Met de Royal Navy aan het roer nemen zij je mee op een muzikale wereldreis vol nautische elementen. Een eerbetoon aan de zeevarenden die de oceanen trotseren en mens en cultuur samenbrengen. De ruim anderhalf uur durende show bevat optredens van meer dan 800 internationale artiesten uit onder andere Zwitserland, India, Australië, Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Hoogtepunt voor velen is de indrukwekkende Massed Pipes and Drums, waar dus ook twee Nederlanders aan meedoen.

In de twintig jaar dat Serge Tulen lid is van het Zeeuwse Inter Scaldis Pipes and Drums heeft hij een indrukwekkend cv opgebouwd van internationale podia waar hij heeft gespeeld. Hij heeft meerdere keren in Moskou gespeeld, opgetreden in Liechtenstein en kent verschillende Duitse stadions en hallen op zijn duimpje door deelname aan taptoes en shows aldaar. Waar hij vorige maand nog in Frankrijk speelde, is hij nu bezig met de laatste voorbereidingen voor zijn reis naar Schotland. “Op 24 juli reis ik naar Schotland. Op de 25e moeten we ons melden en dan begint het feest. Een week voor de aftrap van de REMT oefenen we dagelijks op Redford Barracks de muziek en het marcheren. De tunes (muziekstukken) hebben we al ontvangen via de website waar we kunnen inloggen. Hier kunnen we bijvoorbeeld ook het programma en de schema’s vinden zodat we weten wanneer we wat gaan doen.”

Niet iedereen kan zomaar meedoen aan de Tattoo. The Massed Pipes and Drums wordt samengesteld uit militaire en politie pipe bands. Omdat de afgelopen jaren veel Schotse militaire doedelzakbands zijn verdwenen door de opheffing van legeronderdelen, wordt er steeds vaker een beroep gedaan op militaire en civiele pipe bands uit het buitenland. In 2014 werd daarom de Pipers Trail opgericht, de ‘huisdoedelzakband’ van de Tattoo, waar civiele pipers en drummers van over de hele wereld auditie voor kunnen doen. De band wordt ieder jaar opnieuw samengesteld en staat tegenwoordig bekend onder de naam ‘The Royal Edinburgh Military Tattoo Pipes and Drums’. In de loop van de jaren is de huisdoedelzakband een belangrijk onderdeel geworden van de massed pipes and drums. Serge: “Je kunt niet zomaar meedoen. Eerst moest ik een motivatiebrief schrijven en mijn cv meesturen. Op basis daarvan was ik door naar de volgende ronde, de audities. Ik moest een aantal voorgeschreven tunes instuderen, spelen en dit filmen en insturen.”

De opkomst van de Massed Pipes and Drums door de poorten van Edinburgh Castle bezorgt menig toeschouwer kippenvel.
© The Royal Edinburgh Military Tattoo

Het is een kers op de taart voor de fanatieke Zeeuw. “Als zesjarig jongetje zag ik de taptoe op televisie. Ik vond het toen al fascinerend en droomde ervan om daar te spelen. Nu, 41 jaar later, is het eindelijk zover. Hoewel ik al op veel verschillende plaatsen ben geweest en heb mogen spelen, is dit toch wel een kers op de taart. Al staat de Basel Tattoo stiekem ook nog op mijn lijstje.” Of dat volgend jaar gaat worden, dat weet hij nog niet. Hij moet natuurlijk ook rekening houden met het thuisfront. “Gelukkig heb ik een vrouw die mij dit allemaal gunt. Het is immers mijn passie. Ik heb wel gezegd dat ik het volgend jaar iets rustiger aan ga doen en weer eens met het gezin op vakantie zou willen. Dat komt er dit jaar in ieder geval niet van. Alle vakanties dit jaar waren ‘doedelvakanties’: St. Patricksday Parade in Londen, Bremen, de Musikparade tour in Duitsland, de herdenkingen in Normandië en dan zometeen een maand lang naar Schotland. Maar ik zou het niet willen missen.”

Muziek, dans, cultuur en militaire tradities staan centraal tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo die wordt opgevoerd van vrijdagavond 2 tot en met zaterdagavond 24 augustus.  De shows vangen aan om 21.30u. Op zaterdagen zijn er twee voorstellingen, waarvan de late uitvoering met vuurwerk. De Tattoo duurt zo’n anderhalf tot twee uur en kent geen pauze. Kaarten zijn nog voor alle shows verkrijgbaar, variërend van £ 20 tot £ 1000, en zijn te koop via de website of bij het verkoopkantoor en Tattooshop aan de Cockburn Street in Edinburgh. Kijk voor meer informatie over de ticketverkoop of de line-up op de website.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.