Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

20 jaar Piping School

3 oktober 2024

Geschreven door: Kees

In 2004 richtte Josien Teerlink Piping School of The Netherlands op. Ze merkte dat pipers eigenlijk nooit les namen bij mensen van andere bands. Het idee ontstond om een onafhankelijk ‘instituut’ op te richten waar cursussen en workshops konden worden aangeboden waar pipers van alle bands aan konden deelnemen. Twintig jaar later heeft ze heel wat pipers kunnen helpen met opleidingen en examens. Inmiddels zijn er twee officiële assessors voor de PDQB examens, zestien pipers die een PDQB Tutor’s certificate hebben behaald, 24 pipers met een Level 6 certificaat, zeven pipers met een Basis Doedelzak Instructie certificaat en nog veel meer pipers met lagere certificates. Mede dankzij een aantal goede instructeurs heeft Piping School veel cursussen kunnen organiseren. In principe organiseert Piping School elk jaar een Piobaireachd-competitie maar is dit de laatste jaren door o.a Covid niet gelukt. Het jubileum wordt dit jaar gevierd met een Piobaireachd-competitie op zaterdag 5 oktober.

Josien Teerlink had haar sporen in de nationale en internationale doedelzakwereld al verdiend toen ze in 2004 Piping School of The Netherlands startte. Ze begon al in haar tiende levensjaar met doedelzakspelen bij de Amsterdamse band ‘Bonnie Scotland’ waar ze les kreeg van Bob Marshall. Toen de band werd opgeheven wilde ze doorgaan met door met doedelzakspelen en kwam ze, samen met twee vriendinnen, in Hilversum terecht bij Beatrix Pipe Band. “Meiden mochten geen lid worden van de YMCA Pipe Band en The Boys Brigade Pipe Band in Amsterdam. Zo ging dat in die tijd. Mijn vader bracht ons iedere week naar Hilversum waar hij dan wachtte tot we klaar waren met de repetitie.” Ze begon als piper bij Beatrix en werd uiteindelijk pipe major. Ze was er lid van 1965 tot en met 1986 en deed met de band vele optredens in binnen- en buitenland. Van televisieprogramma’s, zoals het optreden voor de hitsingle ‘Trojan Horse’ van de meidengroep LUV en het optreden met Rod Stewart, tot aan het Wereld Muziekconcours Kerkrade in 1978 en diverse competities. Door het werk van haar man belandde ze in het buitenland waar ze bezig bleef met doedelzakspelen en lesgeven. In Duitsland werd ze instructeur bij de Clan Pipers in Frankfurt am Main (van 1995 tot en met 2000) en bij de Ville Highlanders, een band die later na fusies bekend zou worden onder de naam Rhine Power Pipe Band.

Na vijf jaar in Duitsland ging ze spelen bij Dronten and District Pipe Band, City of Amsterdam en Beatrix Juveniles. In die tijd werden er veel cursussen georganiseerd door Piping School, alsmede een Summer School waar Dugald MacNeill van het College of Piping uit Glasgow kwam helpen en examineren. “Voor de piobaireachd-cursussen haalden we Andrew Wright naar Nederland. Hij maakte deze klassieke vorm van piping bekend en populair bij diverse Nederlandse en Belgische pipers en jureerde ook diverse Piobaireachd-competities”, aldus Josien.

Tijdens haar verblijf in Schotland van 2007 tot 2012, ging ze spelen bij City of Edinburgh Pipe Band (Graad 3A) en bij Dysart & Dundonald Pipe Band (Graad 1). Bij deze laatste band deed ze ook uniformbeheer.

Ze was, en is nog steeds, actief als componist van pipe tunes. Ze schreef zo’n 120 composities waaronder piobaireachds, marches, jigs en reels. Met haar zelfgeschreven Piobaireachd behaalde ze een tweede prijs in een composing competition van de Scottish Pipers Association Commissions. De tune kreeg daar de naam ‘Salute To Queen Beatrix of The Netherlands’. Een deel van haar muziek werd in 2009 opgenomen in het boek ‘In Touch with The Dutch’. Recent componeerde ze nog een lament ter gelegenheid van de 80-jarige herdenking van de Slag om Arnhem.

Uitgever en pipe major Robert Hoogenhout wilde haar tunes bundelen. Hij had zelf ook tunes geschreven en zo ontstond het idee om te vragen of er meer Nederlandse en Belgische pipers tunes hadden gecomponeerd. Dat waren er best veel. Alle tunes werden opgenomen en aan een aantal goede snare drummers werd gevraagd om scores te schrijven voor een aantal van deze tunes. Composities van Nederlandse pipers en drummers, waaronder Benne de Jong, Thomas Kerkhof, Robert Hoogenhout, Ronnie Gankema, Carel Ooms, Robert Meijerink en Josien Teerlink zelf, zijn terug te vinden in het boek ‘In Touch with The Dutch’.

Josien komt nog steeds bij diverse Nederlandse pipe bands over de vloer voor workshops. Ook is ze regelmatig in actie als jurylid bij pipe band competities.

Zaterdag 5 oktober viert haar Piping School of The Netherlands het twintigjarig jubileum. Dat wordt ‘s ochtends gedaan met Niveau- en Tutor’s examens. Later op de dag vindt er een Piobaireachd-competitie plaats. Zowel ‘s middags als ‘s avonds zullen diverse deelnemers piobaireachd spelen. Speciale gast en jurylid is de Duitse piper Anna Kummerlow die niet alleen piobaireachd speelt, maar ook vertelt over haar ervaringen als competitiespeler en hoe je terecht kunt komen bij de Silver Medal competities als de Argyllshire Gathering en de Northern Meeting.

Het evenement is beperkt toegankelijk voor publiek en vindt plaats in Kortenhoef. Het begint om 13.45 uur en eindigt rond 21.00 uur. Aanmelden kan bij Josien Teerlink via een e-mail.

Geïnteresseerden kunnen ook een kijkje nemen op de Facebookgroep van Piping School of The Netherlands. Dit is geen openbare groep en je hebt een Facebookprofiel nodig om lid te worden.

A translated version of the article about Josien’s newly composed tune can be found here.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Magisch Schotland opent haar deuren

Magisch Schotland opent haar deuren

In Museum Bussemakerhuis in Borne is tot 15 juli 2025 de tentoonstelling “‘Magisch Schotland: Clans, Tartans en Kilts” te zien.

40 Jaar Inter Scaldis Pipes and Drums

40 Jaar Inter Scaldis Pipes and Drums

Inter Scaldis Pipes and Drums bestaat 40 jaar. De vereniging vierde dit met een feestavond vol met bijzondere gasten, muziek, cadeaus en een afscheid.

NOvDB verder met interim-bestuur

NOvDB verder met interim-bestuur

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) gaat voorlopig door onder leiding van een interim-bestuur bestaande uit drie personen. Zij gaat aan de slag met nieuwe statuten, een huishoudelijk reglement en een toekomstbestendige interne organisatie.